MotoNews.pl
5 Kontrolki włączają się bez powodu? (92949/0) - NT

Kontrolki włączają się bez powodu?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam.
Od jakiegoś czasu włączają mi się dwie kontrolki: hamulca ręcznego i ładowania aku. Włączają się jednocześnie i gasną też razem. Czy to jakiś sygnał, czy jakieś zwarcie?
Ratujcie, bo już nie wiem co o tym myśleć.

Pozdrawiam

smerfuspb@o2.pl

Wygląda na problemy z ładowaniem
Sprawdź napięcie na akumulatorze przy pracującym silniku. Powinno być ok. 14,4 V

Jeśli mniej - to pewnie masz mostek prostowniczy w alternatorze do wymiany...

tak jak Robert pisze chyba masz po malu problem z alternatorem

EEEE.Jak zapala się i gaśnie,to mogą być szczotki,które raz stykają,a raz nie,albo przewody

EEEE.Jak zapala się i gaśnie,to mogą być szczotki,które raz stykają,a raz nie,albo przewody

znajomy temat , miałem to samo 2 lub 3 razy , powiem krótko brak ładowania z powodu padniętego alternaora . tak było przynajmniej u mnie

Proponowałbym również sprawdzić masę silnika...

Oki. Dzięki za rady, choć mówiąc szczerze, to alternator jest "funkel nówka", ale kto tam wie?
Mam nadzieję, że obędzie się bez wymiany.

No w moim wypadku to wszystko migało na różne sposoby. Na odpalonym nie było kierunków na przykład, kontroli świeciły i przygasały... winna była masa w bagażniku (znajduje się po lewej stronie progu bagażnika).

Dzięki za rady. Z Yogim2 doszliśmy, do co go bolało. To regulator napięcia. Jak dodałem solidnie gazu to pokazał nawet 18V.
Mam przynajmniej nadzieję, że na tym się skończy...
Pozdrawiam.

No i się wyjaśniło. Nowy regulator napięcia 45zł, wymiana regulatora i zarżniętej diody wzbudzenia 60zł. No i wszystko gra.