MotoNews.pl

Tłok FSO

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam pytanko. Czemu służy przesunięcie osi swożnia w stosunku do osi tłoka? Czy ma znaczenie z której strony osi tłoka jest zrobione przesunięcie?

Oczywiscie, ze ma! Musisz montowac tak jak fabryka to przewidziala. O ile pamietam to przesuniecie ma powodowac, ze sila dzialajaca po zapaleniu mieszanki na tlok ("kopniak w tlok") dziala bardziej rownolegle do osi korbowodu (mniejsze obciazenia ukladu tlok-korbowod), ale moge sie mylic. Na pewno ma to uzasadnienie praktyczne i nie radze kombinowac. W kazdej ksiazce o teorii budowy silnikow jest wyjasnienie dlaczego tak jest.

Pozdrawiam
Adamus

przesunięcie jest po to aby w czasie suwu pracy korbowód był pod mniejszym kątem w stosunku do osi pionowej cylindra. Zadaniem takiej konstrukcji jest zmniejscenie naciski scianki tłoka na cylinder, oraz mniejsze siły zginające działające na korbowód.

Dokladnie! Czyli cos pamietam jeszcze ze szkolki sredniej

Pozdrawiam
Adamus

Dzięki za podjęcie tematu ale w związku z Waszymi odpowiedziami potrzebuję jeszcze wyjaśnień.
Przesunięcie osi sworznia jestpo przeciwnej stronie podcięcia pod zawór ssący w denku tłoka, co powoduje ,że w suwie pracy kąt korbowodu do osi cylindra jest większy a nie mniejszy
pozdr.

jak bede w domu i nie zapomne to sprawdze te przesunięcie, w którą stronę ono jest

Cytat:
2005-06-08 10:27:05, Jacjac pisze:
Dzięki za podjęcie tematu ale w związku z Waszymi odpowiedziami potrzebuję jeszcze wyjaśnień. Przesunięcie osi sworznia jestpo przeciwnej stronie podcięcia pod zawór ssący w denku tłoka, co powoduje ,że w suwie pracy kąt korbowodu do osi cylindra jest większy a nie mniejszy pozdr.

Jedno zdanie ciśnie się na usta.... Kolega rozebrał silnik (z opisu problemu wnoszę...) a pożałował 50 zyla na książkę o naprawach poloneza.... fachowo, bardzo fachowo...

Cytat:
2005-06-08 23:15:34, robreg pisze:
Jedno zdanie ciśnie się na usta.... Kolega rozebrał silnik (z opisu problemu wnoszę...) a pożałował 50 zyla na książkę o naprawach poloneza.... fachowo, bardzo fachowo...

Robreg, nie chcę się wdawać w jałową dyskusję, ale moje pytanie jest czysto teoretyczne. Nie wiem z jakiego fragmentu wnioskujesz, że rozebrałem silnik?