Trzęsie kierownica

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam wszystkich

Poprosze o informacje co to może być ,że jak jade powyrzej 130 no 140 km/h i naciskam pedał hamulca to zaczyna lekko wibrować kierownica? ponirzej tych prędkości nic sie nie dzieje.

Kłaniają się tarcze hamulcowe, trzeba albo przetoczyć albo wymienić podjedz do mechanika to Ci powie jak oceni ich stan.

moga to tez byc koncowki drazkow kierowniczych

jak tylko przy hamowaniu to pewnie coś z tymi drązkami.. a jak nie tylko przy tym to wina kół (złe wywazenie, brak powietrza, pokrzywiona felga).

...wybulona opona.

[ wiadomość edytowana przez: Peet dnia 2005-05-29 08:41:02 ]

Tylko nie wybulona, ok he, he. Pozdrawiam.

na 99% tarcze. 1% to końcówka drążka lub drążek środkowy.
pozdrawiam

Cytat:
2005-05-29 12:06:34, MARCIN_RADOM pisze:
na 99% tarcze. 1% to końcówka drążka lub drążek środkowy. pozdrawiam

ja marcin mam nowe tarcze i przy wiekszych predkosciach podczas hamowania jak mam koncowki zuzyte auto zachowuje sie jak na krzywych tarczach (ale zaznaczam przy wiekszych predkosciach a zwlaszcza podczas hamowania na zakrecie)

ja mialem podobnie, ale po wymianie 2 swożni krótkich oraz po zrobieniu zbieżności, praktycznie drgania kierownicy przy hamowaniu sa niezauważalne. Czasem przy 140 troszke czuć, ale nie tak jak przedtem.

Taka ciekawostka - u mnie trzęsło i głośno hamowało. Mam tarcze brembo max i klocki ferodo. Nie wiedziałem dlaczego się tak dzieje. Rozebrałem i zobaczyłem strasznie dużo syfu i rdzy na zew. i wew. obwodzie tarczy. Tak dużo, że aż ocierało o klocek. No i jeszcze te rowki tak zapakowane, że ich praktycznie nie było. Po oczyszczeniu z obu stron tarcz problem jak ręką odjął.
Fotka, gdzie czyściłem:

TU

Może te tarcze lub klocki są jakieś wadliwe, nie mam pojęcia.

Witam
A umnie jest coś takiego, że przy 120 km/h jak lekko skrece kierownica w lewo to tak tlepie kierownica. co to moze byc ??

hmm

tez mam podbny problem w swojej e-30

po przekroczeniu 80 km/h kierownica dostaje lekkich dragan, bylem sprawdzic to na stacji sdiagnostycznej i mam do wymiany gumy przy wachaczach (takie okragle)

czesc numer 8

u Darkera drgania pojawiaja sie dopiero przy skreceniu kol wiec nie wiem czy to moze byc tez od tej gumy

pozdrawiam

Pokażcie proszę,który to drążek środkowy.

czesc

drazek srodkowy ???? chodzi ci moze o poprzeczny drazek kierowniczy ??

stabilizator

poprzeczny drazek kierowniczy

pozdrawiam

prawda jest taka że praktycznie każdy element zawieszenia przedniego może powodować drgania kierownicy. tarcze sa wyjątkowo narażone na skrzywienia ze wzgledu na to iż temperatura ich pracy jest wysoka, a po wjeździe w kałużę wody krzywi się. znane są przypadki że tarcza założona przed 200km jest krzywa.
pozdrawiam

na 99,9 % TARCZE,ja mam tak samo (dodatkowo jesli masz komunikat BREMSBELAGE to na 100%) moze je ktoś zapiekl i sa do wymiany,podpowiem też ze ja mam z przodu nowe a problem jest z tylnimi!!!!!! i koszt wymiany urzywanych w dobrym stanie z klockami to 150zł+40zł a nowychy o 200zł wiecej.
POZDRAWIAM

hmm jednak się pomylilem,to NIE TARCZE !!! Wymienilem na nowe,i mech ktory naprawia tylko BMW od 12 lat ,Na prawde fachowiec,powiedzial ze ten objaw w TYM MODELU to na pewno nie tarcze tylko TULEJE w WAHACZU(chodzi o te gumy)... pozdro !!!