| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
KonradosWuWuA Warszawa | 2005-05-20 01:07:53 Mialem podobnie, aczkolwiek u mnie odbijalo i silnik robil pare obrotow ale w druga strone. Mialem za duze oboty biegu jalowego... zmniejszylem i jest ok |
maly187 Fiat 126el Ozorków | 2005-05-20 02:26:09 jeżeli chodzi o ela to problem tkwi w zaworach ,sa za ciasne ,ja mialem podobny problem i znikł ja sie ustawilo zawory 0,20ssacy i wydech 0,25 (seria) |
schab (S) Alfa Romeo 156 2,0JTS Kraków | 2005-05-20 08:59:58 A wg. mojej wiedzy problem tkwi gdzie indziej :
po pierwsze - nieszczelne pierścienie tłokowe i uszczelniacze na zaworach powodują przedostawanie się oleju do cylindra , gdzie zostaje on spalony , a z jego pozostałości powstaje nagar osadzający się na denku tłoka , komorze spalania i zwłaszcza na świecy po drugie - niewłaściwa ciepłota świec powoduje , że nie oszczyszczają się one z nagaru po trzecie - długotrwała jazda z maksymalnym obciążeniem powoduje rozgrzanie się nagaru do wysokich temperatur , a rozgrzany nagar działa jak świeca i gwarantuje powstanie samozapłonu paliwa , nawet po wyłączeniu kluczyka w stacyjce . Daje to taki efekt , że silnik potrafi jeszcze przez kilka sekund kręcić się samoczynnie , albo - co groźniejsze - odbić w drugą stronę ! Dobrze jest wtedy , mając wciśnięty hamulec i wrzucony bieg - puścić sprzęgło i po prostu udusić dziada . |