Alarm w BMW 316i E36

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witajcie
Kupiłem alarm i nie wiem jak go zamontowac Chodzi i o to ze nie mam rozpiski elektryki w bmw i w ogole nie bardzo wiem. Moze mi ktos powiedziec albo podac namiary gdzie znajde np jaki kolor ma kabel od swiatel awaryjnych jaki np od stopu, zaplonu i tak dalej.
Kiedys widzialem rozpiske na allegro ale juz jej nie widze
Dzieki z gory

ja najpierw zaczął bym od tego, czy oby najlepszym pomysłem jest samodzielny montaż alarmu w BMW. Jeśli ma Ci trochę służyć ten alarm to raczej jedź do jakiegoś elektryka.
Moim zdaniem bazowanie na schematach rodem z Allegro nie jest pomysłem fachowym.

Pozdrawiam.

... zdecydowanie też odradzam samoróbkę, będziesz miał przynajmniej gwarancję - a jeśli zależy ci na forsie to kilka telefonów i sprawa się wyjaśni cenowo...

Z znacie jakiegos dobrego w trojmiescie lub elblagu cos w tych okolicach? I ile takie cos moze orientacyjnie kosztowac bo jak okolo 100zl to ok ale jak 300 to juz trzeba sie zastanowic.

A ile dałeś za sam alarm? Bo ja dowiadywałem się ostatnio. W sumie zajebisty alarm wraz z montażem ok 600 zł - lokalizacja Legionowo k/Warszawy. Alarm z bajerami i podobno naprawdę cięzki do przejścia.

Alarm nazywa się Predator.

Lepiej jedź do fachowca. Elektryka w BMW jest trochę inna. Np impuls otwierania centr. zamka jest ujemny.

Cytat:
Alarm z bajerami i podobno naprawdę cięzki do przejścia.

nie ma alarmów cięzkich do przejscie, to tylko iluzja i panaceum na lepszy sen dla posiadaczy alarmów, lepsze sa niestandardowe odciecia zapłonów ktore wydluzaja troche czas kradziezy

[ wiadomość edytowana przez: max230 dnia 2005-01-20 12:26:23 ]

Cytat:
nie ma alarmów cięzkich do przejscie, to tylko iluzja i panaceum na lepszy sen dla posiadaczy alarmów, lepsze sa niestandardowe odciecia zapłonów ktore wydluzaja troche czas kradziezy

...takie jak np. tzw. "pstryczki elektryczki". A właśnie.
Może to nie jest temat na forum, ale jakie propnujecie miejsca na zamontowanie takiego pstryczka elektryczka dla odcięcia zapłonu?

Pozdrop.

Cjanek to rzeczywiscie nie jest temat na forum, ale najciemniej jest zawsze pod latarnia

Każdy boi się o swoją furkę. To rzecz jasna.
Ale temat miejsca pstryczka to temat nie na miejscu. Zgadzam się całkowicie.

Jak tutaj rozpiszemy gdzie montujemy te pstryczki i ktoś to przeczyta to już będzie wiedział gdzie szuakc jak by przypadkiem gradł "nasze" auto!!
NIE PISZCIE TEGO!

Witajcie
Mozecie mi polecic jakis "zakładaczy" alarmow w Trojmiescie?

pstyczki elektryczki a ja wam powiem że moje zdanie jest takie jak furmanka ma zginąć to żaden alarm i zabezpieczenie nie pomoże w myśl zasady polak potrafi nawet gps przejdą pozdrawiam wszystkich pstryczków elektyczków oby nam fury nie gineły

Hm.. a ja mam pytanko co sprytnego zalozyc do samochodu, zeby go nie otworzyli i nie odjechali. Ojciec sobie kupil fajna bemeczke e36 (1996), narazie ma tylko imobilajzera (czy jak to sie tam zwie) no i otworzyli mu autko na miescie. Narazie otworzyli, ale mysle ze sprawdzają co i jak, bo chcą ją ukraść, bo za dużo podejrzanych typków się kręci ostatnio obok mojego domq (w szczegolnoscie takich z ktorymi kiedys chodzilam do liceum zgrozzza).

Alarm, blokada skrzyni biegów, ukryte odcięcie np. paliwa i powinno być ok

Zgadza się, zwłaszcza odcięcie pompy paliwa z pstryczkiem w tobie tylko wiadomym miejscu jest ciekawym rozwiązaniem i - mam taka nadzieję - w miarę skutecznym. Choc dla chcącego nic trudnego

Cytat:
I ile takie cos moze orientacyjnie kosztowac bo jak okolo 100zl to ok ale jak 300 to juz trzeba sie zastanowic.

Za troche ponad 300 zł, to juz mozesz kupić dość prosty ale sensowny alarm wraz z montażem. Z tego co wiem to nawet fachowcy zakładają alarmy w bmkach dużo dłużej niż w innych markach samochodów. Nie polecam samodzielnego montażu. Pozdrawiam

witam!Z doświadczenia wiem że co BMW to inna instalacja elektryczna,odradzam montaż samemu jeżeli nie ma się doświadczenia,cena za montaz w miare prostego alarmu powinna wynosic okolo 150 zł,ale radzilbym zlecic zrobienie dodatkowego calkiem niezależnego zabezpieczenia i za dobrą robotę warto dać wtedy nawet 200 zł.Wiem bo zakładam.
Pozdrawiam posiadaczy tylnego napędu

Cytat:
2005-01-20 10:41:05, Baryla pisze:
Np impuls otwierania centr. zamka jest ujemny.

Impuls jest napewno dodatni, a jeśli chodzi o zamontowanie to nie jest to nic trudnego. Sam montowałem sobie niedawno.

Witam
Mój stary trosze sie gimnastykował z podpieciem alarmu w E36 i powiem że jeśli ktoś mówi że to takie proste jak np Vicia to inny nie musi juz mieć tak prosto. Instalacja w E36 zmieniała sie conajmniej 3 razy i np od 94r szyby centralny zamek i szyberdach jest podłaczony pod moduł sterujący ZKE IV steruje on centralnym i innymi pierdułkami i np podpięcie alarmu do centralnego w takim przypadku nie jest takie proste i nie chodzi tu po podanie plusa czy minusa dodatkowym przekaźnikiem na alarmie. Szczegółów do końca nie znam bo stary jest elepstrykiem .
Pozdr.