Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() the_undertaker Klubowy Weteran Passat/New Beetle Złotniki Kujawskie | 2005-05-08 02:24:52 A może kabelek (2-gi biegun) wyleciał lub go elektryk rozłączył w trakcie swoich zabiegów z radiem nie widząc tego??? |
iampinki ESPERO, cabrio juz n ... bydgoszcz | 2005-06-02 22:36:45 ktos tu kiedys gdzies pisal co oznacza rzarzaca sie kontrolka...ja niestety nie pamietam...
jezeli chodzi o abs to ewidenitnie wyglada na odlaczony...bys musial sprobowac czy po odpaleniu przy wciskaniu pedalu hamulca czuc takie jakby pulsowanie...jezeli czuc to znaczy ze abs sprawdza czujniki i ze kontrolka jest poprostu spalona... |
79adam79 Seat EXEO Szczecin | 2005-06-03 06:14:11 Adamo to dobij mnie heszcze i poiedz że poduszki też nie ma(ale kontrolka jest i gaśnie po odpaleniu samochodu- gśnie same w danej hwili tzn. najpierw gaśnie check,temp.olej i air-bag
Jak mozna sprawdzić czy jest poduszka?? |
![]() Sergiusz- Espero 1.8 CD+LPG Sosnowiec | 2005-06-03 09:34:36 79adam79 nie chce cie martwic ale to ze jest kontrolka od poduszki i gasnie po odpaleniu to jeszcze nic nie znaczy.Takie rzeczy sie robi zeby oszukac ludzi wystarczy ze podłaczysz i zmostkujesz kontrolke od airbag-u z kontrolka check albo oleju i te sie zapalaja po wlaczeniu zapłonu i gasna wiec airbag bedzie tak samo pokazywał a po poduszce nie ma sladu.
Pisze tylko dlatego ze sie juz spotkalem z takimi przypadkami ![]() |
Jacenty Klubowy Weteran Nubira III, KIA SEDO ... Suwałki | 2005-06-03 12:33:19 Ale jak można sprawdzić czy jest poducha ? tylko skanerem ? |
79adam79 Seat EXEO Szczecin | 2005-06-03 14:09:00 ale chodzi o to że poszczególne kontrolki gasną w różnym czasie i ta od poduszki nie gaśnie z żadna inną w tym samym czasie - oglądał go blacharz na podnośniku i mówił że nie by łbity lub jest super zrobiony |
![]() Dicer A3 & Voyager B-stok | 2005-06-03 14:30:58
Najprosciej to kawalkiem prostej zakonczonej jakims murem... ![]() |
79adam79 Seat EXEO Szczecin | 2005-06-03 15:09:45 podobnie myślałem ale musze sie pierw autem nacieszyć potem pomyślimy(prosta i mur zawsze sie znajdzie) ![]() |
![]() Adamo8 Klubowy Weteran ![]() Citroen C4 Picasso Zielona Góra | 2005-06-03 17:03:45
Kontrolka poduszki powinna zgasnąć nawet przy nieodpalonym silniku. Po włączeniu zapłonu obwód poduszki jest testowany i po teście kontrolka (jeśli wszystko jest w porządku) powinna zgasnąć. Na to nie ma wpływu odpalenie silnika. Włącz zapłon i poczekaj, kontrolka Check, olej, ładowanie powinno się palić a kontrolka poduszki powinna zgasnąć. Moduł poduszki umieszczony jest pod osłoną tunelu, a kody można odczytac tylko za pomocą skanera. Poprawka Niektóre źródła podają że lampka powinna błysnąć 7 razy jeśli układ jest sprawny. Jeśli nie jest sprawny kontrolka świeci na stałe. Przed każdą próbą ingerencji w układ poduszek obowiązkowo odłączyć akumulater i odczekać co najmniej 10 minut ponieważ poduszka posiada rezerwowe zasilanie. |
jenes niedawno Espero CD 2 ... ~Rzeszów | 2005-06-06 14:41:22 A u mnie pojawił się taki problem z ABS-em. Po odebraniu auta od lakiernika, stwierdziłem dziwne działanie hamulców, kontrolka gaśnie po odpaleniu, pare początkowych hamowań w miare, ale za chwile jak mocniej próbuje zahamować to odpuszcza, hamulce są miękkie, bardziej lewą stronę, coraz mocniej tak że za którymś razem pedał do deski a auto jedzie niewiele zwalniając. po chwili zaświeca się kontrolka(ABS nie działa) i hamuje normalnie-bez abs-u oczywiście.
![]() ![]() ![]() Mogło by być coś takiego jakby zalali niektóre klamoty wodą???, bo pod maską też było mokro (i nadal jest biało) ![]() Może ktoś miał podobne klocki z hamulcami, musiałem odpiąć modulator, żeby dało się normalnie jeździć. |
![]() malin2 Espace 2.0T Lancia ... Poznań - Koszalin | 2005-06-06 18:52:50 po lakierniku często przewody od chamulców pekają od rozpuszczalnika. Mój po lakierniku zawsze słabo chamuje później powracają chamulce do normy. |
jenes niedawno Espero CD 2 ... ~Rzeszów | 2005-06-07 11:46:23
Ale jak odłącze ABS to hamuje igła, a jak podłącze to na początku hamuje a potem po którymś kolejnym razie jakby się ślizgały tarcze ![]() ![]() |
79adam79 Seat EXEO Szczecin | 2005-06-07 11:56:44 do adamo: jest tak jak mówisz kontrolka air bag`u kilka razy mrugnie i gaśnie przy włączonym zapłonie bez odpalania silnika
ps. może ktoś coś poradzi na mój post o checku-jak polmozbyt nie da rady i nie będzie jeździł to go z przepaści spuszcze i wtedy zobacze czy poduszka działa ![]() [ wiadomość edytowana przez: 79adam79 dnia 2005-06-07 11:59:06 ] [ wiadomość edytowana przez: 79adam79 dnia 2005-06-07 11:59:46 ] |
![]() Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2005-06-07 23:55:13 Jak Ci nie naprawią to zanim spuścisz w przepaść to chętnie odkupię za 2000 pln ![]() |
79adam79 Seat EXEO Szczecin | 2005-06-08 12:15:52 Jeździłem wczoraj z diagnostą wokół polmozbytu z podpietym skanerem-abs dostaje sygnał z 3 czujników, nie dostaje z prawego przedniego koła-mówił ze to najprawdopodobniej przewody(az sie zdziwiłem że nie kazał czujnika wymieniac-po półgodzinnej rozmowie okazało się że facet jest wporzo nawet sprawdzał te rzeczy których nie było na zleceniu i to za free) ![]() |
iampinki ESPERO, cabrio juz n ... bydgoszcz | 2005-06-08 18:20:53 no to standardowa usterka z tymi przewodami ![]() jak masz chociaz troche smykalki to zrobisz sobie abs sam zgodnie z opisem na www.espero.of.pl pzdr |
jenes niedawno Espero CD 2 ... ~Rzeszów | 2005-06-09 12:41:26
Jeżeli tylko przeowdy to nie mam problemu, sie zrobi. ![]() A co do kontrolki od poduszki to wg książki po włączeniu zapłonu powinna się ona świecić przez 4 sekundy i zgasnąć jeżeli wszystko jest ok. Z tym mruganiem ileś tam razy to przesada, kto będzie za każdym razem liczył ile razy mrugnie, i sprawdzał w instrukcji czy będzie działać czy nie ![]() ![]() |