Porady przy zmianie silnika z 1,6EFI na RS

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Chetnie poczytam waszych rad ,bo byc moze w koncu w piatek zaczne to robic.Wlasciwie to chodzi mi o elektryke ,gdzie i jak rozlanczac przewody by sie nie pomylic pozniej i nie narobic za duzo.Chce tez przelozyc abs i grzanie przedniej szyby.

O to Irek specjalista. Ja co nieco się orientuję, ale niewiele. Wolę au naturelle działać

Wilku,jesli cos wiesz to napisz - od przybydku (wiadomosci) glowa nie boli

Wieczorkiem cosik naskrobię.

Oki ,bede wdzieczny .

A więc... nadejszła wiekopomna chwila...

Pierwsza i podstawowa kwestia > Trzeba przełożyć całą wiązkę elektryczną w komorze silnika. Ponieważ różnią się sporo. PRzede wszyskim RS ma 2 lambdy, trochę inne okablowanie EEC, trzy czujniki temperatury itd. Także rozłączasz wsio pod maską. Schematy wiązek, rozpiska wtyczek i sposób ich prowadzenia są w programie na literę "T", najlepiej sobie wydrukować bo ciężko spamiętać. Wszelkie złącza są tak rozmieszczone że pomylić się cieżko, ale lepiej sprawdzać kolorki przewodów z rozpiską.

ABS przełożyć, czy założyć? Bo przełożenie to tylko kwestia sprawdzenia, czy tej samej firmy.

A grzana szyba wymaga ingerencji w skrzynkę bezpieczników, czyli i skrzynkę trzeba by podmienić.

Abs zalozyc
Hmm,nie mam dojscia do programu na "T" wiec nici.Pozostaje kartka i dlugopis by wszystko sobie spisac

ja nuczony doswiadczeniem przy zmianie silnik radze zmienic cla wizake lacznie z wnetrzem i bedzie spkoj....chyba ze w tym sie nie da to przepraszam

Seba przecież masz całe auto jako dawcę więc w czym widzisz problem??? wiązkę całą przekładaj i tyle... nic się wtedy złego nie stanie... to samo z ABS i szybą.... przekładaj też skrzykę bezpieczników, kompa i wio...musi działać

Vince ,mnie to przeraza jak patrze w komore silnika i widze pelno przewodow
A orientujecie sie czy wszystko idzie bez problemu przelozyc,latwo porozpinac ,czy nie bedzie trzeba czasem ciac jakis kabli i czy idzie odlaczyc tylna czesc wiazki od lamp itd.
Siakos to bedzie w sumie juz dzis mialem dzialac ,ale czasu nie ma wiec moze w poniedzialek z tym rusze i dobrze byloby skonczyc do piatku bo na zlocik do Piły trza sie udac

[ wiadomość edytowana przez: Seba dnia 2005-05-28 12:42:11 ]