Jak przrobic stary tłumik od Ponego

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam jak przrobic stary tłumik od Ponego aby ryczał , podobno wierci sie dziurw w tłumiku i po sprawie Robil to kotos :) macie jakies pomysl bo chce spróbowac przed wymina na nowy

Dziur bym nie proponowal, bo bedzie chodzil jak auto z dziurawym wydechem czyli brzmienie nieciekawe.... Jeśli masz taka możliwość to moj bardzo zdolny (czyt tjuningowiec typu lampeczki- choinka z auta etc) znajomy rozpruł tłumik w swoim "pezie" (polonezie z silnikiem 1.4) wywalil wszystko ze środka i zaspawal migomatem z powrotem. Dźwięk niespecjalny, taki metaliczny i do d.... bani. Ale lepszy niż dziurawy tłumik.

bo to trzeba w odpowedni miejscu moze zrobi dziurke

Daj spokój z dziurkowaniem tłumika.
Przecież sportowe tłumiki nie mają na celu ryczeć tylko dawać jakiś wymierny przyrost mocy lub zmianę przebiegu krzywej momentu, a dźwięk jest niejako efektem ubocznym (no i skoro już ma być to dobrze żeby był przyjemny dla ucha).

Pytanie po co właściwie tłumik ma ryczeć? Chcesz żeby Twoje auto wcześniej było słychać niż widać? Złośliwi nazywają to symulatorem szybkiej jazdy, im głośniej tym wydaje się że auto szybciej jedzie... ale tak naprawde nie jedzie.

co do zwiększania mocy to w modelu pony nie ma co liczyć na cuda mo ma podobno 84km i wiem że to wcale nie jest dużo do ulicznych pojedynków. ostatnio miałem założony tłumik KM przelotowy i buczał aż miło nawet czasami się ktoś obrócił żeby zobaczyć co to za sportowy wóz teraz mam ultera i jest o połowę cichszy od km-a i już nie jest tak samo miałem jakiś czas temu astre gsi o mocy 147km i wiem że do tego auta nie było potrzebne nic żeby zabłysnąć a lałem na drodze większość jak chciałem dlatego gdy zostałem przy ponym postanowiłem zastosować głośny tłumik by przynajmnie tym zwracać uwagę

Siemanko ja proponuje wypruc caly tłumik wyciac srodkowy tlumik i wstawic nowa rure 2,5 cala zespawac z tlumikem i bedzie lepiej chodzil i ryczal ja tak zrobilem i jest cooll

oki dzieki wielkie za pomoc kupilem jednak nowy tlumi sportwy Ultera ) Ładny Basik Pozdrawiam

jaki model kupiłeś???bezproblemu pasuje???tez zamierzam kupić ultera!

kupilem z koncówka N1 -18 (fi 170) zjabisty dzwiek polecam