Polonez Van z 1988 ?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Myślałem, że już mnie nic nie zdziwi w tym internecie a już szczególnie nic o Polonezie ... a tu prosze. Że 7 drzwiowy to wiadomo, że terenowy to też .. ale, że 7 osobowy van?orientuje sie ktoś o jakiego to Poloneza biega?nic do tej pory jeszcze o nim nie było nawet piśnięte ...
a tu jest artykuł w którym jest wspomniany tenże prototypowy Polonez .. 4 akapit od góry.

Polonez 1988 ?????

kurde własnie dopiero teraz wyczaiłem, że tam na dole jest fota tego Poloneza ! ... wygląda na orginalny .. kurde czegoś jeszcze takiego nie widziałem..

Nie uwierze dopoki nie zobacze , jak na razie to wg mnie pomyłka...

Cytat:
Nie uwierze dopoki nie zobacze , jak na razie to wg mnie pomyłka...

zdjecie jest na dole strony tego artykułu

O curwa ale kyrk...

Wkleiłem zdjecie do pierwszego postu, napewno jest to mega ciekawostka - ciekawe co na to Adamus

Cytat:
2004-07-26 20:09:31, pablo_fso pisze:
Myślałem, że już mnie nic nie zdziwi w tym internecie a już szczególnie nic o Polonezie ... a tu prosze. Że 7 drzwiowy to wiadomo, że terenowy to też .. ale, że 7 osobowy van?orientuje sie ktoś o jakiego to Poloneza biega?nic do tej pory jeszcze o nim nie było nawet piśnięte ...
a tu jest artykuł w którym jest wspomniany tenże prototypowy Polonez .. 4 akapit od góry.
Polonez 1988 ?????

Panowie , pomału...
Pan jest spod Opola (Ozimek), do Nysy niedaleko. Jak w latach 1986-1989 Nysa budowała kilka prototypów karetki, to nie wszystkie od razu zabydowała sprzętem medycznym. Do badań wysyłali wersje zwykłe. Ten Pan ma poloneza z pierwszej serii - tylna klapa z borewicza. Potem (1988/89) zbudowano auta z klapą i światłami od MR89. Relacje i fotki z testów zamieszczała Auto TM. Jeden (tył z MR89) jest zarejestrowany w Rudzie Śląskiej, ten w Ozimku, trzeci był do niedawna w Nysie. Co się stało z karetkami nie wiem. Aha pierwsze prototypy pokazano bodajże w 1986 (artykuł w motorze) i miały one drzwi z tyłu podwójne dzielone pionowo. Zdjecia takiego (nie wiem czy tego, ale jest na opolskich numerach) są w moim profilu - fotka z 1999 Wodzisław Śląski.

jak na '88 to wygląda rewelacyjnie,
nawet ma miejsce na DVD nad głową kierowcy
szkoda, że nie widać przodu - zdaje się że ma kierunek od plusa
i listwę, może więc jest przerobiony na caro (np. po jakiejś kraksie)

to jest ten co go kiler widział przed wyjazdem do USA
Podobno powstało go tylko pare sztuk,
rodzynek formatu Analoga, trzebaby kolesia na zlot zaciągnąć.

Jeszcze 2 lata temu po Rudzie Śląskiej jeździł taki polonez.
Był granatowy i był w o wiele gorszym stanie niż ten na fotce ale identyczny.
Teraz już go niema.
Muszę się zapytać gościa co prowadzi knajpę co z nim zrobił fajne było autko.

Cytat:
2004-07-26 20:55:50, esti pisze:
jak na '88 to wygląda rewelacyjnie,
nawet ma miejsce na DVD nad głową kierowcy
szkoda, że nie widać przodu - zdaje się że ma kierunek od plusa
i listwę, może więc jest przerobiony na caro (np. po jakiejś kraksie)

To chyba jednak ten. Bo jest po kraksie co widac na zdjęciu.

Cytat:
2004-07-26 20:57:39, Artur-H pisze:
Jeszcze 2 lata temu po Rudzie Śląskiej jeździł taki polonez.
Był granatowy i był w o wiele gorszym stanie niż ten na fotce ale identyczny.
Teraz już go niema.
Muszę się zapytać gościa co prowadzi knajpę co z nim zrobił fajne było autko.

Tego z Rudy widziałem ostatnio w warsztacie w Knurowie.

Cytat:
2004-07-26 20:41:53, 4971 pisze:
Cytat:
2004-07-26 20:09:31, pablo_fso pisze:
Polonez 1988 ?????

Panowie , pomału...
Pan jest spod Opola (Ozimek), do Nysy niedaleko. Jak w latach 1986-1989 Nysa budowała kilka prototypów karetki, to nie wszystkie od razu zabydowała sprzętem medycznym. Do badań wysyłali wersje zwykłe. Ten Pan ma poloneza z pierwszej serii - tylna klapa z borewicza. Potem (1988/89) zbudowano auta z klapą i światłami od MR89. Relacje i fotki z testów zamieszczała Auto TM. Jeden (tył z MR89) jest zarejestrowany w Rudzie Śląskiej, ten w Ozimku, trzeci był do niedawna w Nysie. Co się stało z karetkami nie wiem. Aha pierwsze prototypy pokazano bodajże w 1986 (artykuł w motorze) i miały one drzwi z tyłu podwójne dzielone pionowo. Zdjecia takiego (nie wiem czy tego, ale jest na opolskich numerach) są w moim profilu - fotka z 1999 Wodzisław Śląski.

faktycznie prototypy karetki były identyczne, ale nawet jak na testy wysyłali wersje cywilne to ciekawe że aż 7 miejsc tam zapodali to w takim razie na upartego to szłoby też i Cargo 7 osobowe zrobić

Z wlascicielem tego samochodu rozmawialem jakis miesiac temu Wlasciwie to sam mnie odnalazl. Rozmawialismy ponad pol godziny.
Samochod jest oczywiscie jednym z kilku wyprodukowanych prototypow na bazie ktorych powstawaly prototypowe karetki. Po uruchomieniu produkcji Trucka postanowiono zrobic w oparciu o jego konstrukcje karatke. Niestety wymagalo to duzych przerobek w celu obnizenia ramy w tylnej czesci i podlogi. Ostatecznie skoczylo sie na ok. 10 szt. Kilka z nich stalo sie karetkami, kilka pozostalo w "cywilu".
Wlasciciel tego cacka spod Nysy chcial pozostac chwilowo anonimowy, ale jak widac (nie przeze mnie!) to sie nie udalo

Pozdrawiam
Adamus

Przydało by się parę zdjęć wnętrza

Cytat:
2004-07-26 23:28:38, adamus pisze:
Wlasciciel tego cacka spod Nysy chcial pozostac chwilowo anonimowy, ale jak widac (nie przeze mnie!) to sie nie udalo

Nie ma takich szans - na anonimowość tym bardziej jak ma sie taki "rodzynek"

Dokladnie ten samochod i ten koles o ktorym pisalem do GDA i o ktorym opowiadalem.
Z tego co mowil to jest to jedyny aktualnie jezdzacy (istniejacy) taki poldek.

Cytat:
2004-07-27 04:50:53, KiLeR pisze:
Dokladnie ten samochod i ten koles o ktorym pisalem do GDA i o ktorym opowiadalem.

W rzeczy samej - juz w czerwcu otrzymałem taka informację o spotkaniu nietypowego poldka przez Kilera - pozostaje nam jedynie czekać aż właściciel pojawi sie na forum, i jest również szansa że pojawi się na zlocie w każdym bądź razie wie o naszym zlocie i klubie

Super Poldzio.
Tak tez myślałe,że karetka.
Chcialbym takiego mieć,bym go odwalił silnik 2.0,groglinki,wnętrze z MR93,DVD,full wypas
W sam raz na rodiznną fyurkę.
Niech Xsara Picasso się przy nim schowa.

Masz niepowtarzalna okazje - taki samochod jest do wziecia... jeszcze.

Pozdrawiam
Adamus