Moja 2106 i słabnąca moc

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam wszystkich,

Od jakiegos czasu moja Ladna coraz bardziej słabnie. Nie potrafi sie rozpedzic jak niegdyś, do tego dochodzi to ze jak ma wieksze obroty to sie slizga (sprzeglo juz chyba kaputek). Nie wiem czy to ma cos wspolnego ale sa do tego problemy z zapalaniem, na gazie moge zapomniec, chyba ze jest cieply. Aha, no i mnie szarpie jak jade na niskich obrotach

Czy ktos wie skad ta slabna moc ??
Pomocy plizz, mam zamiar zachowac ten samochod i za nic nei chce go oddac na zlom.
Pozdrowionka, dla wszystkich.

Hej !
Fajnie ,że nie chcesz oddać jej na złom

Myslę,że powinieneś jej jednak zafundować solidny przegląd i regulacje zaplonu, gaźnika, wymienić to sprzęgło - powymieniać kable ,swiece (może mają jużdość???)
Paweł

ZAPLON.
Jesli po regulacji masz to samo, to wymien aparat i powinno zagrac.
a na sprzeglo to tylko jeden sposob znam. wymiana
Gorzej, jesli slizga sie, bo zaolejone...

Ja moge dodac tyle ze co do szarpania to u mnie powodem byly wyje... poduszki pod silnikiem i przy kazdym ruszaniu autko skakalo. Jezeli slabnie Ci moc i powodem skakania (dławienia?) nie sa poduszki to polecam rowniez regulacje gaznika moze pomoc. No chyba ze to na gazie Ci sie dzieje to nie wiem bo nie posiadam.

jak to jest czemu skacze mi samochod podczas wbijania na wyzsze biegi poczawszy od 2ki. wyregulowalem zaplon elekromegnes gaźnika nie tykalem... tyle ze sprzegiełko łapie mi strasznie wysoko jaki moze byc powod takiego zachowania?

Powodów może być kilka
Myslę ,że nie sprzęgło ( nawet jakby się kończyło to nie powinno szarpać) - to też możliwe ( jesli np. spręzynki tłumiące popękały na tarczy )- ale i tak w to wątpię
Może to być własnie gaźnik - a w gaxniku - tzw. lewe powietrze na przustnicach lub przytkane dysze , albo pompka przyspieszająca.
Paweł

No wlaśnie mi też tak poszarpuje, ale na wszystkich biegach szczególnie przy niskich obrotach czy to jade na gazie czy na benzynie

Czy mogą mieć coś z tym wspólnego także, jako "Dodatek" świece i kable wysokiego napiecia ?

no jasne - jesli kable są stare i popękane to możesz mieć od czasu do czasu przebicie do masy i przerwy z zapłonie i prazy silnika - ale to też już w extremalny przypadku - raczej to gaźnik i układ zapłonu( w tym swiece i kable , które dla pewności wymień) Jesli nic sie zmieni po wymianie kabli - weź się raczej za regulację i czyszczenie gaźnika. Z tym czyszczeniem też bywa róznie - bo potakim zaboegu może Ci jeszcze bardziej szarpać - jesli masz luzy na przepustnicach
paweł

hehe tak zwane ryzyko sie pojawia... ja mam nowiutkie kabelki (na swiece jeszcze nie uzbierałem ) nad tym gaźnikiem bede musiał sie powaznie zastanowic .

Takie zachowanie, to możliwe, że wina też pływaka Ale pewnie też przepuszczających membranek

Cytat:
2005-06-17 10:47:30, MikeB pisze:
Takie zachowanie, to możliwe, że wina też pływaka Ale pewnie też przepuszczających membranek

membranki sa ogolnie sztywne ,a nadaja sie jeszcze gdy podczas przechowywania sie zagieły??