Podświetlenie włączników i wnętrza OmaA - raz działa raz nie

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam takie ciekawe coś - po włączeniu świateł pozycyjnych/mijania/drogowych podświetlenie włącznika ogrzewania szyby tylnej najczęściej nie działa?? po wyjęciu włącznika i włożeniu go spowrotem już działa - tak było przez jakiś czas, następnie dodatkowo to samo stało się z podświetleniem włacznika awaryjnych, po czym znowu po jakimś czasie podświtlenie podgrzewania szyby tylnej znowu działa????również jedna z żarówek podswietlenia zegarów (w zasadzie to dioda) raz świeci a raz nie - jak przyłoże w deskę pięścią to zaczyna działać - ale styk przy diodzie jest napewno dobry???? no i podświetlenie wnętrza - na początku wariowały lampki kierunkowe (te do czytania) - raz dzialały raz nie (brak zależności między działaniem lewej i prawej lampki) - teraz działa tylko jedna po stronie kierowcy ale za to wogóle nie dziala główne oświetlenie wnętrza i bagażnika - bezpieczniki są dobre!!!

Tak samo jest niestety z klaksonem i podgrzewaniem/elektrycznym sterowaniem lusterk i ABS`em (wiem że to może być kwestia czujników ABS itp)........................ reszta dziala (jak narazie)

Czy jest to może jakiś problem który czasem w Omach występuje czy raczej przypadek jednostkowy???? A może jest to zespół różnych problemów dających podobne objawy????????????

Nie jest to jakaś choinka jak w Fiatach że cały czas co pare sekund coś swieci albo nie świeci mimo że powinno.

W archiwum nic nieznalazłem!!

OŚWIEĆCIE MNIE PROSZĘ

Z tym światłem to odważę się delikatnie zaryzykować, że może włącznik świateł już się zbrudził i nie styka, ale podważa tą teorię ten klaskon i abs. No chyba że przypadek. Byłbyś z Poznania, to byśmy podmienili wyłącznik i sprawdzili, ale na odległość to raczej będzie ciężko. Powodzenia

włącznik świateł ymieniałem w międzyczasie z innych powodów i nic to nie zmieniło

Witam
na pewno nie jest to problem, który występuje we wszystkich Omesiach.
wskazuje to raczej na luz lub zaśniedziały kabelek plusowy,lub masowy ,w pierwszej kolejności sprawdź kabelki przy klemach akumulatora,może któryś się przerywa jeśli to nie to to będziesz musiał sprawdzać końcówki na każdym urządzeniu, które nawala
pozdr-GrzegorS

Mialem ten problem tylko troche inne objawy.
Brak oswietlenia tylu to jest zniszczony kabel przy tylnich drzwiach na wysokosci nadkola(w wiazce)
ABS i klakson to zapewne kable w podlodze pod nogami kierowcy
Podswietlenie tu problem jest w samych przelacznikach i i ch kablach jakis niedostyk luz itp trzeba poskladac te elementy na ciasno i bedzie dzialac