Piszczy przy ruszaniu

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
hej do wszystkich posiadaczy 1.3 Przy ruszaniu (na ciepłym silniku) piszczy, czasem nawet przy przyspieszaniu na dwójce ale rzadko. Często pod górkę z postoju.Ostatnio po przejechaniu 100km piszczało na jałowym biegu przy zatrzymywaniu . Potem ucichło. Nie wiem, pasek w sumie naciągnięty ale nie wiem co to....
Essi ma 87k przebiegu, 96`. Ostatnio nękają mój wóz same usterki, teraz jeszcze to.

a sprzeglo ci sie nie slizga?

No to ruszaj wolniej albo dopompuj łoponki...albo

Cytat:
2005-05-30 15:32:55, domikos pisze:
hej do wszystkich posiadaczy 1.3 Przy ruszaniu (na ciepłym silniku) piszczy, czasem nawet przy przyspieszaniu na dwójce ale rzadko. Często pod górkę z postoju.Ostatnio po przejechaniu 100km piszczało na jałowym biegu przy zatrzymywaniu . Potem ucichło. Nie wiem, pasek w sumie naciągnięty ale nie wiem co to.... Essi ma 87k przebiegu, 96`. Ostatnio nękają mój wóz same usterki, teraz jeszcze to.

Może to układ wydechowy lata i piszczy (jakiś luz). U mnie jest podobnie i wydaje mi się ze to jest to. Gdy popada to nie slychać pisków, piszczy tylko gdy jest sucho.

u mnie paski też były naciągmięte i piszczało czasami, od alternatora może piszczeć.Na wyczucie sprawdzałem to był naciągnięty i rzesza fachowców macała i mówiła że naciągnięty....

Cytat:
2005-05-31 08:33:05, Kleszczak pisze:
u mnie paski też były naciągmięte i piszczało czasami, od alternatora może piszczeć.Na wyczucie sprawdzałem to był naciągnięty i rzesza fachowców macała i mówiła że naciągnięty....

No to może nie wina naciągniętego paska, a łożyska prz alternatorze. Teraz się ciepło zrobiło i może być to pasek, no albo jak juz mówiłem łożysko jest na wykończeniu.
Pozdrawiam

Miałem podobny przypadek. Piszczało jak cholera, przyczyna była w pasku od alternatora. Znalazłem na to sposób spryskałem pasek specialnym preparatem antypoślizgowym. Preparat jest firmy KERNITE usuwa slizganie się paska i zarazem konserwuje go przedłużając jego żywotność.

oke dzięki wszystkim za odpowiedź