| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
KajTan Miłośnik FSO Polski Fiat 125p 3ciTy | 2004-06-21 18:39:41 Fletnerka, tak to sie nazywa.
Fletnerka - latwo zapamietac. Otoz fletnerka sklada sie z szybki oraz ramki. Szybka moze wystepowac z zameczkiem lub bez. Zameczek moze byc klejony do szyby (uwaga - starsze egzemplarze), wtedy uwaga na sloncu - kiedy zameczek sie nagrzeje, moze latwo odpasc. Podobnie, gdy, par excelance, zlodziej podgrzeje go zapalniczka. Zameczek moze byc takze mocowany za pomoca blaszki pomocniczej. Szyba z napisem w ksztalcie rombu "Securit" oznacza, ze szyba jest wloska. Jesli ma zameczek, wtedy Was polubie Bo moje nie maja zameczkow. Taki jeden, par excelance, pozbyl sie ich w wiadomy sposob.
Ramka sklada sie z czesci widocznej (nawodnej) i niewidocznej (podowdnej). Aby wymienic Fletnerke, nalezy wyjac szybe przednia opuszczana, wykrecic z ramki drzwi srubke krzyzakowa, oraz odkrecic przednia prowadnice szyby w czesci podwodnej. Ta wyjac i wtedy odkrecic ostatnia srube ramki w czesci podwodnej. Voila. i juz bezprzeciagowe przewietrzanie, super chlodzace od 40-stki wzwyz zamontowane. A w czasie jazdy, nawet lekko uchylona wyciaga ladnie cale gorace powietrze z przedniej szyby. W deszczu idealnie usuwa pare. Warunek jest jeden - musisz jechac. Albo musi byc sztorm, wtedy sa duze wiatry. pozdroowka KajTan Dzis poznalismy nowe slowo - Fletnerka. Po zamontowaniu poznamy takze znaczenia slowa Piz...c. Kiedy brakuje zameczkow, Fletnerka sie nie domyka i swiszczy. Albo Piz.i )
|
korek Miłośnik FSO Polski Fiat 125p Gdańsk/Warszawa | 2004-06-22 11:11:17 Uważaj na grubość tego ustroistwa, sa różne. |
kaovietz Miłośnik FSO PF 125p 2.0 KOMBI Bristol UK | 2004-06-22 11:57:08 To ja tyż dodam co nieco...
Fletnerka jest mocowana na dwie śrubki,w przeciwieństwie do szybki stałej,mocowanej na jedną,u góry ramki.Dodatkowa śrubka jest na przedniej części ramki drzwi,mniej więcej w połowie wysokości.Żeby wsio ładnie pasowało,zalecanym nawiercenie otworka i wkręcenie tamże śrubki Poszukuję "blaszki" z klameczką do fletnerki - mam zamontowaną tylko jedną,do drugiej brak mi zameczka |