MotoNews.pl

Brak iskry !!!

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam wszystkich. Mam problem !! Dzisiaj rano odpaliłem normalnie autko (BMW 735i E-32), poczekałem aż się zagrzeje i przełączyłem na gaz. Ruszyłem i odjechałem jakieś 500 metrów po czym samochód zgasł i nie chciał odpalić!!! Sprawdziłem iskre na świecy - brak, póżniej sprawdziłem iskrę na wyjściu z cewki - brak i na tym kończy się moja wiedza diagnostyczna.
Pomóżcie mi jak najszybciej ponieważ jestem w Poznaniu i wogóle nie wiem co to może być, a po drugie jest sobota a ja nawet nie wiem gdzie tu jest jakiś elektromechanik!!!!!!!!!!
Z góry dzięki!!
I jeszcze do tego pada śnieg !!!!!!

[ wiadomość edytowana przez: Adi735 dnia 2004-12-18 08:56:55 ]

sprawdź czujnik położenia wału na kole pasowym, wszystkie wtyczki od aparatu i modułu zapłonowego. zobacz także czy palec w aparacie się kręci.
pozdrawiam

Aparat i palec są w pożądku.
Jak sprawdzić czujnik położenia wału i które wtyczki?
Pozdrawiam.

co do czujnika to musi on byc nieruchomo przymocowany. przewód biegnący od niego nieprzerwany.
sprawdź wszystkie wtyczki biegnące miedzy aparatem, modułem zapłonowym, cewką. sprawdź tez czy do cewki dochodzi 12 volt z akumulatora. może to własnie wina cewki?
pozdrawiam

Ok. Dzięki sprawdze i się odezwe
Pozdrowionka

Witam ponownie.
Sprawdziłem czujnik położenia wału, wyczyściłem, przewody są całe, zamontowałem ponownie. Wygląda że jest ok, chociaż nie wiem jak go sprawdzić bo nie wiem jakie powinny być jego parametry.
Do cewki dochodzi prąd na plusie 11.35 v i na minusie 11.35 v, a z cewki iskra nie wychodzi.
Czy to będzie cewka ? Czy może jeszcze coś innego ?
Pozdrawiam

cewka do wymiany.

Dzięki Marcin !! Jutro pojadę na giełde to może kupię tylko powiedz mi jak sprawdzić cewke bez samochodu ? Czy to jest wogóle możliwe?

można ale trzeba mioec miernik elektryczny i znac wartości nowej
cewki.
pozdrawiam

Cytat:
cewka do wymiany.

chyba żle wyciągnołeś wnioski z potu poniżej

Marcin jeszcze raz dzięki miałeś racje to cewka
Włożyłem cewke od innego auta i becia chodzi jak zegareczek .
Jeszcze raz dzięki uratowałeś mi życie
Pozdrawiam serdecznie !

hz10 Marcin miał jednak racje.
Pozdrawiam

jasnowidz

Cytat:
uratowałeś mi życie

przesadzasz. kazdy by ci to doradził.
pozdrawiam

Może każdy by mi to doradził ale napisałes tylko ty więc podziękowania dla ciebie !!
PS: a naprawde byłem w potrzebie!!! Wiesz obce miasto, sobota, śnieg, brak znajomych daleko do domu.
A jeśli chodzi o tekst hz10 "jasnowidz" to lepszy "jasnowic" i chęć pomocy niż BIERNOŚĆ i brak tej pomocy. Przynajmniej można samemu spróbować usunąć usterkę a nie płacic mechanikom bez potrzeby. z tego co się orientuje to nam wszystkim chodzi o to samo - ŻEBY SOBIE NAWZAJEM POMAGAĆ.
Pozdrowionka DLA WSZYSTKICH POMOCNYCH

[ wiadomość edytowana przez: Adi735 dnia 2004-12-19 01:00:07 ]

nie no adi źle zinterpretowałeś posta hz. on to napisał niezłośliwie. poza tym jesteście ziomkami bo ty z kielc a on ze starachowic, więc choćby z tego powodu napewno pomógłby ci.
a tak na marginesie, swego czasu często bywałem w kielcach, hmm w celach rozrywkowych konkretnie na ulicy kochanowskiego. wiec być może mijały sie nasze autka już gdzieś.
pozdrawiam

napewnno się gdzieś minęły bo ja mieszkam obok Kochanowskiego
A apropo posta to może żle zinterpretowałem jeśli kogoś uraziłem to przepraszam .
Pozdrawiam

musze przyznać ze miło wspominam wizyty na ulicy kochanowskiego a jak one zacieśniły przyjaźń kielecko-radomską lub radomsko-kielecką!!!
pozdrawiam

witam ja mam tez problem z brakiem iskry tylko ze mój raz odpala a raz nie i bez znaczenia czy ciepły czy zimny ale problemy sa zazwyczaj jak jest ciepły e34 2,5 m 20