Pompa wody

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Jak sprawdzić pompe wody i ewentualnie drożność chłodnicy?.

Jedyna awaria pompy jaka może być to wycieki płynu lub bedzie wyc łożysko łatwo stwierdzić jesli sucho jest ok jesli pracuje cicho zadnych wyc rumotów i warkotów łozysko ok. Chłodnica na wlot i wylot podłącz pod któryś wąz z wodą z kranu i sprawdz czy jest przepływ.

Cytat:
2005-06-30 09:32:07, Darek pisze:
Jedyna awaria pompy jaka może być to wycieki płynu lub bedzie wyc łożysko łatwo stwierdzić jesli sucho jest ok jesli pracuje cicho zadnych wyc rumotów i warkotów łozysko ok. Chłodnica na wlot i wylot podłącz pod któryś wąz z wodą z kranu i sprawdz czy jest przepływ.

A może to któryś z czyjników szlak trafiło?.Ale po krótce.Od jakiegos czasu zauważyłem rosnącą temperature przynajmniej na zegarach. Wczoraj juz spóściłem płyn z układu aby go przepukać i zalałem wodą destylowaną. Wracając wczoraj do domu ok 50km. wczystko jest w pożadku az sie nie zatrzymam wtedy wskazówka idzie z połowy aż do L w napisie normal (wtedy włącza sie wentylator i spowrotem wskazówka zatrzymuje sie w polowie skali) ale jeśli nie zdązy go schłodzić wentylator bo ruszę to juz w czasie jazdy nie chce zejść niżej a jak juz to uczyni to muszę przejechać z 10km

Cytat:
2005-06-30 09:32:07, Darek pisze:
Jedyna awaria pompy jaka może być to wycieki płynu lub bedzie wyc łożysko łatwo stwierdzić jesli sucho jest ok jesli pracuje cicho zadnych wyc rumotów i warkotów łozysko ok.

Jeszcze dodam, że mi kiedyś szumiało i czasem jakby coś przeskakiwało (myślałem, żę łożysko w alternatorze i bagatelizowałem to) dopiero jak zdjąłem osłonę paska rozrządu i zobaczyłem jak pasek biega po kołach zębatych w lewo i prawo to ... szybciutko wyłączyłem silnik.

Łożysko było tak wyrąbane że ośka pompy chodziła we wszystkie strony, a pompa nie ciekła

Pozdr

U mnie ostatnio ciekła pompa i to ostro! Jak mechanior mi ją pokazał to dziwiłem się jak to wogule mogło pracować, wyginała się na boki jak wahadło

No ale rozrząd musiałem od razu wymienić miał 120k przejechane!!!