Samara - pęknięta przejściówka miedzy maską a grillem

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
mam pytanie w samarze przed maską tam gdzie jest potem gril jest jeszcze taka przejściówka z jakiegos tworzywa sztucznego. Po stłuczce troche mi to pękło i mam pytanie czy mozna to zrobic szpachlą?? Czy jakims czyms specjalnym do worzywa sztucznego?? pozdrawiam

[ wiadomość edytowana przez: dcnt dnia 2005-05-26 10:23:40 ]
[ powód edycji: korekta tytułu ]

Witam, szpachla nie nadaje sie na tworzywo, szybko odpadnie,można spróbować jakimś dobrym klejem do tworzyw, polecam Technicol.

nie wiem czy klejenie pomoze, moze pekac, nie lepiej spytac w sklepie ile takie cos moze kosztowac moze nie kosztuje majatek, wprawdzie trzeba bedzie to pozniej malowac, ale nie trzeba sie bedzie wkurzac ze klejenie peka co chwile.

Ten element to sie chyba nazywa "nosek" i w Skorpionie kosztuje ok. 95 zł + VAT

popatrz na zdjecie nr 2 u mnie w profilu, wg mnie nosek to to cos miedzy reflektorami przednimi

A ja myślałem, że z grilem dłuższym i z przejściówką plastikową i krótką maską nazywa się samarka z noskiem
A tym plastikiem, o którym mówi twórca tematu nazwałbym nakładką przykrywającą z góry reflektory i częścią noska
Jeśli chcesz to się uprzeć kleić, to są takie kleje do zderzaków przecież Ja skleiłem kawałek zderzaka w innych samochodzie poxipolem, ale uprzednio podtopiłem, żeby ładnie się połączyło...zrobisz jak uważasz, jeśli umiesz, sobie poradzisz

kurcze to nie jest jakies duze pekniecie, to jest taki jakby uszczerbek, a moze zywica to zrobic?? nie mam pieniedzy na nowe :/

Cytat:
2005-05-26 12:06:37, dcnt pisze:
popatrz na zdjecie nr 2 u mnie w profilu, wg mnie nosek to to cos miedzy reflektorami przednimi

To coś pomiędzy reflektorami to bodajże nazywa sie atrapa chłdnicy

Atrapa chłodnicy zwana w samarach noskiem

Cytat:
2005-05-26 12:43:32, MikeB pisze:
Atrapa chłodnicy zwana w samarach noskiem

Według oferty Slorpiona to czym innym jest atrapa chłodnicy a całkowicie czym innym nosek . Jak nie wierzysz to wejdz i poczytaj

bo atrape chlodnicy ma np taki grzegorz75 w swojej samarce, (to takie cus ala grill) a w mojej samarci jest tzw nosek i to napewno nie sa takie same czesci

A w temacie, takie zywice napewno powinny sie lepiej sprawdzic gdyz chyba sa bardziej elastyczne od jakiegos tam poxipola czy tym podobnych, no chyba ze klej na bazie zywicy

Cytat:
2005-05-26 13:11:54, andrzej_krakow pisze:
Według oferty Slorpiona to czym innym jest atrapa chłodnicy a całkowicie czym innym nosek . Jak nie wierzysz to wejdz i poczytaj

Taki stary, a nadal wierzy, we wszystko co piszą

dzisiaj swieto ale troche porobilem, zrobilem tak, pekniecie skleilem poksipolem a ubytki plastiku zapelnilem troche szpachla, zobaczymy jak to bedzie sie trzymalo jesli slabo to kupie nowe ale puki co nie najgorzej wyglada tylko trza pomalowac

W zasadzie nie wiem z jakiego tworzywa jest ta część ale jeżeli takie elementy są zrobione z polietylenu - niesądze - lub polipropylenu to nie jest dobrze zostaje tylko zgrzewanie lub spawanie tymi tworzywami przy czym nigdy to nie bedzie to. W tym przypadku mysle że to jest wykonane z innych popularnych tworzyw sztucznych. Możesz to swobodnie w tedy klejć żywicami epoksydowymi - poxipol, distal to właśnie takie zywice wypełnione - generalnie takie pęknięcia kleji się od niewidocznej strony urzywając maty szklanej. Pęknięcie oczyszczasz matowisz i odłuszczasz - sprawdz czy aceto nie rozpuszcza tworzywa jak tak to należy urzyć alkocholu np etylowego - po tem pokryc to zywicą wymieszaną z utwardzaczem - uwardzacz dobiera się do potrzeb bo można uzyskać spoine sztywna lu elastyczną kladzie się kawałek maty i przyciętym pędzelkiem uderza się w mate tak aby żywica ja przesączyła - pędzelek moczy się co pewien czas w kleju. Czynoiść powtarza się kładąc kilka warstw maty i tak ja przesączając aż usunie sie powietrze z pod niej. Ubytki należy wypełnić spachla poliestrową z włuknem szklanym. Taka uwaga na plastikowych częściach są najczęsciej oznaczenia z jakiego tworzywa ja wykonano np PS ABS PVC itd w tedy mozna dobrać klej do tego tworzywa. Opisana metoda najlepiej się sprawdza na elemętach wypełnionych włuknem szklanym.
Sprawdz od wewnetrznej strony co jest tam wypisane i napisz bedzie na przyszłość.
Pozdrawiam

[ wiadomość edytowana przez: Wergilius dnia 2005-05-26 19:44:10 ]

Ta część nazywa się właśnie noskiem, atrapa chłodnicy to ten plastik pomiędzy światłami. Klej śmiało szpachlą, kleiłem w zeszłym roku i nic nie odpada.

Cyt. książki:
Osłona chłodnicy (czyli o tym o czym mowa w temacie). (...) jest przymocowana do nadwozia wkrętami samogwint. (...)Do osłony jest przymocowana krata osłony, w której jest umocowany znak firmowy.
koniec cytatu.

"Tak to o czym mówimy to osłona chłodnicy zwana noskiem. Atrapa chłodnicy to co innego".

Koniec własnych przemyśleń

Jak zwykle Mike nieomieszkał mnie poprawić. Poczekaj, poczekaj ja też znajdę jakiś Twój niekomletny post.

Cytat:
2005-05-27 17:11:13, kubik_44 pisze:
Jak zwykle Mike nieomieszkał mnie poprawić. Poczekaj, poczekaj ja też znajdę jakiś Twój niekomletny post.

Hmm... Ja tylko cytuje książkę
Poza tym, nietylko Ty tak napisałeś, ale i inni
Do końca, to chyba niewiadomo jak jest
Więc nie czepiam się nikogo, ani siebie

luz, żartowałem tylko.

... a to i tak jest nosek