Matlab - potrzeban pomoc

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam, czy ktoś zna się na tym programie choć troche??
Interesuje mnie napisanie króciutkiego programu, męcze się z tym już od wczoraj i akoś nie moge nic skleić

a to są zadania
Interesuje mnie w tym jak wybrac z danego ciągu wartości ujemne albo jakiś zakres danych.

Może forum nie jest tematyczne ale na innych nikt nie jest w stanie mi pomóc

sorki..nie moge znalezc plytki z matlabem i nie bardzo chce mi sie instalowac ale to dosc intuicyjny jezyk..jesli chodzi o wybieranie z ciagu wyrazow ujemnych to wystarczy zrobic petle przechodzaca przez wszystkie wyrazy ciagu z warunkiem przepisania do nowej tablicy jesli element jest mniejszy od zera

ja nigdy sie nie bawilem matlabem bo nie mialem potrzeby ale nauczenie sie tego to jakies 10min.. http://www.szuvarpl.republika.pl/ ciekawa stronka z jakimis przykladowymi kodami..no chyba ze ty w zadnym jezyku nie programujesz to moze byc bol

pozdrawiam

Nie wiem czy nie jest juz za późno - dopiero teraz zobaczyłem Twojego posta.

Faktycznie wybór liczb spełniających jakieś określone kryteria (tu: mniejsze od zera) najlepiej jest zrealizować za pomocą petęlki.. może być for, może być while, a może jeszcze coś innego... możliwości jest multum

Przykładowy kod (w jezyku Matlaba) wybierający liczby ujemne mógłby wyglądać tak:

TablicaWartosci=[3, -5, 6, 7, -8, 12, -23, 2, 0, 10, -34];

j=1;
for i=1:1:length(TablicaWartosci);
if TablicaWartosci(i)<0
Ujemne(j)=TablicaWartosci(i);
j=j+1;
end;
end;

Po wykonaniu tego kodu zmienna tablicowa 'Ujemne' zawierałaby nastepujące wartości:

Ujemne =
-5 -8 -23 -34

Jeśli chodzi o wybór zakresu to również możesz posłużyć się pętelką. Załóżmy, że chciałbyś wybrać z tablicy TablicaWartosci liczby z pól od 4 do 7. Kod wyglądałby następująco:

j=1;
for i=4:1:7;
WartosciZZakresu(j)=TablicaWartosci(i);
j=j+1;
end;

... ale w Matlabie jest też prostszy sposób, wystarczy coś takiego:

WartosciZZakresu=TablicaWartosci(4:7);

W przypadkach obu metod zmienna 'WartosciZZakresu' będzie posiadała następujące watości:

WartosciZZakresu =
7 -8 12 -23

Mam nadzieje, że pomogłem.

--
Pozdrawiam
Endrju