Dla wszystkich co posiadaja klime

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam
chce sie w koncu dowiedziec czy wnetylator chlodnicy kreci wam sie podczas gdy zalaczona klima non stop i czy przy z gaszonym silniku a zalaczonym nawiewie z klima tez
kazdy mowi co innego
wiec definitywnie sie wypowiedzcie
mi sie nie kreciiii

ja również definitywnie odpowiadam, że w moim 1,6 16 V 95r też przy klimie się nie kręci.
W mondeo z 97 też nie.

Spreżarka nie chodzi przy wyłączonym silniku, więc klima też nie. Nie wiem jak w Essim, ale innych autach jest osobna chłodnica i może ona nie mieć wentylatora. A wentylator na chłodnicy włącza się zgodnie ze wskazaniami czunika temperatury.

Zaraz po zapaleniu samochodu normalnie wentylator nie pracuje.
Po wcisnieciu przycisku klimy, wentylator wlacza sie od razu, mimo, ze silnik nie osiagnal jeszcze temperatury na tyle wysokiej, by trzeba bylo go schladzac. Wentylator musi sie wlaczyc, poniewaz przed chlodnica plynu znajduje sie wymiennik ciepla klimatyzacji. I on musi miec zapewniony przewiew powietrza by dzialac.

Przy wylaczonym silniku, wentylator sie nie wlaczy. Chlodzenie nastepuje sila bezwladnosci termicznej schlodzonego ukladu. Ale tylko przez chwile, potem sie nagrzewa.

i sami widzicie jedni mowia ze tak jedni ze nie
jedni mowia ze niezaleznie czy sprezarka chodzi to wentylator sie kreci na wolnym biegu gdy jest wlaczony przycisk klimy przy wylaczonym silniku
prosze o wypowiedz wszystkich
zeby bylo do porowniania

Cytat:
2005-05-29 23:05:53, darmcdoman pisze:
Zaraz po zapaleniu samochodu normalnie wentylator nie pracuje. Po wcisnieciu przycisku klimy, wentylator wlacza sie od razu, mimo, ze silnik nie osiagnal jeszcze temperatury na tyle wysokiej, by trzeba bylo go schladzac. Wentylator musi sie wlaczyc, poniewaz przed chlodnica plynu znajduje sie wymiennik ciepla klimatyzacji. I on musi miec zapewniony przewiew powietrza by dzialac. Przy wylaczonym silniku, wentylator sie nie wlaczy. Chlodzenie nastepuje sila bezwladnosci termicznej schlodzonego ukladu. Ale tylko przez chwile, potem sie nagrzewa.

Jest tak jak pisze darmcdoman - sprawdzone na dwuch mondeo i jednym escorcie. Acha,zapalona dioda nie zawsze oznacza,ze klima chodzi.A juz na pewno nie chodzi klima przy wylaczonym silniku.

czyli ma sie krecic wiatrak prz wlaczonej klimie
mi sie nie kreci i moze dlatego niemrawo chlodzi
gdzie szukacv przyczyny we wiatrak sie nie kreci
normalnie sie zalacza gdy temp silnika jest wysoka
sprezarka chodzi ,

U mnie jest znowu jeszcze inaczej Przed chwilą sprawdzałem. Silnik zimny, odpalam - wiatrak nie działa. Włączam klimę, wiatrak nie chodzi. Po kilku sekundach załącza się i tak odtąd w nieskończonym cyklu na kilka sekund wchodzi wiatraczek na wyjące obroty, potem odłącza się napięcie, obroty wiatraczka powoli spadają, z reguły (kilkuminutowa obserwacja) zanim zdąży się zatrzymać całkowicie, znowu wchodzi na full obroty... Co ciekawe, po wyłączeniu klimy i włączeniu ponownym wiatrak załączył się już w momencie wciśnięcia przycisku. A klima działa całkiem, całkiem, choć oczywiście im cieplej, tym gorzej. Niemniej jednak, przedwczoraj, prawie 40 stopni w słońcu po jakiejś minucie od włączenia już zaczęło dmuchać chłodne powietrze, a po kilku minutach wnętrze auta już było wychłodzone do miłej temperatury. Nie narzekam...

W moim 1,6 16V wiatraczek załącza się jak włącza sie klimę , jak wyłączysz silnik i masz załączoną klimę i włączoną elektrykę (przekręcony kluczyk to - wiatrak się kręci, klima stoi (bo nie kręci się pasek rozrządu). Ja ostatnio też miałem "problem " z wiatrakiem , myślałem że jest popsuty - bo się nie załączał jak temperaturka silnika rosła. Już chciałem wymieniać termowłącznik wentylatora ale okazało się że tak ma być - wentylator załącza się w okolicach L i jest ok. Jak chcesz sprawdzić czy masz sprawny wentylator to ściągnij złączkę z termowyłącznika i zewrzyj złącza (przy włączonej elektryce, wentylator musi się załączyć) jak jest OK to możesz sprawdzić termowyłącznik - wykręć,podłącz przewody kontrolne(miernik, żarówka itp.) pod styki, wrzuć do gotującej wody , oleju lub podobne i sprawdz

wiatrak mi sie kreci jezeli chodzi o chlodzenie silnika bo sie wlacza ale nie kreci sie gdy klima jest zalaczona a silnik ma jeszcze niska temp to jest problem wlasnie