Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() sztomber DEADSOUL Omega B CD sedan olsztyn | 2008-03-09 17:26:54 Myślałeś pewnie o pochłaniaczu par paliwa ale on jest w prawym nadkolu. Sprawdź kopuły amortyzatorów czy nie mają luzu. |
![]() Beny_2_5_TDS Opel OMEGA B Kielce | 2008-03-09 22:44:20
Ja miałem (może) ten sam przypadek (3 miesiące i zaczęły stukać). Korzystając z okazji, chciałbym przestrzec przed zakupem łącznika bez sfrezowania na otwór w amortyzatorze . Nie spodziewałem się tego , że ktoś może wyprodukować takie badziewie z gwintem na całej długości łącznika. Po 3 m-cach zaczęły się stuki. Po męczarniach z odkręceniem nakrętek i wymontowaniem, okazało się, że łącznik był nagwintowany do samego końca. Duży luz pomiędzy otworem w amortyzatorze, a tym gwintem, spowodował pomimo dobrego przykręcenia - wyrobienie się (powiększenie) otworu w mocowaniu na amortyzatorze. Łącznik prócz tej wady wydawał się nie mieć luzów. Nowe łączniki, które kupiłem na wymianę nie miały już gwintu "pociągniętego" do samego końca, a prawidłowy "naddatek" na otwór w amorku ![]() Reasumując - dokładnie oglądajcie, co kupujecie, bo za ten czas (nie mówiąc o uszkodzeniach) co straciłem przy tym kór....ie, zdążyłbym przeczytać ...i zrozumieć książkę "Sam naprawiam" ![]() Acha, jeszcze jedno: w nowe łączniki, pod gumki osłonowe trzeba wcisnąć trochę smar. Producenci żałują dać go więcej, a po takim zabiegu dłużej na nich pojeździmy. |
![]() Behi DEADSOUL Ogień z d... Poznan | 2008-03-09 22:51:55 też ostatnio zmieniałem łączniki ![]() ![]() |
![]() Beny_2_5_TDS Opel OMEGA B Kielce | 2008-03-10 14:44:17 Noooo akurat miałem pecha i zaćmienie, że trafiłem na takie braki.
Nie wszystko zależy od ceny, ale od jakości spasowania ... no i smarowania ![]() Czasami partia "polskiego rzemiosła" za 13 zł (jak dla mnie) może zaskoczyć trwałością jak stara radziecka nasadka ![]() Szczerze powiedziawszy, dla mnie wystarczającą trwałością łączników jest okres do wymiany klocków, kiedy robię przegląd i "konserwację" zawieszenia. Za cenę paru paczek fajek mogę je sobie... |
zbych_47 omega 25 ben. sztum | 2008-03-10 19:09:33 mialem kilka dni temu [podobny obja w prawym kole badz w okolicachpo wymianie lacznika bylo juz ok.gdy sprawdzilem lacznik w reku mial podluzny luz a w czasie jazdy walilo jakby wszystko byloluzne cala robota kosztowala mnie 40 dychy i 30 min..roboty omega b karawan |
![]() Behi DEADSOUL Ogień z d... Poznan | 2008-03-10 22:15:47
![]() |
RaScaL Skoda Octavia Reda | 2008-03-13 22:39:35 Ja też stawiam na łącznik stabilizatora.....przed zimą zakładałem jakieś tanie zamienniki ....i sie posypały ....tydzień temu zmieniłem i już nic mi nie stuka;]...ale posłuchaj rady kolegi i rozbujaj ....a jeszcze lepiej zrobisz jak pojedziesz na stacje diagnostyczną i niech ci sprawdzą ....ja za to zapłaciłem 20 zeta;]...pozdro |
![]() pit-ilawa iława | 2008-03-15 19:59:15 dzięki za podpowiedzi, wymieniłem końcówki stabilizatora i jest ok, nie spodziewałem sie że to one mogą wydawać taki dziwny dźwięk, teraz mam nowy problem na forum ogólnym o nim pisze ale niestety nikt nie chce mi pomóc |