Blacharka czy dam rade sam?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam

Mam zamiar wymienić kilka części blacharskich w moim poldku i tu się rodzi pytanie:

O ile drzwi, nosek przedni i tylni raczej nie powinny sprawić mi problemu to pewne wątpliwości mam co to błotnika przedniego. Jak myślicie dam rade sam wymienić błotnik w warunkach "pod blokiem" ? i ewentualnie jak to się robi

pozdrawiam

[ wiadomość edytowana przez: thaniel dnia 2005-05-26 12:57:52 ]

Błotnik dobrze jest zakładać przy zamocowanych i ustawionych drzwiach przednich. Instrukcję montażu błotnika podaje Morawski, osobiście nie sprawdzałem tego.

A slyszałem ale nie wiem czy to prawda, że żeby zmienić przednie drzwi trzeba "ruszyć" błotnik ?

pozdrawiam

Cytat:
2005-05-26 15:19:08, thaniel pisze:
A slyszałem ale nie wiem czy to prawda, że żeby zmienić przednie drzwi trzeba "ruszyć" błotnik ? pozdrawiam

zgadza się trzeba zdemontować błotnik.

Czyli wychodzi ze powinienem dac rade to wszystko zmenic

Dzieki za pomoc ...

pozdr

Cytat:
2005-05-26 12:57:29, thaniel pisze:
Jak myślicie dam rade sam wymienić błotnik w warunkach "pod blokiem" ? i ewentualnie jak to się robi pozdrawiam [ wiadomość edytowana przez: thaniel dnia 2005-05-26 12:57:52 ]

dasz radę sam, jak taki laik jak ja dał rade, to Ty bez problemu sobie poradzisz. A co do demontażu to od góry jest mocowany na śróby (5 lub 6), przy drzwiach na 3 śruby, przy końcówce progu na 1 śrubę i łączenie nosek błotnik (pod zderzakiem) na 1 śrubę i to by było chyba na tyle, jak o czymś zapomniałem to mnie poprawcie (mowa oczywiście o Caro).

Cytat:
2005-05-26 16:02:04, SCHIL pisze:
dasz radę sam, jak taki laik jak ja dał rade, to Ty bez problemu sobie poradzisz. A co do demontażu to od góry jest mocowany na śróby (5 lub 6), przy drzwiach na 3 śruby, przy końcówce progu na 1 śrubę i łączenie nosek błotnik (pod zderzakiem) na 1 śrubę i to by było chyba na tyle, jak o czymś zapomniałem to mnie poprawcie (mowa oczywiście o Caro).

fajnie macie w fiacie błotniki są na stałe

Można wymienić przednie drzwi bez ściągania błotnika ale to trudne, wymaga idealnego spasowania zawiasów. Przymierzałem drzwi z 15 razy i wyszło całkiem całkiem, ale to trochę upierdliwe tak mierzyć.

Cytat:
2005-05-26 15:53:22, SCHIL pisze:
zgadza się trzeba zdemontować błotnik.

Nie prawda! Wcale nie trzeba zdejmować błotnika. No chyba, że chce się robić regulację zawiasów, to wtedy tak.

Niestey drzwi drzwiom nierówne. czasem warto zdjac błotnik aby potem cieszyć sie lekko zamykajacymi sie drzwiami

-----------------
"Nigdy mnie nie zawiódł, nie zdradził ani raz.
To wspaniała jest maszyna, choć ma już ze 40 lat.
Fiacior mój to jest to, kocham go..."

Cytat:
2005-05-27 13:28:01, OLO pisze:
Niestey drzwi drzwiom nierówne. czasem warto zdjac błotnik aby potem cieszyć sie lekko zamykajacymi sie drzwiami

Nooo !!!

Cytat:
2005-05-27 13:28:01, OLO pisze:

To chyba miałem szczęście przy wymianie

nie wiem jak z blotnikiem natomiast co do drzwi to :
sam dzrzwi zdjalem i sam zalozylem i to bez zdejmowania blotnika - konkretnie przednie od pasazera
i powiem tak nic trudnego zdjac ale samemu zalozyc ( bez pomocy drugiej osoby ) to trzeba miec anielska cierpliwosc i odrobine smykałki technicznej ( nie zebym był az tak smykałkowaty- ale mi sie udało)
tyle ze ja zakladalem te same dzwi co zdejmowale
aha regulacji nie dokonywalem ale dociągnolem to i owo i sie było lepiej po niz przed takze nie jest zle

Mi sie udalo samemu klape tylna zalozyc tez "nieco" smykalki to wymaga

pozdr