Paranoja!!!

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
UTRATA - KRADZIEŻ TABLIC REJESTRACYJNYCH

Miejsce załatwienia

Wydział Komunikacji

Stanowisko 1

Wymagane dokumenty

Wniosek o wymianę tablic z powodu utraty lub kradzieży.

(druk do pobrania i wypełnienia)

Dowód rejestracyjny.

Karta pojazdu, jeżeli została wydana.

Zaświadczenie wydane przez właściwy organ policji potwierdzające zgłoszenie kradzieży tablic albo złożone przez właściciela pojazdu stosowne oświadczenie złożone pod odpowiedzialnością karną za składanie fałszywych zeznań w przypadku innej utraty tablic.

Zwrot tablicy rejestracyjnej o ile utacono 1 sztukę.

Dowód tożsamości właściciela, w przypadku:

osób fizycznych - dowód osobisty

osób prawnych - upoważnienie wystawione przez osobę uprawnioną do reprezentowania firmy.

Miejsce odbioru

Wydział Komunikacji

Stanowisko 1

Opłaty

5 zł - znaczek skarbowy za wniosek.

50 gr - znaczki skarbowe za każdy załącznik.

48 zł - dowód rejestracyjny.

12 zł - pozwolenie czasowe.

11 zł - komplet nalepek legalizacyjnych.

16,50 zł - nalepka kontrolna.

80 zł - tablice rejestracyjne na samochód - dwie sztuki.

40 zł - tablice rejestracyjne na przyczepę - jedna sztuka.

40 zł - tablice rejestracyjne na motocykl, ciągnik rolniczy - jedna sztuka.

30 zł - tablice rejestracyjne na motorower - jedna sztuka.

1000 zł - tablice rejestracyjne indywidualne - dwie sztuki.

1 zł - opłata ewidencyjna za wydanie dowodu rejestracyjnego

1 zł - opłata ewidencyjna za wydanie zalegalizowanych tablic rejestracyjnych

1 zł - opłata ewidencyjna za wydanie nalepki kontrolnej

(płatne na miejscu lub przelewem na konto)

Termin załatwienia

Od ręki.

Uwagi

Organ rejestrujący na wniosek właściciela pojazdu może wydać tablice ( tablicę )rejestracyjne ( wtórnik ) z zachowaniem dotychczasowego numeru rejestracyjnego.

Na czas wykonania wtórnika tablic, na wniosek właściciela, można wydać tablice tymczasowe i pozwolenie czasowe.

Podstawa prawna

§12 rozporządzenia ministra infrastruktury z dnia 22 lipca 2002 r. w sprawie rejestracji i oznaczania pojazdów (Dz.U. z 2002 r. Nr 133 poz. 1123 ze zmianami)

rozporządzenie ministra infrastruktury z dnia 22 grudnia 2003 r. w sprawie wysokości opłat za wydanie dowodu rejestracyjnego, pozwolenia czasowego, tablic (tablicy) rejestracyjnych pojazdów (Dz.U. z 2003 r. Nr 230, poz 2302 ze zmianami)

art. 75 ust. 2 ustawy z dnia 20 czerwca 1997 r. Prawo o ruchu drogowym (Dz.U. z 2003 r. Nr 58, poz.515 ze zmianami)

rozporządzenie ministra spraw wewnętrznych i administracji z dnia 18 grudnia 2003 r. w sprawie opłaty ewidencyjnej o której mowa w przepisach ustawy - Prawo o ruchu drogowym (Dz.U. z 2003 r. Nr 227, poz. 2254)

nie dosc ze człowiekowi cos ukradna to jeszcze musi za to od nowa bulic!!!!!! przeciez to niedorzecznosc!!! to niech chociaz tablice bede ubezpieczane wraz z autem!!! zeby był za nie zwrot po kradzierzy jak dla mnie zoooonk

polska rzeczywistość

buirokracja zarypana toz to matrix po całosci :|

Teoretycznie powinniśmy się już przyzwyczaić, że jeśli nie zdołają "zabić nas" podatkami, wprowadzą tzw. "opłatę obowiązkową". Niby to samo, ale inna interpretacja prawna.

Niebawem będę płacił podatek za:
- drapanie po głowie (od luksusu)
- dłubanie w nosie
- etc.

Pozdrawiam - SpeedR

dobrze że ja z przodu nie mam blachy a z tyłu mi się nowa nie zmieści więc póki ich mi nie skubną to nie zmieniam

He, he...
Ja będe zmuszony wyrzeźbić całkowicie nowy przedni zderzak, to o miejscu na tablicę zawsze mogę zapomnieć.
Przy okazji będę miał spokój z fotoradarami

Pozdrawiam - SpeedR