Jak zacząć

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam, chciałbym sie dowiedzieć, jak mogę osiągnac w aucie ładne brzmienie. Na wzmacniacz i głośniki moge przeznaczyć ok 1,5-2tys zł + pare złotych na radyjko. Nie znam sie na instalacjach CA.

HELP

Hej!
No to to jest pytanie rzeka ... no ale wszystko ma gdzies swoj poczatek, Twoja przygoda powinna zacząc sie od poszukiwania pożądnego radia, sam zaznaczyłes że masz zamiar zainwestować w zewnetrzny wzmacniacz więc poleciłbym poszukiwania jednostki grającej typu "Deck", czyli bez wbudowanego wzmacniacza. Nastepne trzeba skupic sie nad zasileniem przyszlych glosników, w twoim wypadku najlepszym wyborem bedzie wzmacniacz 3 albo 4 kanałowy. Nastepnie odseparowany zestaw głosnikowy na przód auta i subwoofer do bagażnika. Niebagatelną sprawe odgrywa tez jakośc zastosowanych kabli podłączeniowych jak i samej instalacji elementów zestawu audio.

Załóżmy że masz do rozdysponowania 2000zł na wzmaka i głośniki, proponowałbym tak:
- wzmak ok.900zł, np. HiFonics, DLS
- przód ok. 500, np. Rainbow, Boston,
- sub... ok. 500 ( czasami można trafić cos fajnego ), np. Cervin Vega , JL Audio
- za reszte kasy okablowanie - tutaj wybór jest ogromny ale ne nalezy oszczedzac na tzw. "czinczach" i kablach głośnikowych.

Co do radia to trzeba szukac czasami trafia sie okazja. ( Pioneer, Clarion , kolejny Clarion, bardzo fajna Alpina, nastepny bardzo dobry Alpine, co sie żadko zdarza , bardzo dobre Sony )

Trzeba cierpliwie szukac...

Pozdro.

No ja mysle ze te radyjka co pokazal kolega nie sa godne polecenia, ale kazdy ma swoj gust i lubi swoje! polecam JVC. nie sa to drogie radja a na pewno graja ladnie. sam takowe posiadam i nie zmienie na nic innego.

[ wiadomość edytowana przez: Sanone dnia 2005-07-02 19:19:51 ]

Do kolegi Sanone:
Słuchaj jeśli uważasz że te radyjka nie są , jak napisałeś "godne polecenia" to wytłumacz mi czemu całkiem spora grupa zawodników Sound-off używała ich , a niektórzy zapewne wciąż używają, w ogólnopolskich zawodach Car-Audio.
Wybacz ale JVC nie ma nawet jednego modelu który mógłby konkurowac z taką chociażby 7944, że o 7939 nie wspomnę.

Wymienione przeze mnie radia może nie są konstrukcjami najmłodszymi, ani nie błyskaja sie na setki kolorków ale są cenione za jakośc odtwarzania dźwięku...a generalnie o to chodzi w radiach prawda??

Poza tym jeśli odpowiadasz na czyjes pytanie to podaj jakieś konkretne info, bo jak na razie w obydwu swoich postach ( które przeczytałem, jeśli było ich więcej to przepraszam ) bazujesz na ogólnikach.

Pozdro.
PS. I żeby była jasnośc, zauważyłem że napisałeś o kwesti gustu ale uraziło mnie stierdzenie " ...nie są godne polecenia...".

jak juz wyzej napisalem to rzecz gustu! ja jade na JVC i jestem bardzo zadowolony! a cena za jakosc bardzo niska! wiec nie obrazaj mnie swoimi 'fachowymi wypowiedziami' bo moze jestes bogatym snobem, co musi miec wszystko z wyzszej polki! wez czasami pomysl o innych i mniej zasobnych portwelach niz twoj!!!

Posłuchaj koleżko, nie mam zamiaru przekomarzać sie z Tobą na ten czy inny temat bo nie od tego jest to forum, denerwuje mnie tylko jak ktoś neguje moje wypowiedzi bez podawania konkretów, natomiast krytyki uzasadnionej posłucham z przyjemnością.
Co do tematu snobizmu to tez nie trafiłeś, jakbys dołączył do "ekipy" troche wcześniej i poczytał kilka moich postów to wiedziałbyś że do snoba dalej mi niż Chinom do Uni Europejskiej, a że na swoj sprzet zbierałem kase dosyc długo bo jakieś dwa lata i tyle samo czasu selekcjonowałem komponenty( niełatwo jest kupic cos dobrego w rozsądnej cenie), to juz moja prywatna sprawa. A co do spraw portfelowych to mnie na przykład nie stac na przyklejenie sobie dwóch niebieskich pasków na białym BMW...
Wracając do rzeczy, jeśli ktos pyta w temacie o sprzęt i podaje przedział cenowy to staram sie zaproponować taki zestaw jaki sam kupiłbym dysponując taką gotówką; w sprawach "fachowych" wypowiedzi to może guru nie jestem, bo tęższe są na tym forum głowy od mojej, ale Car-Audio to takie moje zboczenie od kilku lat i troche wiedzy z tego tematu liznąłem. Natomiast ni stąd ni z owąd pojawiasz sie Ty koleżko i piszesz że sprzęt jaki zaproponowałem nie jest godny polecenia, podając jako argumenty...no własnie NIC! ( poza gustem ) i jeszcze masz pretensje że bronie własnego zdania?? Szkoda słów, przepraszam tylko raceusa za tą prywatną pogawędkę, a Ciebie Sanone w razie chęci na dalszą dyskusję zapraszam na gadu, numer znajdziesz w moim profilu.

Over & out

panowie prosze o spokoj.

P.S 1- sorki ze cie urazilem, byc moze troche mnie ponioslo.

P.S 2- to nie jest zdjecie mojego BMW, ja mam czarne i brzydsze!

P.S 3- jeszcze raz sorki, ale myslalem ze jestes z grupy ludzi "mam duzo pieniedzy i jestem fajny" sorry!!!

Przeprosiny przyjęte, urazy nie żywię...jeśli poczułes sie urażony którąś z moich wypowiedzi to ja również przepraszam.