Jak połączyc skrzynie od poldka 5biegów z DOHC

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
mam kosz sprzęgła od DOHCka mam nową skrzynie 5 od poldka i mam fiata 1500 z 74 roku z pionową gałą

jak zrobić aby wpasowac skrzynie 5 od poldka do tego fiata i zachować pionową gałke biegów (sam mam juz pewien pomysł ]
i teraz jakbym chciał dołozyc silnik 1,6 DOHC do tego to co oprócz zmiany kosza sprzegła (czy z tym są siakieś problemy typu wiercenie dziur... )??
czy wałek sprzęłgowy bedzie pasował do sprzęgła od 131? czy są z tym dlacze kombinacje?

pozdroo
i czekam na zjebke..

ja bym tam nie ufał skrzyni od poldka przy dohc nawet nowej

zeby połączyc DOHC ze skrzynią z PN/DF potrzebujesz lej/dzwon/obudowe sprzegła z łady, co do wałka sprzegłowego to chyba jest taki sam a jesli nie to wrzucasz tarcze od pn/df bo sa identycznej średnicy

pytaj dalej bedziem odpowiadac

Skrzynia poldkowa spokojnie wytrzyma moment i moc silnika 1.6 DOHC. Kolega miał w 2.0 skrzynię poloneza i nic strasznego i nadzwyczajnego się z nią nie działo i samochód jeździ do tej pory.

Co do modów z pionowym lewarkiem w skrzyniach PN/DF, to się nie wypowiadam, bo nie walczyłem z czymś takim. Wiem, że w skrzyniach od DOHC można spokojnie przekładać mechanizmy z pionowego na skośny ale takiej skrzyni do modelu 74 nie wsadzisz, bo ma za wąski tunel (trzeba go przerabiać).

[ wiadomość edytowana przez: -SerU- dnia 2005-05-14 22:49:54 ]

a nie moze być kryza od DOHCka
??

Nie może bo:
po 1 nie pasuje do skrzyni PN/DF
po 2 ma sprzęgło mechaniczne a Ty masz hydrauliczne

no to dupa
a od ładzinki to od jakiej??

Lady serii 210... ale z hydraulicznym sprzęgłem. Będziesz miał problem żeby dokupić sam kołnierz-jeżeli już to całą skrzynię (za 4 około 100 zeta). Do tego potrzebujesz rozrusznik do tej skrzyni i koło zamachowe (jest minimalnie mniejsze niż w 1.6 DOHC)

Cytat:
a nie moze być kryza od DOHCka
??

Cytat:
Nie może bo:
po 1 nie pasuje do skrzyni PN/DF

a wlasnie ze moze
mam obudowe sprzegla z 124 AC i wlasnie w nia wchodzi polska skrzynia.niewiem jaki ma rozmiar kolo zamachowe z 1,6 ale w niej mam kolo zamachowe z 1,3 OHV

jak chcesz pionowy lewarek to zaluz sobie skrzynie fiatowska.
;ma tylko 1 minus ze niema 5 biegu.pozatym jest duzo lepsiejsza pod wzgledem wybierania biegow.w niej niema mozliwosci ze ci nie wejdzie bieg przy ostrej jezdzie a w poldku sie zdaza.

zawsze mozna pospawac 2 obudowy w jedna.