| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() art23 DEADSOUL Omega B FL Caravan Zawiercie | 2005-05-27 11:11:25 Witam moze byc uszczelniacz , ja u siebie go juz wymienilem jak wymienialem tarcze sprzęgła , ale jak mechanik to robil i mocowanie sprzegla przykrecal to wkrecal srubki na silicon i powiedzial ze czasami lubi sie olej wydobywac poprzez gwint .Nie wiem czy to prawda ale tak mi to zabezpieczyl.Wyciaganie skrzyni nie jest takie trudne zajmuje cos ponad godzinke ( mowie o manualu) nalezy tylko pamietac o wezyku od hydrauliki .Pozdrawiam |
miklo DEADSOUL V6 w autobusie Warszawa | 2005-05-27 12:26:56 W rozruszniku, to faktycznie nie jest tak źle. Z silnikami V nie jest już tak prosto - trzeba wydech ściągać. A aż końcowego tłumika idą sobie dwie niezależne rurki. |
Cezik Opel omega 2.0 Kombi Opole | 2005-05-27 14:55:31 Ja też mam coś podobnego ale jak się dokładnie przyjżeć to okazuje się że to nie olej tylko płyn hamulcowy z tego co mi powiedział mechanik to jest wina wysprzęglnika który "puszcza" płyn hamulcowy bo jest nim sterowany, tak czy siak żeby to zrobić trzeba sciągać skrzynię biegów. |
JanuszGnitecki OMEGA B FL COMBI Warszawa | 2005-05-27 16:55:40 Olobono, jeśli mogę cos doradzić, to po pierwsze:
- jak się zachowuje poziom płynu hamulcowego, czynie ubywa?? - jeśli ubywa, to czy układ hamulcowy jest szczelny - jeśli układ hamulcowy szczelny, na bank coś siędzieje z wysprzęglikiem hydraulicznym - zanim wyjmiesz skrzynię zrób następujące rzeczy 1- zapewnij sobie dostęp do wysprzęglika wraz z możliwością oddania go jeśli się okaże, że jest zbędny 2- jeśli pękł przewód pomiędzy pompa a skrzynią biegow to jesteś zatopiony, to część która jest nieosiągalna na półce, trzeba zamawiać i czekać. pasuje przewód od PASSATA, pewne na 100% sam mam taki założony, bo przerobiłem temat Tak więc zanim pojedziesz na wywalenie skrzyni postaraj się o te dwie rzeczy inaczej omesia będzie stać do czasu, kiedy dostaniesz części, a jeśdzić można, jeśli ubytek plynu jest niewielki. Sama naprawa to kilka godzin i po temacie. pozdr, JAnusz |
slawek69 opel omega B 3,0 MV6 ... choszczno | 2005-05-28 11:04:29 witam mam podobny problemik w omesi MV6 wymieniłem pasek rozrządu, uszczelniacze,uszczelki pokrywy zaworów, i oczywiscie olej nie byłem pewien na jakim oleju jeżdził poprzedni właściciel i mechanik doradził mi abym wlał pół sentetyk tak zrobiliśmy.Po przejechaniu około 2tyś zaczełem czuć przepalony olej po wjechaniu na warsztat nawet nie można było stwierdzi skąd jest wyciek,ponieważ cały silnik był w oleju łącznie z katalizatorami.Więc doszliśmy do wniosku że wcześniej auto musiało jeżdzić na oleju mineralnym a po wlaniu półsentetyku wypukało go bardzo dokładnie i uszczelki po puszczały.Własnie jestem na warsztacie i mechanik wyciąga silnik z auta bo trzeba wyminić uszczelki pod głowicami oraz zimering przy wale.Części nie są drogie ale i przy tym jest roboty to szok.Wczoraj przez 5 godzin rozkładał górę silnikaz całego oprzyrzadowania ateraz walczy z dołem silnika i mamy nadzieje że uda się go dzisiaj wyciagnąć.Jak auto stało to nie było widac wycieków wszystko wychodziło podczas jazdy.Jeżeli u ciebie jest podobny problem z uszczlkam to współczuje.Jak nam się uda coś więcej znaleś to dopisze .Przy MV6 taka wymiana to czysty dramat |
dARTi LOB WETERAN czarna mamba Radomsko | 2005-05-28 11:16:29 a może leci dopiero po poważniejszym skilowaniu omy, np 200 km z prędkościami oscylującymi koło 200, podjeżdżasz pod domek, stawiasz ome a następnego dnia plama.
To zwykle oznacza... że posikała się z rozkoszy
albo ze strachu w zależności od wersji silnika |
slawek69 opel omega B 3,0 MV6 ... choszczno | 2005-05-28 12:14:27 no może i tak pewnie ja sie posikałem ale silnik jest super nigdy o mniejszej pojemności |
slawek69 opel omega B 3,0 MV6 ... choszczno | 2005-05-28 14:02:17 jest coraz lepiej został silnik do wyjecia siedzi już na 2 śrubach
|
slawek69 opel omega B 3,0 MV6 ... choszczno | 2005-05-28 15:47:14 silnik jest wyjety!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
wcale nie jest taki duży |