Jak odkręcić zderzaki

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam, tak jak w temacie... czy ktoś odkręcał zderzak przód i tył w ponym sedanie, gdzie są mocowania ile ich jest i na co trzeba zwrócić uwage, no i jeszcze jak odkręcić osłone w kokpicie, nie wiem jak to się nazywa ale jest to czarna ramka tam gdzie są przełączniki, dziura na radio i popielniczka... mam nadzieje że ktoś się domysli o co mi chodzi pozdrowienia i dzięki za komentarze

Jeśli chodzi o zderzak to nie pomogę. Konsolę odkręca się w miarę łatwo: dwie śrubki po wyjęciu popielniczki + dwie po delikatnym wyjęciu skrajnych (lewy +prawy) przełączników (zaślepek) -> szyba ogrzewana itd...
Gadi

Nie mam pewności co do ponego, ale w większości aut żeby zdjąć zderzak, najpierw trzeba odkręcić atrapę i reflektory, następnie rozpiąć osłony silnika i nadkola. Teraz pozostają już tylko śruby od zderzaka od 4 do 8 - w zależności od marki i modelu.

W ponym oprócz zderzaka , nic wiecej się nie demontuje . Wszystko inne zostaje Nie ruszasz świateł
Wpadasz w kanał zaglądasz od spodu i wszystkie mocowania widać jak na dłoni . Jest parę śrubek , ale wszystkie łatwo dostępne . Ale tylko z pozycji "kanalarza"

Ja ostatnio odkrecalem zderzak w poniaczu ...bez uzycia kanalu tez sie da . Sa 4 sruby po 2 na strone, ale jest jeden problem - jezeli masz nadkola plastikowe to trzeba je tez odkrecic od zderzaka .

ja zawsze jak ściągałem przedni zderzak to musiałem cały pas przedni odkręcić (lampy, atrapa, listwa pod spodem) i dopiero wtedy mam dostęp do chyba 8 lub 10 śrub trzymających skorupę (czyli zderzak plastik) na zdjęciach z Dobiegniewa widac to doskonale

a żeby odkecic konsolę środką to wystaczy wyjąć "wolne" plastiki (obok tych od świateł pezciwmgłowych i podgrzewania tylnej szyby) i tam masz 2 śrubki

tylny zderzak zawsze z belką ściągałem

Konsola jak poniżej

Przód u mnie (sedan) tylko po zdjęciu atrapy reflektorów i listewki co jest pod nimi

Tył tylko zwe wzmocnieniem, inaczej nie zdejmiesz- przerabiałem to niedawno; narobvisz się jak głupi a i tak bez wzmocnienia nie zdejmiesz. A wzmocnienie jest przykręcone na 4 duże śruby do podłużnicy, razem z tymi wystającymi do dołu niby zaczepami (??) do holowania