Wymiana gumy stabililzatora, porady szukam!

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Otóż nadszedł czas wymienić gumkę a dokładniej mocowanie stabilizatora do podłogi przy wahaczu w MkVII. Wiem że to jej czas bo trzeszczy zajebiaszczo i luźno się kręci kiedy bujam maszyną! Czy ktoś to kiedyś robił i jest jakiś możliwie najprostszy sposób na jej wymianę? Zakładam że jest ona osadzona w ścisle określonym miejscu i nie ma wpływu na zbierzność?
pozdrawiam i dzięki

Poszukaj, chyba tydzien temu ja o tym pisaloem, bo mialem problem z wymiana.

Ja dzisiaj wieczorem też wymieniam i chętnie się przyjezę temu postowi.

Sprawa jest prosta, polecam tylko kupno klucza - gietej 10 oczkowej, z taka to juz pryszcz. Nawet nie trzeba odginac obejmy, jesli sie odkreci maksymalnie wkret po prawej. Ewentualnie, w celu ulatwienia montau ja powierzchnie styku z rama posmarowalem delikatnie smarem i guma weszla elegancko

No i jeszcze jedno. Trzeba odrobine uniesc stabilizator, ja do teo uzylem lewarka pneumatycznego, mozna tez jakimmis lomami podkladac

a zbieżność, nic nie grozi jej przy takiej zabawie??
dzięki

Wymiana gum czy łączników nie ma wpływu na zbieżność auta.

a to dobrze bo własnie mam zamiar wymieniać, tylko częsci musze kupić. Jakie polecacie??

ps. a wymiana tulei wahacza wpływa na zbieżność?

a zatem super WIELKIE DZIEKI atakuję jutro wahacz i gumeczki. one chyba są jakoś naci ete czy cus że nie trzeba zdejmować całego wahacza...

Cytat:
ps. a wymiana tulei wahacza wpływa na zbieżność?

Wymiana tulei również nie wpływa na zbieżność. Zbieżność ustawia się po wymianie np. końcówek drążków kier. lub amorków.

no to superowo teraz tylko znaleźć czas i kanał

Bo stabilizator to chyba mażna spoko zrobić bez kanału, ale wahacz to już będzie raczej ciężko

Wahacz da się wyjąć bez kanału tylko trzeba solidny stabilny podnosnik, bo śruby się ciężko odkręcają. I jeszcze droiazg.. nakrętki od wahacza są nr 18 i potrzebna jest płaska 18. Samo wybicie tulei i wbicie nowej to już niezłe wyzwanie bez ciężkiego sprzętu.