(126p) wałek 114,mozliwosci i sposoby fazowania

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
hej!
mam takie male pytanie, posiadam walem 114 swiatka, wiek ze zadna rewelacja ale kupilem go tanio, zawsze lepszy niz seria
i teraz tak czy istnieje mozliwosc przefazowania go ? jesli tak to w ktora strone, o ile mm? i co ze spalaniem ? i co to da (zaleznie w jaka strone sie przefazuje)
dzieki z gory za odpowiedzi

[ wiadomość edytowana przez: Poochaty dnia 2004-10-18 21:49:30 ]
[ powód edycji: niedokladny opis tematu ]

Przefazowuje sie max 2mm w lewo i w prawo! Spalanie bedzie takei same!Dokładnie nie pamietam ale w jedna strone bedziesz mial lepszy dól a w drugą strone lepszą góre oczywiscie zapłon też trzeba regulować!Pozdrawiam

witam nowego uzytkownika i prosze w przyszlosci o dokladne opisanie problemu w temacie.ulatwi to innym odpowiedz na twoje pytanie i oszczedzi nerwow

Witam nowego. Ja mam 114 i autko chodzi całkiem nieźle. Nawet nie wiem czy trzeba fazować bo porządnie "ciągnie" od samego dołu.

Witam kolejnego poznaniaka
Niestety nie moge pomuc - nigdy nie miałem takiego wałka.
Seria rulezzzzz

zgadzam sie ze ladnie jedzie ale zawsze sie chce cos lepiej jeszcze troche podlubac

Splanuj głowice, koło zamach. a rozrząd 1,5 - 2mm! W prawo daje lepszy dół, a w lewo gore...
(Witam na forum )

Na 114stce można zbudować całkiem fajny silnik. Planuj MOCNO głowicę. 3,5mm-4,5 (maksimum 4.5), oczywiście paznokietki na tłokach. Lekkie koło, porządny poziomy jak się da gaźniczek, może jakiś wał o większym skoku, 3 szlif tłoki/cylindry. Powinno nieźle jeździć. Do tego dobry wydech na okrasę.

[ wiadomość edytowana przez: moch dnia 2004-10-18 23:33:00 ]

Noo dokładnie... tak jak do serii

Cytat:
2004-10-18 19:18:38, kisiel_kubol pisze:
hej! mam takie male pytanie, posiadam walem 114 swiatka, wiek ze zadna rewelacja ale kupilem go tanio, zawsze lepszy niz seria i teraz tak czy istnieje mozliwosc przefazowania go ? jesli tak to w ktora strone, o ile mm? i co ze spalaniem ? i co to da (zaleznie w jaka strone sie przefazuje) dzieki z gory za odpowiedzi

Po Poznaniu jezdzi maluch z 114 i 32KM i 50-kilka Nm. Z tego co wiem nie fazowany w zadna strone.

Wykresy zrobione programem Moment2 (zwykly wydech i pusty na tym samym silniku w tych samych warunkach)
http://klub.chip.pl/fiat126p/temp/3.gif

A tu inne wykresy:
800-ka na seryjnym walku
http://klub.chip.pl/fiat126p/temp/1.gif

I porownanie wupex/seria
http://klub.chip.pl/fiat126p/temp/2.gif

Hmm czyzby wypex dusil moj silnik?

Ciekawe, bo o tym malcu nie wiedziałem...
A wupex dusi i owszem - przerabiałem jakiś czas temu malucha na serię i zacząłem od tłumika - aż zdziwiony byłem jak to się wkręcało na seryjnym tłumiku z małą puchą.

Cytat:
Ciekawe, bo o tym malcu nie wiedziałem...

To trzeba sie Ali-ego spytac czy ma jeszcze swojego malucha.

Hmmm no ciekawe rzeczy ja slyszalem zeby tekla dusial ale nie wupex, a pusty wupex ?

breda nie dusi

Cytat:
2004-10-18 19:18:38, kisiel_kubol pisze:
hej! mam takie male pytanie, posiadam walem 114 swiatka, wiek ze zadna rewelacja ale kupilem go tanio, zawsze lepszy niz seria i teraz tak czy istnieje mozliwosc przefazowania go ? jesli tak to w ktora strone, o ile mm? i co ze spalaniem ? i co to da (zaleznie w jaka strone sie przefazuje) dzieki z gory za odpowiedzi [ wiadomość edytowana przez: Poochaty dnia 2004-10-18 21:49:30 ] [ powód edycji: niedokladny opis tematu ]

Witam! Cóż wałek 114 jest jednym z niezłych wałków które idzie dokoksować. Chojnacki swego czasu robił pakiet GTX na wałku 114 i miały jego kaszle około 19-20 sekund do 100. Chodzi to super, mój kolega ma 114 w GTX po Chojnackim i objeżdza nie jedną 385 zrobioną w garażu. Nie ukrywam że mnie też objeżdzał jak miałem sam zrobiony motor na 555. Ale dałem też do CHMS i niedaje już rady...na żadnym biegu. Aha wałek jest wyśminity polecam...mówie o 114 (nie fazować!!) głowice hm w gtx miał 2,5mm na uszczelce stalowej. Pozdrawiam

Cytat:
2004-10-19 15:33:10, ZoLt4R pisze:
breda nie dusi

vreda oglusza

a tlumi tez zmysly? ja jakos na brede nie narzekalem a kto ze mna jechal na niej to wie ze rzadzi :> co do 114 to ja mam na bazie 114 GTXa , nie jest fazowany, ale chojnacki to sie do glowic modli walek to nie wszystko.

[ile moge splanowac głowice pod wałek 114 swiątek tak żeby mi o tłoki nie waliły zawory(tłoki bez wcięć na zawory)????