MotoNews.pl
4 ABS znowu działa !!! (Ale nie wiadomo dokładnie dlaczego) (95449/0) - NT

ABS znowu działa !!! (Ale nie wiadomo dokładnie dlaczego)

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Jakieś jaja z tym ABS.
Tydzień temu przestało grać mi radio. Dzisiaj pojechałem do Elektryka żeby sprawdził, zaczął grzebać i doszedł do bezpiecznika od radia w którym nie było prądu, ponieważ szukanie po kablach było bez sensu postanowił "pożyczyć" sobie prąd od któregoś bezpiecznika obok. Wybór padł na miejsce gdzie przy bezpieczniku był tylko jeden kabel - a właściwe to dwa ale do jednej końcówki(okazało się na schemacie że to właśnie był bezpiecznik ABS). Zrobił mostek kabelkiem od bezpiecznika Radio do bezpiecznika ABS no i radio zaczęło grać, a jak wsiadłem to zauważyłem że zgasła mi też kontrolka ABS i o dziwo zaczął działać ABS !!!
A szukałem przez kilka miesięcy na czujnikach, przewodach, bezpiecznikach itp...
Pytanko teraz jak to możliwe że przy bezpieczniku ABS były dwa kabelki tylko od jednego bieguna bezpiecznika a drugi był pusty i jakim cudem wcześniej kilka miesięcy temu ABS działał przez tydzień.
Zagadka dla elektryków !

A może kabelek (2-gi biegun) wyleciał lub go elektryk rozłączył w trakcie swoich zabiegów z radiem nie widząc tego???

Powiedzcie panowie(nigdy wcześniej nie miałem auta z abs) jak to jest z kontrolką tego ustrojstwa(wiem ze jeśli się zapala podczas jazdy to znaczy że abs nie działa), u mnie nawet po przekręceniu kluczyka gdy pala się kontrolki (czeck,olej,temp itd-dodatkowo jaży sie delikatnie kontrolka hamulca-ta od ręcznego po zacięgnięciu ręcznego świeci sie wyraźniej,widze że jest też tam kontrolka absu i ona wogóle sie nie pali-ani po przekręceniu kluczyka ani po odpaleniu auta nawet na moment,) jadąc sobie 40 km/h postanowiłem ostro zahamować i niestety koła się blokują-znalazłem kompa absu,czujniki są itd -hamuje normalnie bez problemu

ktos tu kiedys gdzies pisal co oznacza rzarzaca sie kontrolka...ja niestety nie pamietam...
jezeli chodzi o abs to ewidenitnie wyglada na odlaczony...bys musial sprobowac czy po odpaleniu przy wciskaniu pedalu hamulca czuc takie jakby pulsowanie...jezeli czuc to znaczy ze abs sprawdza czujniki i ze kontrolka jest poprostu spalona...

Cytat:
pjacek26 napisał: Pytanko teraz jak to możliwe że przy bezpieczniku ABS były dwa kabelki tylko od jednego bieguna bezpiecznika a drugi był pusty

Przewodów do jednego bieguna może być kilka, ale przy braku drugiego wyjścia (wejścia) do bezpiecznika nie ma sensu.
Cytat:
pjacek26 napisał: (okazało się na schemacie że to właśnie był bezpiecznik ABS)

Nie wierzcie schematom bezwarunkowo. Potrafi odbiegać od prawdy w zależności od roku produkcji (nawet miesiąća produkcji). ABS jest zabezpieczony chyba czterema bezpiecznikami z czego 17 jest głównym.
Cytat:
pjacek26 napisał: Zrobił mostek kabelkiem od bezpiecznika Radio do bezpiecznika ABS

To nie był elektryk. Takie coś można zrobić awaryjnie (nie polecam) aby dojechać do domu.
Cytat:
pjacek26 napisał: a jak wsiadłem to zauważyłem że zgasła mi też kontrolka ABS i o dziwo zaczął działać ABS !!!

Gdzieś nie łączyło dobrze (końcówki, przekażnik itp) i podanie dodatkowego prądu (masy przy braku prądu) przez obwód radia spowodowało poprawę połączenia.
Cytat:
79adam79 napisał: jest też tam kontrolka absu i ona wogóle sie nie pali-ani po przekręceniu kluczyka ani po odpaleniu auta nawet na moment,) jadąc sobie 40 km/h postanowiłem ostro zahamować i niestety koła się blokują-znalazłem kompa absu,czujniki są itd -hamuje normalnie bez problemu

Kontrolka może nie świecić nawet przy uszkodzeniu żarówki (diody) ale u Ciebie ABS nie działa. Albo jest uszkodzony i ktoś odłączył lampkę, albo nie ma zasilania.

Adamo to dobij mnie heszcze i poiedz że poduszki też nie ma(ale kontrolka jest i gaśnie po odpaleniu samochodu- gśnie same w danej hwili tzn. najpierw gaśnie check,temp.olej i air-bag
Jak mozna sprawdzić czy jest poduszka??

79adam79 nie chce cie martwic ale to ze jest kontrolka od poduszki i gasnie po odpaleniu to jeszcze nic nie znaczy.Takie rzeczy sie robi zeby oszukac ludzi wystarczy ze podłaczysz i zmostkujesz kontrolke od airbag-u z kontrolka check albo oleju i te sie zapalaja po wlaczeniu zapłonu i gasna wiec airbag bedzie tak samo pokazywał a po poduszce nie ma sladu.
Pisze tylko dlatego ze sie juz spotkalem z takimi przypadkami

Ale jak można sprawdzić czy jest poducha ? tylko skanerem ?

ale chodzi o to że poszczególne kontrolki gasną w różnym czasie i ta od poduszki nie gaśnie z żadna inną w tym samym czasie - oglądał go blacharz na podnośniku i mówił że nie by łbity lub jest super zrobiony

Cytat:
2005-06-03 12:33:19, Jacenty pisze:
Ale jak można sprawdzić czy jest poducha ? tylko skanerem ?

Najprosciej to kawalkiem prostej zakonczonej jakims murem...

podobnie myślałem ale musze sie pierw autem nacieszyć potem pomyślimy(prosta i mur zawsze sie znajdzie)

Cytat:
79adam79 napisał: ale chodzi o to że poszczególne kontrolki gasną w różnym czasie i ta od poduszki nie gaśnie z żadna inną w tym samym czasie

Kontrolka poduszki powinna zgasnąć nawet przy nieodpalonym silniku. Po włączeniu zapłonu obwód poduszki jest testowany i po teście kontrolka (jeśli wszystko jest w porządku) powinna zgasnąć. Na to nie ma wpływu odpalenie silnika. Włącz zapłon i poczekaj, kontrolka Check, olej, ładowanie powinno się palić a kontrolka poduszki powinna zgasnąć. Moduł poduszki umieszczony jest pod osłoną tunelu, a kody można odczytac tylko za pomocą skanera.
Poprawka Niektóre źródła podają że lampka powinna błysnąć 7 razy jeśli układ jest sprawny. Jeśli nie jest sprawny kontrolka świeci na stałe.
Przed każdą próbą ingerencji w układ poduszek obowiązkowo odłączyć akumulater i odczekać co najmniej 10 minut ponieważ poduszka posiada rezerwowe zasilanie.

A u mnie pojawił się taki problem z ABS-em. Po odebraniu auta od lakiernika, stwierdziłem dziwne działanie hamulców, kontrolka gaśnie po odpaleniu, pare początkowych hamowań w miare, ale za chwile jak mocniej próbuje zahamować to odpuszcza, hamulce są miękkie, bardziej lewą stronę, coraz mocniej tak że za którymś razem pedał do deski a auto jedzie niewiele zwalniając. po chwili zaświeca się kontrolka(ABS nie działa) i hamuje normalnie-bez abs-u oczywiście.

Mogło by być coś takiego jakby zalali niektóre klamoty wodą???, bo pod maską też było mokro (i nadal jest biało)

Może ktoś miał podobne klocki z hamulcami, musiałem odpiąć modulator, żeby dało się normalnie jeździć.

po lakierniku często przewody od chamulców pekają od rozpuszczalnika. Mój po lakierniku zawsze słabo chamuje później powracają chamulce do normy.

Cytat:
2005-06-06 18:52:50, malin2 pisze:
po lakierniku często przewody od chamulców pekają od rozpuszczalnika. Mój po lakierniku zawsze słabo chamuje później powracają chamulce do normy.

Ale jak odłącze ABS to hamuje igła, a jak podłącze to na początku hamuje a potem po którymś kolejnym razie jakby się ślizgały tarcze i prawie zero

do adamo: jest tak jak mówisz kontrolka air bag`u kilka razy mrugnie i gaśnie przy włączonym zapłonie bez odpalania silnika

ps. może ktoś coś poradzi na mój post o checku-jak polmozbyt nie da rady i nie będzie jeździł to go z przepaści spuszcze i wtedy zobacze czy poduszka działa

[ wiadomość edytowana przez: 79adam79 dnia 2005-06-07 11:59:06 ]

[ wiadomość edytowana przez: 79adam79 dnia 2005-06-07 11:59:46 ]

Jak Ci nie naprawią to zanim spuścisz w przepaść to chętnie odkupię za 2000 pln

Jeździłem wczoraj z diagnostą wokół polmozbytu z podpietym skanerem-abs dostaje sygnał z 3 czujników, nie dostaje z prawego przedniego koła-mówił ze to najprawdopodobniej przewody(az sie zdziwiłem że nie kazał czujnika wymieniac-po półgodzinnej rozmowie okazało się że facet jest wporzo nawet sprawdzał te rzeczy których nie było na zleceniu i to za free)

no to standardowa usterka z tymi przewodami
jak masz chociaz troche smykalki to zrobisz sobie abs sam zgodnie z opisem na www.espero.of.pl
pzdr

Cytat:
2005-06-08 18:20:53, iampinki pisze:
no to standardowa usterka z tymi przewodami jak masz chociaz troche smykalki to zrobisz sobie abs sam zgodnie z opisem na www.espero.of.pl pzdr

Jeżeli tylko przeowdy to nie mam problemu, sie zrobi.

A co do kontrolki od poduszki to wg książki po włączeniu zapłonu powinna się ona świecić przez 4 sekundy i zgasnąć jeżeli wszystko jest ok. Z tym mruganiem ileś tam razy to przesada, kto będzie za każdym razem liczył ile razy mrugnie, i sprawdzał w instrukcji czy będzie działać czy nie