| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Grzesiek SYMPATYCZNY GOŚĆ Opel Astra II/ HONDA ... Białystok | 2005-05-16 00:26:31 Hmm, z tego co pamiętam, taki pojazd musi spełniać wszystkie wymogi techniczne, tj światła,hamulce, takie tam pierduły
musisz zajechac zrobić badanie techniczne, tam wystawią odpowiedni kwit, ze pojazd moze byc dopuszczony do ruchu, nabijają ci jakies numery, nie pamietam,czy na silnik i na bude,czy tylko na bude potem składasz wniosek o rejestracje pojazdu, tam jest rubryka,zaznaczasz, ze chcesz rejestrwoac pojazd SAM, przedstawiasz badania techniczne i nie powinno byc problemu w wydz komunikacji z reguły sa informatory, jakie dokumenty przy danej czynnosci sa wymaga, jak nie ma to zapytaj w informacji,czy nic więcej nie chcą nie wiem jak wyglada sprawa OC,bowiem podczas rejestracji rzadają ubezpieczenia nie mając numerów rej., raczej nie da sie ubezpieczyc, nie wiem, moze trzeba by wziąsc numery tymczasowe, i na nich wszystko załatwiać? |
MikeB SYMPATYCZNY GOŚĆ Lada USB,LPT,TCP,AT, ... Zaśnieżony Kaczogród | 2005-05-16 09:10:09 No niestety, chyba trochę się właśnie z tym spóźniłeś - więc tylko samochodzik z komputerem Może jakiś PC-et? hihi
cyt: Wymagane dokumenty: - Wniosek - Dowód własności silnika - Dowód rejestracyjny, jeżeli silnik pochodzi z pojazdu zarejestrowanego na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej lub zaświadczenie wystawione przez organ rejestrujący właściwy ze względu na miejsce rejestracji pojazdu, jeżeli silnik pochodzi z pojazdu wyrejestrowanego lub z pojazdu, w którym dokonano wymiany silnika - W przypadku sprowadzenia silnika z zagranicy należy przedstawić dodatkowo : - dowód odprawy celnej przywozowej - Wyciąg ze świadectwa homologacji lub odpowiadający mu dokument wystawiony przez producenta lub upoważnionego przedstawiciela producenta, potwierdzający homologację pojazdu lub silnika pojazdu w zakresie emisji zanieczyszczeń zawartych w spalinach zgodnie z wymaganiami określonymi przynajmniej w 03 serii poprawek do Regulaminu Nr 83 EKG ONZ lub w 02B serii poprawek do Regulaminu Nr 49 EKG ONZ (w zależności od zakresu stosowania tych regulaminów) albo równoważnych dyrektyw EWG, o których mowa w przepisach o homologacji pojazdów - Oświadczenie złożone pod odpowiedzialnością karną za składanie fałszywych zeznań, że wnioskodawca jest właścicielem pozostałych zespołów i części służących do zbudowania pojazdu - Zaświadczenie z przeprowadzonego badania technicznego co do zgodności z warunkami technicznymi oraz dokument identyfikacyjny pojazd marki SAM - Zaświadczenie ze Stacji Kontroli Pojazdów o nabiciu numerów identyfikacyjnych - Dowód tożsamości właściciela Sprawa załatwiana w Wydziale Komunikacji i Transportu; Wejście D; stanowiska 1 - 4 opłaty: 5 zł znaczek skarbowy na wniosek 50 gr znaczki skarbowe za każdy załącznik 33 zł dowód rejestracyjny 16,50 zł pozwolenie czasowe 11 zł komplet nalepek legalizacyjnych 16,50 zł nalepka kontrolna 55 zł lub 500 zł lub 1000 zł karta pojazdu 80 zł tablice rejestracyjne na samochód (2 szt.) 40 zł tablica rejestracyjna na przyczepę, motocykl lub ciągnik rolniczy (1 szt.) 30 zł tablica rejestracyjna na motorower (1 szt.) 1000 zł tablice indywidualne (2 szt.) Poczytaj też to i tu
P.S. To zdjęcie jak wstaje
[ wiadomość edytowana przez: MikeB dnia 2005-05-16 09:22:33 ] |
Wergilius SYMPATYCZNY GOŚĆ Kraków | 2005-05-16 09:28:01
I dokładnie z tego powodu nie da się zarejestrować tak zwanych składaków czyli aut sprowadzonych do polski w częściach - mimo że wszystko jest seryjne. Taki pojazd musi być poddany badanią homologacyjnym co jest kosztowne a w przypadku starszych pojazdów nie spełniają wymogów. Ale z tego co pamiętam są szanse na tablice tymczasowe ale to jest kosztowne. Łatwiej jest z motocyklami i ich pochodnymi więc możesz kombinować w tym kierunku. |
MikeB SYMPATYCZNY GOŚĆ Lada USB,LPT,TCP,AT, ... Zaśnieżony Kaczogród | 2005-05-16 09:46:39 Czyli coś na 3 koła
Silnik nad tylną osią i na to samo wyjdzie - tyle ze żeby było stabilne przy przeskokach - musisz zbalansować masę![]() |
mwarchalowski Loża Szyderców BMW 316ti / Polonez ... Wrocław / Zakopane / Żywiec | 2005-05-16 21:44:52 Mike dzięki za znalezione strony, na pewno się przydadzą, jeszcze nie miałem czasu ich studiować, ale niebawem to uczynię. Powiem tak, że to, co wstępnie poczytałem to strasznie mi nie po drodze, wiec, jeżeli już odważę się realizować moje plany to będę musiał się nieźle nakombinować. Marzył mi się silnik gaźnikowy, bo zawsze łatwiej i taniej go modyfikować no i zakupić, a tu mogą być małe problemy z tego, co czytam. No nic dzięki tym utrudnioną kochanej władzy będę miał, nad czym główkować.
P.S O inne normy się nie boje, bo nie w głowie mi żadne wynalazki typu amatorskie cabrio czy auto z podczepionymi bronami do niszczenia asfaltu. |
MikeB SYMPATYCZNY GOŚĆ Lada USB,LPT,TCP,AT, ... Zaśnieżony Kaczogród | 2005-05-16 22:09:04 Myślę, że da radzę, tylko zależy co chcesz mieć
Ja bym poszedł drogą, którą pokazał Wergilius - tylko chciałbym chciałbym wiedzieć na czym się oparł - tzn. kodeks itp.
Bo - trzeba by sprawdzić wytrzymałość itp. - no ale wróćmy do silnika - może taki motocyklowo-pochodny może być gaźnikowy? - albo można by poszukać czegoś w roli ciągnika - którego można zarejestrować, a że taki ciągnik....stawałby na tylnych kołach To już inna sprawa![]() |
Góral (M) Loża Szyderców Opel Meriva A Helmond | 2005-05-16 22:25:51
hmmm... moim zdaniem furtka istnieje... o ile dobre interpretuję to co wyżej, to badania dotyczące emisji spalin itd wymagane są przy silniku ściaganym z zagranicy... niczego takiego nie widzę jeśłi silnik pochodzi z auta zarejestrowanego w już w Polssce... |
MikeB SYMPATYCZNY GOŚĆ Lada USB,LPT,TCP,AT, ... Zaśnieżony Kaczogród | 2005-05-16 22:27:00 No właśnie....kupić samochód powypadkowy zarejestrowany w Polsce i wyciągnąć z niego silnik ![]() |
Grzesiek SYMPATYCZNY GOŚĆ Opel Astra II/ HONDA ... Białystok | 2005-05-16 22:35:28 na TVN turbo był taki program, kit-car
oni wzieli silnik o ile dobrze pamietam, ze sierry, który mozliwe ze tej normy nie spełniał z tego co widziałem, zarejestrowali powstałe auto jako SAM |
mwarchalowski Loża Szyderców BMW 316ti / Polonez ... Wrocław / Zakopane / Żywiec | 2005-05-16 22:40:20 Tez to oglądałem tylko, że na Discovery, ale fajniejszy było jak koleś restaurował Jaguara. Tka czy owak to działo się w normalnym kraju…... |
MikeB SYMPATYCZNY GOŚĆ Lada USB,LPT,TCP,AT, ... Zaśnieżony Kaczogród | 2005-05-16 22:49:44 Ta sierra była chyba na wtrysku (więc euro2 mogła spełniać ), ale o ile pamiętam, to taki młody gość, który ścigał się - mówił, że na początek, jak ktoś chce się nauczyć driftingu, to może sobie założyć silnik sierry na gaźniku, więc chyba to możliwe
(albo się przesłyszałem ). |
andrzej_krakow (S) MEGA ŁADZIARZ Złom 2105 aktualnie Warszawa | 2005-05-17 00:27:00
No niekoniecznie, tutaj chodzi o to że SAM jest rejestrowany jako nowy samochód i musi spełniac normy dla nowych aut. Co innego gdy nie rejestrujesz auta jako SAM a jedynie dokonujesz zaawansowanych zmian w aucie (np, przeróbka na cabrio, wymiana silnika na inny itp które jest zarejestrowane już - wówczas jeśli to jest stary pojazd to nie musi spełniac tych norm. |
MikeB SYMPATYCZNY GOŚĆ Lada USB,LPT,TCP,AT, ... Zaśnieżony Kaczogród | 2005-05-17 00:44:55 No tak - ale tam na tvn turbo nie przerabiali już istniejącego - to były raczej przeszczepy kilku elementów ![]() |
Góral (M) Loża Szyderców Opel Meriva A Helmond | 2005-05-17 08:01:21 Andrzej, ale IMHO jeśłi masz legalny silnik z dowodem, to on jest wciąż zarejestrowany, czyli dopuszczony w Polsce do ruchu...
|
MikeB SYMPATYCZNY GOŚĆ Lada USB,LPT,TCP,AT, ... Zaśnieżony Kaczogród | 2005-05-17 09:51:46 No tak - silnik jedna sprawa, ale karoseria inna - ona też musi przejść jakieś badania![]() |