Co Wy na to??

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam!!
Słyszałem ostatnio o takim dziwnym wynalazku POMPOWANIE chciałem się dowiedzieć od Was, kto ma już coś takiego w kołach?? czy faktycznie jest to tak rewelacyjne?? czy to tylko kolejny pomysł na wyciągnięcie od Nas kaski...

B Z D U R A ..... 78% azotu z atmosfery mi wystarczy w oponach

Tzn. ja slyszalem ze to sie stosuje w sporie-opona jak sie rozgrzewa to azot nie traci swych wlasciwosci jak powietrze i....dokladnie nie wiem.W kazdym razie nba codzien sie nie odczuje zmin tak mi sie wydaje-wyciaganie kasy i juz

mniejsze zuzycie opon, wiekszcza szczelnosc, azot sie nie nagrzewa tak jak powietrze czyli mniejsza podatnosc na wybuchanie opon. itp itd... ogolnie jest to dobre ale czy do jazdy na codzień? nie wiem...

Cytat:
2005-06-06 23:51:53, rallyman pisze:
Tzn. ja slyszalem ze to sie stosuje w sporie-opona jak sie rozgrzewa to azot nie traci swych wlasciwosci jak powietrze i....dokladnie nie wiem.

Ma mniejsza rozszerzalnosc cieplna. W zalaczniku J pisze ze ma byc powietrze w oponie

Witam.Tak sie składa ze akurat pracowałem w firmie która swiadczy takie usługi od około roku i naprawde wiele osob pompuje sobie tym koła...Azot ma przedewszystkim mniejsza rozszezalnosc cieplna czyli nie zmienia swojej objetosci pod wpływem zmian temp a co za tym idzie masz stabilne cisnienie w oponie-przy -10 st i przy +25 jest identyczne...Poza tym para wodna która znajduje sie w powietrzu powoduje korodowanie felgi wewnatrz przy standardowym pompowaniu.Takze nie wiem czy tylko wyciąganie kasy..... Za jedno koło kasuja 4zl takze nie sa to tak wielkie pieniądze...

Mam pytanie , ostatno pytalem pracownika wulkanizacji jak
mi zmienial kola czy pompuja zaotem to mi odpowiedzial ze azot
to do dupy jest bo sie z powietrzem nie miesza i jak bede sobie
chcial na stacji dopompowac powietrza to nie mozna ? I on dla tego nie prowadzi azotu.

Cytat:
ze azot
to do dupy jest bo sie z powietrzem nie miesza

ehehe zapytaj next time pana wulkanizatora na ktorej klasie podstawowki zakonczyl edukacje

a sam tytuł wątku na prawde prowadzi prosto do azotu;/

Cytat:
2005-06-07 10:02:45, Pat_kdb pisze:
a sam tytuł wątku na prawde prowadzi prosto do azotu;/

a co Ci się nie podoba w temacie??

nastepnym razem napisz wogole ABC - pozniej ktos bedzie szukał jakiegos wątku to znajdzie pod ABC np regulacje gaznika