MotoNews.pl

AUTOMATICK GEARBOX

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam!

Nie odzywałem się bo śmigając moją "nową" omką od ponad pół roku, nic się nie działo do czasu..

Padł zimmering między skrzynią, a silnikiem i był wyciek oleju z silnika, więc odstawiłem do mechanika, jakoże jeszcze jakiś zimmering chyba od skrzyni poszedl, a mozna go bylo dostac tylko w oplu omka stala rozebrana prawie tydzien..

Dzisiaj ja odebralem, kolko po miescie, wszytko ok, potem wyjezdzam od mechanika przejechalem moze z 300 m, po czym skrzynia przymulila, kontrolka automatick gearbox i stanela..
Nie rusza na D, a co gorsza na 1, 2, 3, R tez nie reaguje, lampki przy skrzyni swieca prawidlowo /tzn. nie swieca wszystkie/, wiec nie selektor.. Skrzynia nie byla ruszana, tylko te simmeringi byly wymieniane.. pracownicy powiedzieli, ze dolali 2l. oleju, wiec podejrzewam, ze zle zabezpieczyli podczas demontazu i im z chlodnicy zlecialo.. jakies 10000km temu wymienialem olej w skrzyni, metoda dynamiczna znana z bmw chociazby, filtr, uszczelki. jakis miesiac temu sprawdzalem stan oleju w skrzyni, nic nie brakowalo..

Powiedzcie co Ci mechanicy mogli spiep****, bo nie wydaje mi sie, zeby to byl przypadek skrzynia wczesniej pracowala idealnie, przy wymianie, olej nie byl przypalony, wszystko bylo ok, zadnych opilkow itd. Moze cos sie rozpielo..?? Albo jest za malo oleju, ale czemu wtedy nie reaguje nawet na 1,2,3..?? Dzis bylo juz za pozno tzn. ciemno, zeby wjezdzac na kanal i walczyc.. Zagryzam zeby, bo boje sie, ze te 2l, ktore wlali to i tak moglo cos brakowac.. i cos sie sypnelo.. Pomozcie..??

Acha, warsztat nie jest autoryzowany, ale to nie laicy, zreszta mojego znajomego, na co dzien grzebia w takich autach jak Audi Allroad itp. wiec nie sadze by popelnili jakis dziecinny blad, ale kto wie..

Pozdrawiam

[ wiadomość edytowana przez: maverick_lbt dnia 2008-04-21 23:41:20 ]

[ wiadomość edytowana przez: maverick_lbt dnia 2008-04-21 23:41:44 ]

Dolewka dwa litry. Do chłodnicy oleju wchodzi 0.2 l, w przewody może 0.3... aby zmienić przedni simmering trzeba zdjąć konwerter i tu się mogło rozlać konkretnie.

Pompa oleju w skrzyni pracuje? Jakie błędy w sterowniku ASB?

Tak po cichu typuję, że jeśli nie jedzie na żadnym przełożeniu to mogło by oznaczać pad pompy.

Założę się, że lało się z silnika (przez simering) ale mechanik stwierdził, że w skrzyni też warto wymienić...
No i teraz masz dodatkowe koszty i do tego skrzynie do robienia...

Zgadza się na skrzyni tez trzeba było wymienić.. Jutro ma przyjechać jakiś magik od skrzyni, dwa źródła twierdzą, że najprawdopodobniej coś z konwerterem i źle spioł. Błędów skrzyni nie zczytałem, bo oma stoi, a na miejscu nie ma nikogo z kompem.. Pompa raczej odpada, bo raczej byłoby słychać, zresztą żadnego szarpnięcia, stuknięcia i innych rzeczy nie było słychać, po prostu komunikat i stanęła i na żadnym biegu nie idzie, ale żadnych szmerów, hałasów itp. nie słychać.
Cytat:
No i teraz masz dodatkowe koszty i do tego skrzynie do robienia...

Tego to się domyślam, ale co dalej..??

Pozdrawiam i pomocy..

Skoro przed wymianą było OK, a po wymianie skrzynia padła to ścigaj mechanika. To jego problem nie twój.
A swoją drogą to skąd było wiadomo, że cieknie z tej skrzyni?? Widać było czerwony olej wyciekający?? Czy jak??
Simering w skrzyni raczej rzadko cieknie, a tylny wału korbowego dosyć często...

Cytat:
2008-04-23 08:16:46, ilku pisze:
... Simering w skrzyni raczej rzadko cieknie, a tylny wału korbowego dosyć często...

oj uwierz mi, zaczyna wtedy cieknac kiedy nie brak , nawet mam na to swiadkow

Cytat:
2008-04-23 08:16:46, ilku pisze:
Skoro przed wymianą było OK, a po wymianie skrzynia padła to ścigaj mechanika.

Prosta sprawa tylko, że to mój znajomy, a do tego dzisiaj ktoś pod domem przyjeb** mi w jego passata /dał mi w zastępstwie/, więc i tak już jestem w plecy.. Szok..

Cytat:
A swoją drogą to skąd było wiadomo, że cieknie z tej skrzyni?? Widać było czerwony olej wyciekający?? Czy jak??

Nie wiem, jak zdjęli to stwierdzili, że też cieknie nie było to rutynowo, bo nie kazaliby mi czekać na samochód tydzień /tyle na simmering w oplu/.. ale to wszystko jest mało istotne, stało się i koniec.. Potrzebuję raczej porady, co dalej zrobić, zdjąć skrzynię i dać komuś do diagnozy, na siłę szukać kogoś z kompem kto podjedzie zczytać błędy.. a jak dać komuś to komu..?? Kogo polecacie..??

Z góry dzięki.. pozdrawiam

[ wiadomość edytowana przez: maverick_lbt dnia 2008-04-23 11:28:36 ]

za cene sprawnej skrzyni z anglika zaplacisz zapewne mniej niz za jakakolwiek ingerencje w swoja

ale przy twoim szczęciu
Cytat:
a do tego dzisiaj ktoś pod domem przyjeb** mi w jego passata /dał mi w zastępstwie/, więc i tak już jestem w plecy

na początek bym usiadł i przeczekał fatum

Cytat:
początek bym usiadł i przeczekał fatum

własnie się nad tym zastanawiam..