Cos mi żre prąd! - Strona 2

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
no to ja obstawiam ze to żre prąd... też miałem bezpośrednio do zasilania, jest to wygoda że możesz słuchać radia bez kluczyka w stacyjce... ale u mnie to kradło prąd, więc zamontowałem na zasilaniu do radia taki mały wyłącznik w niewidocznym miejscu i po prostu wychodząc z auta wyłączyłem go i było git... Oczywiście drugi kabel (pamięć radia) musi być na stałe podłączony do zasilania, ale to nie bierze prądu zbytnio.

Teraz mam pod stacyjkę bo i tak nie słucham radia na postoju...

Cytat:
2008-09-18 21:35:12, djtados pisze:
Panowie.... Nawet najczęściej krańcówki pobierają prą , alarmy światełka itd Jak to spr ??? prosta sprawa...wybieramy się do marketu , kupujemy najtańszy miernik i mierzymy jaki prąd pobiera instalacja w stanie spoczynku... Jak to podłączyć? --- wpiąć się szeregowo w obwód aku( czyli ściągamy 1 klemy i mierzymy..

....... wyciągając kolejno bezpieczniki obserwujemy miernik po wyjęciu którego bezpiecznika wyzeruje się miernik wtedy wiadomo na którym obwodzie jest pobór prądu

A wiec tak...

Jakies poltora tygodnia temu naladowalem porzadnie aku i nie mialem zadnych problemow,rozrusznik krecil jak nalezy ale od wczoraj juz troche gorzej mu to idzie wiec zmierzylem dzisiaj dopiero ladowanie bo miernik pozyczylem kumplowi i nie mialem, a oddal mi dopiero dzisiaj Z moich pomiarow wynika:

-Ladowanie na wolnych obrotach (nic nie wlaczone) 14,3V

-Ladowanie na wolnych obrotach(swiatla,dmuchawa) 14 V

Czytajac forum wiem ze to bardzo dobre ladowanie,czyli problem lezy po stronie aku albo "lewego" poboru pradu Aha zauwazylem jeszcze cos takiego i nie wiem czy to normalne czy nie tzn:
Po zgaszeniu auta mierzac napiecie na aku jes okolo 12,65 V z tym ze mierzac za pol godziny jest juz 12,25 V

Co Wy na to ???

Cytat:
2008-09-26 23:19:43, Sjepka pisze:
A wiec tak... Jakies poltora tygodnia temu naladowalem porzadnie aku i nie mialem zadnych problemow,rozrusznik krecil jak nalezy ale od wczoraj juz troche gorzej mu to idzie wiec zmierzylem dzisiaj dopiero ladowanie bo miernik pozyczylem kumplowi i nie mialem, a oddal mi dopiero dzisiaj Z moich pomiarow wynika: -Ladowanie na wolnych obrotach (nic nie wlaczone) 14,3V -Ladowanie na wolnych obrotach(swiatla,dmuchawa) 14 V Czytajac forum wiem ze to bardzo dobre ladowanie,czyli problem lezy po stronie aku albo "lewego" poboru pradu Aha zauwazylem jeszcze cos takiego i nie wiem czy to normalne czy nie tzn: Po zgaszeniu auta mierzac napiecie na aku jes okolo 12,65 V z tym ze mierzac za pol godziny jest juz 12,25 V Co Wy na to ???

to jest normalne ze spadnie do 12v. jedz do elektryka niech ci to sprawdzi. tez mialem cos takiego i pojechalem, godzinka nie minela i autko bylo zrobione. zaplacilem 50zl i juz sie nie meczylem myslami co moze byc.

A powiedzial Ci co bylo nie teges ???

Cytat:
2008-09-26 23:27:18, Sjepka pisze:
A powiedzial Ci co bylo nie teges ???

cos wspominal ze cos na skrzynce przekaznikow ale co dokladnie to nie powiedzial

Cytat:
2008-09-26 23:36:11, groobyg2 pisze:
cos wspominal ze cos na skrzynce przekaznikow ale co dokladnie to nie powiedzial

No czyli cos bralo "lewy" prad na postoju
Jutro sprawdze pobor pradu instalacji w stanie spoczynku i bede widzial co jest nie tak,byc moze to to radio

Aha a jakie wartosci poboru pradu instalacji w stanie spoczynku sa normalne??? A jakie wskazuja na to ze cos pobiera prad ???

Mysle ze 0,0xx A powinny byc normalne Mierzyl to ktos???

Cytat:
2008-09-26 23:40:27, Sjepka pisze:
No czyli cos bralo "lewy" prad na postoju Jutro sprawdze pobor pradu instalacji w stanie spoczynku i bede widzial co jest nie tak,byc moze to to radio

a jakie radio masz? oryginalne czy inne?

Cytat:
2008-09-26 23:44:06, groobyg2 pisze:
a jakie radio masz? oryginalne czy inne?

Radio nieoryginalne. Jakies Sony ale modelu nie pamietam,wiem ze CD jest ,i 4x 40 W

Cytat:
2008-09-26 23:46:15, Sjepka pisze:
Radio nieoryginalne. Jakies Sony ale modelu nie pamietam,wiem ze CD jest ,i 4x 40 W

podlaczylem sobie tak ze nie pobiera mi zbednie pradu. masz 2 przewody na kostce czerwony i zolty jako+, (teraz nie pamietam ktory jest jako napecie stale a ktore od stacyjki ale powinienes miec schemat na radio) dodalem osobny wlacznik zamiast laczyc ze stacyjka. taki maly prosty schemacik

Cytat:
2008-09-26 23:46:15, Sjepka pisze:

aha napiecie stale podtrzymuje pamiec radia

Koleżanka miała w golfie jakieś CD sony i nawet bez panela jak włożyło się płytę to zaczynało grać

Cytat:
2008-09-27 00:00:51, kubusiek77 pisze:
Koleżanka miała w golfie jakieś CD sony i nawet bez panela jak włożyło się płytę to zaczynało grać

to 2 rozne bajki...

Cytat:
2008-09-27 00:00:51, kubusiek77 pisze:

Zartujesz Tez sprawdze jutro

Kumpel mi mowil ze moze to byc "pypek" od swiatla wewnatrz...

Tzn on mial taki problem ze wlacznik swiatla ten przy drzwiach robil zwarcie i zarl prad

Tu jest cos o pradzie w stanie spoczynku tzw.upływność i wg Bosha:

- pomiar upływności prądu w pojeździe (dopuszczalna upływność może wynieść 35mA)

Klik

Aha mierzylem rano napiecie na aku i bylo 11,6 wiec bardzo skromnie Odpalil ale troche mułowato... Zaraz biore sie za pomiar uplywnosci i dam znac o efektach co ewentualnie zre prad bo byc moze to walniety aku

Cytat:
2008-09-27 13:43:33, Sjepka pisze:
Aha mierzylem rano napiecie na aku i bylo 11,6 wiec bardzo skromnie Odpalil ale troche mułowato... Zaraz biore sie za pomiar uplywnosci i dam znac o efektach co ewentualnie zre prad bo byc moze to walniety aku

tez myslalem ze to aku a sie okazalo cos innego.

PROBLEM ROZWIAZANY !!!!!!!!!!!!!

Stracilem na tym 4 godziny ale moze opowiem...
Zmierzylem pobor pradu instalacji w stanie spoczynku i tu szok! 180mA!!! Wiec zakladam spowrotem kleme i patrze jaki pradzik ewentualnie bierze sobie kazdy bezpiecznik A wiec sprawdzam po kolei i co sie okazuje ze na bezp 21 czyli oświetlenie wnetrza,zegar,radio,zapalniczka plynie sobie 165 mA A wiec sprawdzam po kolei zegar ponizej 1mA,zapalniczka nic no chyba ze sie wlaczy to 5A ,radio i tu tez mnie zdziwilo podpiete prosto do zasilania z wlaczonym panelem bierze raptem 1mA,oswietlenie tez nic nie swieci,sprawdzilem nawet te "pypki" w drzwiach,praktycznie wszystko co sie moglo w srodku swiecic Juz mnie kur***a brala ale za kazdym razem gdy przykladalem miernik slyszalem "cyk", od razu skojarzylem z przekaznikiem i BRAWO to bylo to przekaznik od opoznienia wylaczania swiatla w srodku po zamknieciu byl najzwyczajniej w swiecie sklejony i sobie powoli zzeral aku Wywalilem dziada i teraz jest Miod malina

PS. Jesli komus zre prad niech zajrzy tam rowniez