MotoNews.pl

Gałka biegów

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Jak się wyciąga gałke biegów w omie A chciałem założyć sobie jakąś ładną tiuningową ale nie moge ani odkręcić ani niema czegoś jakiegoś ukrytego imbusa a nie chce jej urwać.

Witam

Szukać i jeszcze raz szukać
Nie wyręczć się tu klubowiczami zaawansowanymi wiekowo
(znaczy, dziadkami)
Cytat:
2004-07-11 06:22:08, gieroy pisze:
Sprawa wygląda następująco. Gałka to odlew cynkowy o dziwnym kształcie, na który to nalana jest efektowna część właściwa wykonana z gumy i kawałka plastiku i pokryta skórą. Gałka (rozpatrywana w całości) od spodu posiada otwór na tzw. wielowpust. Aby ją zdjąć należy od spodu wystarczy ją wybić ale ostrożnie bo można rozpieprzyć. Ja osobiście wykorzystałem kawałek listwy drewnianej i od spodu przyłożyłem młotkiem energicznie ale nie za mocno oczywiście nie bezpośrednio młotem tylko za pomocą wspomnianej listwy. Raz jednej strony później z drugiej i poszło. Pozdrawiam

Od siebie dodam ze jak bedziesz chcialk wyjąć ten uchwyt od podciągania blokady wstecznego to on na siułe nie wychodzi tylko trzeba wewnątrz rurki odczepić plastikowy łącznik. Aha i faktycznie nia ładuj w gałkę młotkiem za mocno bo krawędzie tego odlewu (od spodu) będą się zaginać.
U siebie usunąłem podciąganie i skróciłem drążek o około 3,5cm, zbieram na jakąś ładną gałeczkę...

czesc powiem wam ze umnie takiego problemu nie ma, bo galka czesto zostaje mi w ręce po zmianie biegu. hihi nie naprawiam jej ponieważ zbieram kaske na taką fajną z alegro tuningową. Ale powiem wam żeby oma była autem bez awaryjnym to nie powiem, po wymianie tarcz przednich poszła mi tydzień pużniej linka ręcznego.

Witam wszystkich!
I u mnie gałka jest już nieco sfatygowana. Potrafi też zostać w ręgu po zmianie biegów. Myślę nad jakąś fajną, ale wciąż nie mogę się zdecydować jaką kolorystykę wybrać. Chyba jednak pozostanę przy tradycji i kupię czarną, chociaż widziałem takie ładne aluminiowe. U mnie gałkę zdejmuje się zwyczajnie pociągając do góry. Jak była nowa to musiała ściśle przylegać, a teraz już ma luz i sama spada. Myślę, że jeśli chodzi o gałki to jest duży wybór, więc wszyscy znajdziemy coś dla siebie. Pozdrawiam. Artros

Matros, wcale się nie dziwię że Ci gałka wylata, a tym bardziej że strzeliła linka,no przy tym roczniku Ale jak mi jeszcze powiesz że jesteś pierwszym właścicielem tej Omegi to nie uwierzę

Cytat:
2005-06-14 21:20:41, stanislaw pisze:
Matros, wcale się nie dziwię że Ci gałka wylata, a tym bardziej że strzeliła linka,no przy tym roczniku Ale jak mi jeszcze powiesz że jesteś pierwszym właścicielem tej Omegi to nie uwierzę

ha,ha,ha...
a o przywiązaniu do samochodu jak do żony to kolega słyszał?
chyba jednak jest coś, co nas trzyma przy naszych rozsypujących się bestyjkach (np. totalny ażurek na podłużnicach)