[ot] jak obliczyć prędkość z obrotów i przełożenia?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
jak w temacie, sorka że nie na HP ale właśnie się kłócę z kumplem który twierdzi, że jechał malcem 140/h

byla stronka z kalkulatorem ale gosciu zmienil malucha na corse i sobie mozna policzyc predkosc w corsie...
szkoda

Cytat:
2005-05-25 00:01:05, kabul pisze:
byla stronka z kalkulatorem ale gosciu zmienil malucha na corse i sobie mozna policzyc predkosc w corsie... szkoda

kurcze a znasz może adres?

http://klub.chip.pl/krzysiekz/fiat126p/
pchose

dzienki, a czy ktos zna moze jakis wzorek jak to sie liczy, bo mam jeszcze cos do policzenia a konkretnie honde civic 1.4 ktora dzisiaj zapielismy 200/h na 4 biegu i chcialem policzyc ile na prawde to jest

dobra juz mam na tej samej stronie tylko ze trzeba wejsc w obliczenia indywidualne, dzienki za pomoc, mozna blokowac

powiem Ci ze to bardzo mozliwe ze tyle smigal malcem. Moj kumpel smigal 130. Wiem bo widzialem . dodam jeszcze to ze mial zimowki. WIec przy letnich opory sa mniejsze. Co za tym idzie sadze ze wycisnie to 140. Ja dzis smignalem 120. I przy jeszcze dluzszej prostej smignalbym szybciej A wiec uwierz mi da sie.

Cytat:
2005-05-25 00:45:41, die pisze:
powiem Ci ze to bardzo mozliwe ze tyle smigal malcem. Moj kumpel smigal 130. Wiem bo widzialem . dodam jeszcze to ze mial zimowki. WIec przy letnich opory sa mniejsze. Co za tym idzie sadze ze wycisnie to 140. Ja dzis smignalem 120. I przy jeszcze dluzszej prostej smignalbym szybciej A wiec uwierz mi da sie.

wierząc licznikowi malucha to może i się da
tu masz max prędkości na każdym biegu w seryjnym malcu (seria kręci się zdaje się do 4800 ale dokładnie nie pamiętam):

I = 29
II - 47
III - 75
IV - 110

obliczenia są czysto teoretyczne, ja mam powierdzone około 130 troszkę lżejszym od serii (suszarką niestety) ale to zależy od egzemplarza, licznikowi nie ufaj tylko obrotek i liczenie daje jakiś tam w miare dokładny obraz

żeby się do około 140 nakulać musiałbyś seryjnego wkręcić na około 6100 obrotów .

[ wiadomość edytowana przez: owz dnia 2005-05-25 01:04:18 ]

co do 140 w malcu da rade sam to robiłem moim !!!

>> CZEK DIS AŁT <<

Cytat:
2005-05-25 01:24:56, Rutkus pisze:
co do 140 w malcu da rade sam to robiłem moim !!!

Rutku ale Twój to seryjny nie byl

Cytat:
2005-05-25 02:13:00, Race_D pisze:
>> CZEK DIS AŁT <<

taka tabelka dobra rzecz ino wartości przełożeń trza znac, a ja k*** nie znam