Jaki to olej?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Przyszedl juz chyba czas na wymiane oleju.
I teraz powstal dylemat, czym zalac essine.
W sumie to nawet nie mam pojecia co teraz jest w srodku

Przegladajac oleje zauwazylem olej marki "Ford" -jakie oleje sa produkowane z sygnatura forda?
Ile litrow oleju potrzebne jest przy wymianie?

[ wiadomość edytowana przez: Paranoja dnia 2005-06-02 12:20:35 ]

Jeśli chodzi o olej Forda to jest najprawdopodobniej Mobil.Sprawdz tylko jakiej jest specyfikacji czy 5W/30 czy może 10W/40 a może 15W/40 Jesli ten pierwszy to znaczy 5W/30 to śmiało możesz wlać Mobila FE Specjal 5W/30 to jest jedyny Mobil który spełnia wszystkie specyfikacje Forda a poza tym nie jest taki drogi 22zł/litr i dodam że jest to półsyntetyk a jesli chodzi o inne 10W/40 15W/40 to też polecam Ci Mobila. Co Mobil to Mobil

Drogi ten 5W30

Jak to drogi w tej samej cenie jest LOTOS a bańka 4l to wydatek 88zł i to ma być drogo?. A jak wolisz to 5l Fordowskiego 5W/30 to koszt 112zł.A poza tym chba na tym akurat sie nie oszczędza jeśli uważasz że wydatek 88zł/Mobila albo 112zł/Ford-owski to przepłacenie!!!!!!

Zdecydowane przepłacenie

Zgadza się. Bradzo drogo

Drogo ........ i za jeden i za drugi - ale moze tam takie ceny....

Ja musiałem wlać przy wymianie 3,5 l (1,6 16V MK VII '99). Miałem dotychczas Mobil 5W/50, ale stanowczo zadrogi, nawet w Macro 40 parę peelenów. Wlałem shella 5W/40, ale nie wiem czy przy następnej wymianie nie trzeba będzie lać półsyntetyku, bo chyba jeszcze się nie zjechał mój zetec tak, żeby trzeba było lać syntetyk.

Hej warszawscy kierowcy to po ile jest u was ten olej skoro uważacie że w Krakowie się przepłaca

Cytat:
2005-06-02 10:57:27, Paranoja pisze:
Przyszedl juz chyba czas na wymiane oleju. I teraz powstal dylemat, czym zalac essine. W sumie to nawet nie mam pojecia co teraz jest w srodku Przegladajac oleje zauwazylem olej marki "Ford" -jakie oleje sa produkowane z sygnatura forda? Ile litrow oleju potrzebne jest przy wymianie? [ wiadomość edytowana przez: Paranoja dnia 2005-06-02 12:20:35 ]

Ale chłopak przecież pisze że nie wie czym jest zalany, jak wymiesza minerał z syntetykiem to się może cóś pogryżć. Czy jest możliwość sprawdzenia co jest w silniku?

A może metoda chybił-trafił

Cytat:
2005-06-03 11:43:07, Janek-S pisze:
Ale chłopak przecież pisze że nie wie czym jest zalany, jak wymiesza minerał z syntetykiem to się może cóś pogryżć. Czy jest możliwość sprawdzenia co jest w silniku? A może metoda chybił-trafił

Ale co ma wymieszać ? Nic ma nie mieszać. Spuścić olej, wywalić na śmieci w cholerę, zalać nowym porządnym olejem i po sprawie. Jakie mieszać.

Jeśli fura ma w granicach 100.000 km przebiegu i wzywyż, to zalać Valvoline Max Life 10W40 i po sprawie. Świetny olej.

Własnie o to mi chodziło jeśli gość nie wie co ma zalane to należy wymienić cały olej a jaki to zależy od przbiegu!.

Cytat:
2005-06-03 12:38:15, KriSSo pisze:
Ale co ma wymieszać ? Nic ma nie mieszać. Spuścić olej, wywalić na śmieci w cholerę, zalać nowym porządnym olejem i po sprawie. Jakie mieszać. Jeśli fura ma w granicach 100.000 km przebiegu i wzywyż, to zalać Valvoline Max Life 10W40 i po sprawie. Świetny olej.

Powiedzmy, że mam zalany minerał, ale otym nie wiem. Spuszcam go i zalewam silnik syntetykiem i jest ok? Nieważne co było wcześniej?

[ wiadomość edytowana przez: Janek-S dnia 2005-06-03 12:58:56 ]

Krisso a może tak oddac olej do utylizacji a nie na śmieci to tak na marginesie

Tak jak wcześniej pisałem oleje Forda to nic innego tylko Mobil kwestia tego czy 5W/30 czy 10W/40 a może 15W/40 powinieneś mieć gdzieś to zapisane skoro masz nalepke czy kartke o tym że w silniku masz olek Forda.
Podaj może jaki masz przebieg zważ na to ze po 100tyś licznik zeruje sie.

Cytat:
2005-06-03 13:02:38, renifergt pisze:
Krisso a może tak oddac olej do utylizacji a nie na śmieci to tak na marginesie

Mnie to już nie interesuje. Jadę na stację, wymieniam, odjeżdżam, a co serwis z tym robi .... nie wnikam .

Cytat:
2005-06-03 12:53:56, Janek-S pisze:
Powiedzmy, że mam zalany minerał, ale otym nie wiem. Spuszcam go i zalewam silnik syntetykiem i jest ok? Nieważne co było wcześniej?

Syntetykiem nie, ale półsyntetykiem można. Poza tym zalezy w jakim stanie jest silnik i jaki ma przebieg. Tak jak napisałem, jeśli motor jest w przyzwoitym stanie, nie pali oleju, ma w granicach 100.000 z groszem, to zalać Valvoline Max Life 10W40 i będzie wszystko grało, nawet jeśli wcześniej był minerał.

OK. Dziękuję