[125p] Szyba trójkątna (fletnerka)

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam.
Mam pytanie , czy ktos moze z was montowal trojkaty boczne z KLASYKA do DF.
Czy to wszystko pasuje.
Wystarczy tylko odkrecic gorna srube w ramce?
Czy jest cos o czym nie wiem.
Ps. Poszukuje w/w trojkatow.

pasuja, odkrecasz ta srubke, spuszczasz normalna szybe calkiem na dol, i teoretycznie powinien wyjsc, w praktyce to na szrocie szyby musialem spuscic do srodka drzwi, zdjac ramke z brzegu drzwi (ta z uszczelka, w poziomie) i dopiero trojkacik raczyl wyjsc :|

Fletnerka, tak to sie nazywa.
Fletnerka - latwo zapamietac.

Otoz fletnerka sklada sie z szybki oraz ramki.

Szybka moze wystepowac z zameczkiem lub bez.
Zameczek moze byc klejony do szyby (uwaga - starsze egzemplarze), wtedy uwaga na sloncu - kiedy zameczek sie nagrzeje, moze latwo odpasc. Podobnie, gdy, par excelance, zlodziej podgrzeje go zapalniczka.
Zameczek moze byc takze mocowany za pomoca blaszki pomocniczej.

Szyba z napisem w ksztalcie rombu "Securit" oznacza, ze szyba jest wloska. Jesli ma zameczek, wtedy Was polubie Bo moje nie maja zameczkow. Taki jeden, par excelance, pozbyl sie ich w wiadomy sposob.

Ramka sklada sie z czesci widocznej (nawodnej) i niewidocznej (podowdnej). Aby wymienic Fletnerke, nalezy wyjac szybe przednia opuszczana, wykrecic z ramki drzwi srubke krzyzakowa, oraz odkrecic przednia prowadnice szyby w czesci podwodnej. Ta wyjac i wtedy odkrecic ostatnia srube ramki w czesci podwodnej.

Voila.

i juz bezprzeciagowe przewietrzanie, super chlodzace od 40-stki wzwyz zamontowane. A w czasie jazdy, nawet lekko uchylona wyciaga ladnie cale gorace powietrze z przedniej szyby. W deszczu idealnie usuwa pare.
Warunek jest jeden - musisz jechac. Albo musi byc sztorm, wtedy sa duze wiatry.

pozdroowka
KajTan

Dzis poznalismy nowe slowo - Fletnerka.

Po zamontowaniu poznamy takze znaczenia slowa Piz...c. Kiedy brakuje zameczkow, Fletnerka sie nie domyka i swiszczy. Albo Piz.i )

Dziekuje Wam Bardzo.
Dzis poznalem nowe slowo, musze je jak najszybciej zanotowac .
A tak na marginesie to szukam DAWCY NEREK,do mojego DF
Pozdrawiam.

Uważaj na grubość tego ustroistwa, sa różne.

To ja tyż dodam co nieco...
Fletnerka jest mocowana na dwie śrubki,w przeciwieństwie do szybki stałej,mocowanej na jedną,u góry ramki.Dodatkowa śrubka jest na przedniej części ramki drzwi,mniej więcej w połowie wysokości.Żeby wsio ładnie pasowało,zalecanym nawiercenie otworka i wkręcenie tamże śrubki

Poszukuję "blaszki" z klameczką do fletnerki - mam zamontowaną tylko jedną,do drugiej brak mi zameczka .

Wygrzebuję trupa, gdyż w związku z planowanym zamontażem fletnerek nasuwa mi się jedno pytanie natury technicznej.
U mnie klamki są najprawdopodobniej przykręcone do szyby, trzpień na którym osadzona jest klamka jest niestety ustawiony w lewym okienku pod złym kątem i... aby klamkę domknąc trzeba wcisnąć przycisk zabezpieczający. Spotkał się ktoś z Was z takim mocowaniem? Da się to jakoś rozkręcić i obrócić?