Zegary ZMP BŁONIE a MERA PAFAL o co chodzi??

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Panowie zauwazylem iz wystepuja2 rodzaje klasyklowych licznikow z regoly srebrnych w ktorych na szybce jest napisane ZMP BLONIE i inne na ktorych napisane jest MERA PAFAL . Czy to ten sam producent czy moze moze inny o co w tym chodzi i czy top jakos rocznikowo mialo wplyw?? Prosze o odpowiedz bo dla mnie jest to niezla ciekawostka.

Dokładnie mówiąc są trzy rodzaje, w pierwszych klasykach są włoskie napisy na wskaźnikach. Niestety nie pamiętam teraz dokładnie jakie. Może nazwa producenta się zmieniła, w Polonezach np jest Mera Błonie.
Edit: A może i inaczej, coś mi się kolebie po głowie, że wskaźniki do FSO robiły dwa zakłady.

[ wiadomość edytowana przez: Nabauab dnia 2007-03-03 22:18:56 ]

A ja znowu dlatego jestem zdziwiony bo np we wszystkich mr-ach poczawszy od 75 az do konca produkcji widzialem tylko MERA PAFAL natomiast jesli chodzi o liczniki do klasyka widzialem tylko ZMP BŁONIE i MERA PAFAL ale co ciekawsze ZMP BLONIE widzialem tylko w zegarach tych do roku 72 czyli nazwijmy je srebrnymi natomiast od 72 w tzw przejsciowce co ma tez klasyczne ale czarne widzialem tylko MERA PAFAL. Przypadkiem nie jest moze tak ze MERA PAFAL to to samo co ZMP BLONIE tylko ze po przeksztalceniu??

Niebardzo.
Mera Pafal to firma ze Świdnicy, a ZMP Błonie (Obecnie Mera Błonie) z... miejscowości Błonie pod Warszawą.

No ja tam nie wiem ale staram sie cos wydedukowac przydalo by sie mniejwiecej jakos po danych rocznikach poszukac wtedy moze conieco by sie wyjasnilo bo moze wyglada to tak ze ZMP Blonie robilo od 68 np do 69 a z jakichs tam przyczyn sprawa zajela sie pozniej MERA PAFAL . hmmm co o tym myslicie??

Ja myślę, że to całkiem możliwe, myślę również, że może być ciężko ustalić dokładniej moment zmiany.

Przynajmniej do nr nadwozia 3106 , taki akurat oglądałem, wskaźniki były włoskie. Tyle wiem
Na chłopski rozum Mera Pafal była montowana później.
Cytat:
ZMP Błonie (Obecnie Mera Błonie)

No nie wiem czy obecnie, ogłosili upadłość 4 lata temu.

[ wiadomość edytowana przez: Nabauab dnia 2007-03-04 03:04:49 ]

hehe chyba trzeba by bylo sledzic tak jak mowie rocznikowo po samochodach i moze w ten sposob by wyszlo. Wszystko troszke sprowadza sie tutaj do braku oznaczen rocznikowych danej czesci chyba ze jest to zakodowane gdzies w tych numerkach nabijanych na obudowe ale nie znam sie na tym i moze ktos ma jakies informacje. Mi zalezy nie koniecznie na miesiacu zmian ale chociarz na roku. Mysle ze to nie bedzie zbyt trudne. Panowie pomozcie

jakies numerki byly u gory, nie wiem czy czasem nie zblizone do numeru budy - porownam oryginalne z mojego auta z numerem budy
z 73 wyjmowalem zarowno mera pafal (233629 numer auta) jak i ZMP blonie - chyba starszy byl ten kant, 73 z biegami przy kierze

Umnie (lipiec 74) licznik jest Mera Pafal, ale płytka drukowana z tyłu jest ZMP Błonie. To już w ogóle dziwne.

Ha! Mam tu takie zegary (czarne, z auta z '74) i też mają z przodu napis Mera Pafal, a z tyłu na płytce ZMP Błonie.

Mi chodzi o obudowe dokladniej o szybke predkosciomierza. Bo ja np mam calosc zmp blonie

ahaaa na innym forum uslyszalem tez opinie ktora wedlog mnie jest calkiem prawdopodobna czyli ze ZMP BLONIE zaczeli montowac gdy skonczyly sie liczniki wloskie a okolo 70 roku produkcja zajela sie MERA PAFAL.

[ wiadomość edytowana przez: karlo dnia 2007-03-05 09:57:46 ]

Witam

posiadalem kiedys zegary do Poloneza firmy Veglia Borletti
Nie roznily sie praktycznie niczym od krajowych odpowiednikow poza zegarkiem kwarcowym "plynacym" i jakoscia wykonania ogulu na kozysc wloskich.

Cytat:
chyba starszy byl ten kant, 73 z biegami przy kierze

Ze jak?????

KajTan moze ty wiesz cos w tym temacie?? jakie sa u ciebie??

Cytat:
2007-03-09 11:57:20, karlo pisze:
KajTan moze ty wiesz cos w tym temacie?? jakie sa u ciebie??

Moje zegary sa wloskie, nawet popielniczka ma napis TORINO.

Ktory widzial 125p z 1973 z biegami przy fajerze? Tojak Ford T i fabryczna klimatyzacja...