Olej silnikowy do 1,8 16v

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam,
jaki olej polecacie do zeteca 1,8. W serwisie twierdzą, że półsyntetyk 5 W 30. Trochę mnie martwi i to, że półsyntetyk, i to, że "30". Miałem wcześniej dwulitrową "renówkę" 8 V i od początku jeździłem na elfie syntetyku (z takim wyjechała z fabryki). Zrobiłem 130 tys. bez zarzutu, dlatego trochę się dziwię, że serwis poleca półsyntetyk
Jakie macie doświadczenia z olejami w tych silnikach?

a jaki przebieg jeżeli można zapytać?? i co było zalane poprzednio??

Auta używam od niedawna, jest ściągnięte ze Szwajcarii. Przebieg 110 tys. Nie wiadomo co było zalane wcześniej - ale było serwisowane w salonie Forda (świece, filtry, nawet wycieraczki ze wskaźnikiem zużycia - wszystko ford).
Znalazłem w jednej zaprzyjaźnionej hurtowni olej w opakowaniu forda 5W40. Nie wiem czy to wielka różnica w porównaniu z 5W30. Cena jest niemal taka sama.

Cytat:
2005-06-07 13:54:35, mieki pisze:
Znalazłem w jednej zaprzyjaźnionej hurtowni olej w opakowaniu forda 5W40. Nie wiem czy to wielka różnica w porównaniu z 5W30. Cena jest niemal taka sama.

Zapewne 5W-40 Formula SD?

Jak tak, to nowy olej Forda do TDDI i TDCI.

OK, nie zmienia to jednak faktu, że wciąż nie wiem, jaki olej zalać. Czy pakować pieniądze w Mobil 1 (silnik nie bierze oleju, choć mam wrażenie, że popychacze hydrauliczne za głośno pracują), czy też zalać ten fordowski półsyntetyk. Litr kosztuje poniżej 20 zł, więc cena jest atrakcyjna. Tylko czy nie jest to badziewko pakowane w firmowe pudełko? Do tej pory nie miałem takich wątpliwości, bo od początku we wszystkich samochodach stosowałem dobre syntetyki (nawet w poldolocie zalałem lotos pełny syntetyk, który się wtedy pojawił na rynku, budząc politowanie tzw. znawców. Niektórzy już nie żyją, a poldolot dalej lata bez remontu silnika, a przekręcił już 200 tys.)

Oleje dla Forda robi Castrol i Mobil. Na pewno są lepsze od Lotosa. Ale ja bym wlał Mobil1. Co tam.