| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
JanKo Polonez Warszawa | 2005-05-19 18:13:36 Znalazlem ostatnio na allegro tloki od bravy 1.6 16V (86mm) i zastanawiam sie czy moznaby tak rozwiercic blok od 2.0. W zasadzie to juz czytalem gdzies ze ktos tak zrobil (gosc ze Skandynawii) tylko zastanawia mnie uszczelka pod glowice. Chyba pozostaje tylko dorabianie. Chetnie poslucham opinii na ten temat. Pozdrawiam |
Mrozek Miłośnik FSO 2 x PN i pare innych ... blisko Wrocka ;) | 2005-05-20 22:28:13 Rozwiercić się da (i to już jest max rozwiert; tłok ma zresztą dokładnie 86,4 mm - choć i tak uważam, że pow. 86 mm już się ryzykuje) , owszem, ale z tymi tłokami jeden podstawowy problem: są niższe od oryginałów o 4,28 mm, przy wzniosie denka - a'la tłok 1.8 dohc - 0,25 mm. Więc o 4 mm dłuższe korbowody trzeba by znaleźć. Możesz zapodać linka do strony z opisem zastosowania tych tłoków do 2.0 dohc? |
bodziot Miłośnik FSO "Misia" czyli Fiat P ... Kraków | 2005-05-21 14:48:37 tłoki 86 widziałem w wyczynowym fiacie 124 Abarth gdzie silnik osiagał od 175 do 210 KM przy ok 7500 obr czyli tyle ile 131 Abarth z silnikiem 2.0 a jego pojemnośc wzrosła z 1754 do 1846 cm wiec nie jest to całkiem zły pomysł |
JanKo Polonez Warszawa | 2005-05-22 16:40:32 Finska stronka http://www.131abarth.com/evo_ii_engine.htm |
Mrozek Miłośnik FSO 2 x PN i pare innych ... blisko Wrocka ;) | 2005-05-22 17:33:40 Ooo panie kochany, stronka znana wszystkim "w temacie". Ale tam same rzeczy poza zasięgiem szarego zjdacza chleba: amerykańskie tłoki Wicesco (o cene nie pytaj - jak coś to proponuje zerknąć tu) , korbowody od Chevy'ego... drobnostka
Tłoki 86,4 od bravy są dobrym pomysłem, aczkolwiek primo - ryzykownym (o te 0,4 mm może być za dużo i mogą pęknąć ścianki; w moim przekonaniu, w czym się utwierdzałem, konsultując to z ludźmi przygotowującymi dohce do rajdów, maksymalny rozwiert silnika dohc to 86 mm) , secundo - jest problem znalezienia wyższych korbowodów (znaczy się, jeszcze takich do 2.0 nie wyniuchałem - może z tej racji, że jest to wersja pojemnościwa którą z dohców najmniej lubię; bo do 1.6 i 1.8 wyższe korby już znalazłem . |
JanKo Polonez Warszawa | 2005-05-23 13:01:27 Moze zamiast szukac dluzszych korbowodow nalezaloby pomyslec o doprezeniu silnika (turbo albo sprezarka), ewentualnie zjechac blok, o ile da sie to zrobic. Zastanawia mnie tylko wytrzymalosc scianek, no i uszczelka to juz chyba tylko na zamowienie. Generalnie staram sie znalezc jakies tloki (uzywki), na ktorych moznaby zrobic remoncik dohca zeby obnizyc koszty. Pozdrawiam |
Mrozek Miłośnik FSO 2 x PN i pare innych ... blisko Wrocka ;) | 2005-05-23 16:50:21
Nie radzę - osłabiają się mostki w górnej części kadłuba. Mostki mają grubość 5-7 mm (w zależności od roku produkcji silnika i jego wykonania - zauważyłem prawidłowość, że im młodszy tym grubszy). Moim zdaniem max 1 mm można zjechać, jak liźnie się więcej - mostki moga popękać przy dociąganiu głowicy.
Nie Ty jeden . |
JanKo Polonez Warszawa | 2005-05-23 19:08:33 Znalazlem tloki od opla silnik C18NZ, tloki nominal 84,80 ale nie znam pozostalych wymiarow niestety (do wlochow sa fajne rysunki w emf) |
JanKo Polonez Warszawa | 2005-05-26 16:16:37 To trzeba sie wybrac do Daewoo i obejrzec te tloki§. W necie nic nie znalazlem. |
Mrozek Miłośnik FSO 2 x PN i pare innych ... blisko Wrocka ;) | 2005-05-27 13:30:51
Nie napisałem, że popekają, ale że mogą popękać. Zgadzam się we wszystkim co napisałeś. Jednak inaczej działają siły i naprezenia w kadłubie podczas operacji tulejowania, a inaczej podczas pracy tłoków - czy się z tym zgodzisz? Z kwestii technicznych: grubość scianek cylindra w dohc wynosi od 5 mm do 7 mm między cylindrami - czy to aż tak nadto, żeby spać spokojnie? Poza tym - nie muszę się zgadzać z tym co różni wizjonerzy piszą na swoich witrynach, co jednak nie oznacza, że podważam ich dokonania. Mam po prostu trochę inne zdanie od zaprezentowanego, z czym też oczywiście można się nie zgadzać. Idąc Twoim mysleniem - nie będzie problemów z upchnięciem tłoków 83-84 mm do kadłuba silnika 1.6 polonezowskiego (wszak i ten kadłub poddaje się tulejowaniu, po rozwierceniu pod tuleję na ~84 mm). Jeśli dajesz parol że to wytrzyma (pomijam kwestię wału - rzewcz tyczy się rzecz jasna bloku) - to rozwiercam swoje 1.6 pod tłoki z 1.8 dohc. Cóż - osobiście bym się nie podjął takiego wyczynu, ani w przypadku dohc (mowa o tłokach większych niż 86 mm) ani seryjnej ohavałki (83-84mm). PS. Między bogiem a prawdą - z tymi tłokami 86,4 mm jeszcze podjąłbym ryzyko (ale tylko na swoim engine'u) , oczywiście mając w pamięci świadomość, że mogę tym samym sp...lić cały silnik. Ale jak to mówią - kto nie ryzykuje ten nie ma .[ wiadomość edytowana przez: Mrozek dnia 2005-05-27 13:31:15 ] |