| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
MARCIN_RADOM BMW Member BMW E-28 525i, E34 5 ... RADOM | 2005-05-27 15:15:45 ten olej został zmieniony w twojej 316? jeśłi tak to nie martw się. tym autem nie bardzo się da dynamicznie. ale nie martw się. nic mu się nie stanie. jedyne co możesz zrobić to iść do gościa i mu przypieprzyć w łeb. klient ma dostać to co chce. jego preferencje i rady są dobre ale przed podjęciem decyzji przez zainteresowanego.
pozdrawiam |
Peet BMW E-36 Starachowice | 2005-05-27 16:51:11 Jak jeździłem kiedyś dieslem kadettem to lałem ten olej tzn Moblie 1 Delvac, w między czasie zmienili mu specyfikację i teraz nadaje się również do silników benzynowych. Cytat z tej stronki Mobil Delvac 1300 Super 10W-30 and 15W-40 also meet the API SL specification for gasoline engines and mixed fleets.link [ wiadomość edytowana przez: Peet dnia 2005-05-27 16:55:43 ] |
draiwer5 (S) BMW Master (Moderator) bmw 518i Białystok | 2005-05-27 19:15:18
|
Wielebny BMW Friend było BMW 316 Bydgoszcz | 2005-05-28 02:17:49 Słuchajcie po zdjęciu Oil service u mnie teraz sie pala same zielone kwadraciki zaś u mojego kumpla w 520 z 91r po tej czynności nie palą sie żadne kwadraciki, to jak to jest w końcu (co BMW to inaczej?) |
Buczer (S) BMW Master (Moderator) BMW E-34 520i Gliwice | 2005-05-28 03:06:43 No po skasowaniu inspekcji zelone lampki się powinny zaświecić. Jezeli sie nie świecą znaczy że coś zepsuł . Proponuje zabieg powtórzyć jeszcze raz. |
draiwer5 (S) BMW Master (Moderator) bmw 518i Białystok | 2005-05-28 07:57:25
|
MARCIN_RADOM BMW Member BMW E-28 525i, E34 5 ... RADOM | 2005-05-28 09:08:26
draiwer mam kolegę który ma E-30 318i i rozmawiałem z nim o dynamicznej jeździe tym autem. nie mam zamiaru nikogo dołować, ani przekonywać do czegokolwiek. cieszę się że komuś sprawia frajdę jazda 316 czy 318. jednak wiem z doświadczenia że 318 dzieli duuża przepaść nawet do 320 nie wspminając już o 325i. wracając do olejów i silników to bądźmy szczerzy. zarówno silnik M40, M43, M20, M30 to silniki stare konstrukcyjnie. nie twierdzę że są do niczego, wręcz przeciwnie. jednak nie wymagają one jakichś specjalnych olejów. to jest jeszcze ta generacja silników, które produkowane były nie dla oszczędności ale dla trwałości, łatwości obsługi. do tego nie były za nadto wysilone co sprzyja ich trwałości. bmw jako jednej z nielicznych firm udało się połączyć jakość i wydajność. oczywiście nie zaszkodzi zalać któregoś z wspomnianych wcześniej silników olejem lepszej jakości. tyle że po co? dla zwiększenia trwałości? przecież te silniki bez problemu pracują 20-30 lat, a przebiegi rzędu 400 czy 500 nie są rzadkie. zaraz ktoś napisze że lżejszy rozruch, lepsze odprowadzanie ciepła. powiem tak. najlepsze dla silnika jest to aby pracował na takich środkach eksploatacyjnych jakie były dla niego przewidziane. upraszczając można przyjąć że takie klasy oleju należy lać jakie były dostęne w chwili konstruowania danego silnika. zdecydowanie rzadziej zdarza się że silnik odmówi posłuszeństwa w wyniku wlania oleju gorszej jakości niż wlania oleju zbyt dobrego. nie wszyscy pewnie biorą to pod uwagę, ale konstruktor "obmyślając" silnik MUSI brać pod uwagę wszystko, nawet to że w wyniku stosowania takiego a takiego oleju, czy paliwa powstają nagary, osady. je też traktuje się jako element uszczelniający. nie chcę tu wyolbrzymiać roli osadów w silniku, jednak ich wymycie w wyniku działania oleju zbyt wysokiej klasy wcale nie musi oznaczać lepszych warunków pracy naszego silnika. pozdrawiam |
tolo84 (S) BMW Master (Moderator) BMW E36 Bydgoszcz | 2005-05-28 09:14:51
twoim zdaniem jak samochod nie jest szybki to nie musi miec dobrego oleju czy o co ci chodzi ??? |
MARCIN_RADOM BMW Member BMW E-28 525i, E34 5 ... RADOM | 2005-05-28 09:22:30
czytałeś pierwszy post w tym wątku? |
tolo84 (S) BMW Master (Moderator) BMW E36 Bydgoszcz | 2005-05-28 09:25:54
czytalem ale i tak z wypowiedzi buczera wynika ze moglby to byc rowniez olej kujawski jesli smaochod nie ma 200km albo mogloby tego oleju nie byc wcale ;] |
MARCIN_RADOM BMW Member BMW E-28 525i, E34 5 ... RADOM | 2005-05-28 10:32:10
były takie próby dodatków smarnych. przeprowadzono eksperyment następujący. do dwóch samochodów, o ile dobrze pamiętam renault 5, wlano do jednego olej zwykły, do drugiego olej z dodatkiem mikroskopijnej wielkości cząstek miedzi. po kilku minutach pracy silnika, z każdego z aut spuszczono olej. auta odpalono i jechały obok siebie. silnik który miał zwykły olej zatarł się po trzech km. ten który miał zalany olej z dodatkiem miedzi zatarł się po przejechaniu ... 97km. oczywiście w obu silnikach układ chłodzący był jak najbardziej sprawny. pozdrawiam |
tolo84 (S) BMW Master (Moderator) BMW E36 Bydgoszcz | 2005-05-28 11:06:58 ciekawe ile silnik bmw by wytrzymal bez oleju |
MARCIN_RADOM BMW Member BMW E-28 525i, E34 5 ... RADOM | 2005-05-28 11:18:05
nie dowiesz się dopóki nie sprawdzisz |
Buczer (S) BMW Master (Moderator) BMW E-34 520i Gliwice | 2005-05-28 15:53:33 Tolo84 - mówisz że czytałeś poprzednie posty a i tak wyjeźdżasz z takim smiesznym tekstem:
więc napisze jeszcze raz - kolega "wielebny" napisał:
na to Marcin:
I ja napisałem:
Więc ja nie widze w żadnym wypadku stwierdzenia, ze z mojej wypowiedzi wynika:
Po drugie tam na końcu mojej wypowiedzi jest uśmieszek - symbolizujący żart. A po trzecie sądze że ten olej jest w zupełności wystarczający. Więc proponuje - sie najpierw zastanowić, a potem pisać, że to ja pisze jakieś herezje. Pozdrawiam tolo84 - mam nadziej, ze to nie miało byc odegranie się za to że powiedziałem że 316 nie jest dynamiczne. Są różni ludzie i różne potrzeby - komus wystarczy 103KM, a komuś mało jest 200KM. Poprostu chodzi mi o to że jak na BMW 316, 318 zwykłe i 520 to są to słabe silniki - i nie jest to tak dynamiczne jak np. 320, cz 325. Ale niektórym to wystarcza i ja tego w żadnym wypadku nie neguje. A mając tak samo słaby silnik potrafię się do tego przyznać, że nie jest to rakieta, a nie pierdolic głupoty do okoła o dynamice 316 - i jej przewadze nad maluchem i duzym faitem, jak driwer5 - mając np. 518. A co do driwera:
Gówno prawda - ja się potrafie przyznać do błędów, i przy okazji tego nie pisze jakiś pojebanych porównań mocy 316 i malucha. Jak chcesz się dowartościować że 113KM w twoim 518 to dużo to se poprotu to wmawiaj, a nie wciskaj takiego kitu innym. Bo 95% osób na tym forum powie ci że i jedno i drugie ma słabiutkie silniki - a to że komuś to wystarcza to już inna sprawa i wcale tego nie neguje bo sam mam tylko 129KM i musi mi to narazie wystarczyć. |
draiwer5 (S) BMW Master (Moderator) bmw 518i Białystok | 2005-05-28 20:17:07
|
VANOS E39 523i GLIWICE | 2005-05-28 20:24:33 A mi już 280km nie wystarcza rozumiem |
MARCIN_RADOM BMW Member BMW E-28 525i, E34 5 ... RADOM | 2005-05-29 12:20:09 najpierw poproszę o spokój.
bo wszystko zależy od oczekiwań indywidualnych. nie widzę powodów do dalszej dyskusji w tej kwestii. pozdrawiam |
Buczer (S) BMW Master (Moderator) BMW E-34 520i Gliwice | 2005-05-29 18:05:21 Marcin pisze:
No i tak też napisałem:
... pisze:
no więc jeszcze raz ja:
No i super - tyle, że nie opowiadam historyjek, które maja potwierdzić, że moje auto jest super bo jest bardziej dynamiczne od malucha HeHeHe, a które nie jest ??
I jeszcze jedno, ja tylko stwierdziłem, że w porównaniu z innymi BMW - silniki 1600cm i 1800cm w "3" są najsłabsze podobnie jak 518 i 520 w "5". I mimo, że komus to wystarczy to sądzę że, nie będzie się upierał, że to auta dynamiczne. Sądzę, że nawet tolo84 mimo że ma 316 nie będzie sie upierał, że tak nie jest - co chyba potwierdza jego tekst dotyczący własnie 316:
*(wydaje mi się że tolo 84 chodzi o dyanamike 316, bo szybka to ona jest tylko trzeba ją rozkulać) Pomijając kwestie oleju, którą sądze, już omówiliśmy Z tekstu jednoznacznie wynika, przynajmniej mi się tak wydaje, że 316 nie jest dynamiczne - i to stwierdza sam jej użytkownik. Więc czapki z głów Chyba, że źle interpretuje twoją wypowiedź tolo84 - jeżeli tak to uznajmy ją za nie byłą
------------------------------------------------------------------------------ No i już ostatnia rzecz - wydaje mi się, że jak tu juz jakiś czas jestem - nikogo nie obraziłem (różnego rodzaju obraźliwe epitety itp.). Co prawda często miałem inne zdanie i często dyskusje wyglądały na zasadzie wymiany ciosów (jak z bartek02 ), jednak zawsze dochodziło sie do porozumienia. Dlatego prosiłbym o wprowadzenie małej dyscypliny - i nie chodzi mi o nieceznuralne wyrazy przy opisywaniu czegoś (bo to akurat norma - i chyba nikomu nie przeszkadza), ale o obrzucanie epitetami innych:
draiwer5:
No inteligencja i kultura, aż od ciebie emanuje. Szanowny ... jak się poprostu z kimś nie zgadzasz to napisz - NIE ZGADZAM SIĘ, MAM INNE ZDANIE itp. A takie teksty to zostaw w domu rodzinny, dla mamy i taty. |