Gaz, strzelanie, złe spaliny i spalanie .....

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Hejka wszystkim.
Przyszedłem się wyżalić, może ktoś wysłucha, a może ktoś doradzi...
Zacznę od tego że zrobiłem pierwszy przegląd rejestracyjny w moim escorciku.
Wszystko jest bez zarzutu oprócz jednej rzeczy:
spaliny, na gazie nawet 10 krotnie przewyższa dopuszczone normy.
Gość powiedział żebym podjechał "na komputer" to powinno wykazać co jest nie tak.
Zostaje też kwestia wurzucenia katalizatora jeśli jest zapchany, ale chyba lepiej najpierw podjechać "na komputer" możecie kogoś polecić w Krakowie taniego ?
Nie wiem czy to kwestia gazu który teraz zatankowałem w innym miejscu, bo samochód już mi strzelił 3 razy
Tak sie zastanawiam w czym problem i co najpierw zrobić, wydaje mi sie ze kolejnosc powinna byc taka:
komputer
tylko czy wtedy wyjdzie ze to wina katalizatora (chodzi o spaliny)
i na koncu regulacja gazu....

Pozdrawiam serdecznie.

Strzelanie to raczej niesprawny układ zapłonowy - cewki, przewody, świece.

Do gazownika i tak podjedź.

I w ogóle - be happy. Że jeździ jeszcze

Jedz do gazownikow. A na benzynie jest dobrze (jesli chodzi o sklad spalin?) Moze czas na sonde lambde. Po podlaczeniu do kompa gazowniczego powinno wyjsc co i jak

Powinno... ale to zależy od gazowników

Strzelać może od badziewnego gazu, ale może cuś z zapłonem zdycha. Sprawdź świece, stan przewodów WN to jużtrochę zawęzisz pole poszukiwań. Odnośnie instalki to ważne jaka to instalka, ale kontrola ine zaszkodzi (no chyba że portfelowi ) a skład wydechu, hmmmm, może by jeszcze resecik kompika, czasem pomaga jeśli to wina przestawienia się ustrojstwa. Co do sondy lampta to są tacy co ją w ogle wyłączają z gry i hi hi hi jest OK

niesztof... w tym problem, ze w stacjach diagnostycznych na przegladzie aut z gazem nie mierza spalin na benzynie, tylko na gazie... wiem to z autopsji, tylko mi za 2-krotne przekroczenie dopuszczalnych toksyn juz przegladu nie podbil, mimo iz gaz byl na gwarancji i na drugi dzien wyregulowalem....

Na niektórych mierzą

Świece i przewody wymieniłem na samym wstępie.
Resecik powiadasz....
ale taki przez odjęcie klemy ?