Problem z odczytem błędu!!!!

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam.mam taki problem.nie moge odczytac bledu na kompie(tak jak by go nie bylo)jest to rownoznaczne ze nie moge go naprawic.pojawia sie od co jakis czas czasami czesciej czasami zadziej ale jak sie juz pojawi to omesia przechodzi na tryb awaryjny i nie da sie jezdzic.zeby go zredukowac trzeba kilkakrotnie go odpalic(bo przez jakis czas cofa mi sie wrecz zapłon i nie chce odpalic)teraz stoi u mechanika i bidula musi jezdzic z kompem i czekac na blad!kiedys przez przypadek odczytalem go z zegarów z kontrolki i wyszedl mi blad 19.podobno zerwany obwod obrotomierza(wtedy wymienilem czujnik polozenie walka rozrzadu ale niestety nic nie pomoglo
moze wy mi jakos proadzicie co z tym zrobic??
pozdrowienia

[ wiadomość edytowana przez: piontol dnia 2005-06-01 13:24:24 ]

[ wiadomość edytowana przez: piontol dnia 2005-06-01 14:20:27 ]

daje 99 % ze mam racje

kod 19 to owszem czujnik ale nie ten, musisz wymienić czujnik położenia wału i prędkości obrotowej a nie położenia wałków rozrządu !!!!!!!!
Jeśli błąd wyskakuje czasami to na 100 % masz przetarty kabel od czujnika (mogł być żle poprowadzony i się przetarl) i dlatego czasem robi się zwara i przechodzi w awaryjny.... zwara mija i po kilkukrotnym uruchoimieniu silnika gdy usterka nie występuje bląd jest kasowany.... aż do następnego razu...
Objawy..... ciężko odpalić, trzeba sporo kręcić, nierówne obroty, czkawka, duszenie się, brak mocy....
Może nie bedziesz musial wymieniać czujnika bo wystarczy zaizolować kable ... ale jesli walnął czujnik to szykuj parę zlotych na allegro od 120 do 250 zl (zalezy od silnika), ja u siebie wymienialem 2 razy bo mi dali nie ten...
Czas wymiany okolo 2 do 3 godzin, w zależności od wprawy.... poradzi sobie każdy kto wie w którą stronę się dokręca śruby....

[ wiadomość edytowana przez: sbieniek dnia 2005-06-01 23:41:13 ]

dzieki wielkie.mam nadzieje ze to to!!ten czujnik jest pod silnikiem??jak narazie mam panewki do wymiany i mam nadzieje ze obejdzie sie bez szlifowania walu!
pozdro

czujnik jest po prawej stronie silinka (patrzac od przodu) w bloku na wysokości sprężarki do klimy.... złącze 3 pinowe....

A linke gazu już zrobiłeś?

czesc Bartek.tak linke juz zrobilem i powiem Ci ze bylo lepij i to o wiele!dzieki za to.
A co do tego czujnika to jak mogłbyś mi wysłać jakąs fotke na maila ?nie mam klimy bede ogromnie wdzieczny!Ty miales przetarty ten przewód gdzies w dostepnym miejscu?gdzies przy wtyczce czy gdzies w sirodku?sorki ze tak dopytuje ale wyjezdzam za tydzien do USA i zostawiam autko rodzince i chcialbym zrobic wszystko a w tym jeszcze gaz zalozyc!
dzieki jeszcze raz!!!

[ wiadomość edytowana przez: piontol dnia 2005-06-04 22:43:49 ]