Program do defragmentacji

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
szukam programu i adresu do defragmentacji dysków ,bo ta operacja wykonana przez windosowski program u mnie trwa kilka dni

specjalnie nie da sie tego robic szybciej niz robi to windows, wylacz wszystkie oprogramowanie wlacznie z gg, skanerami itp i zostaw go na pare godzin - defragmentacja przebiega plynnie tylko jak komp ma spokoj od wszystkiego i zabiera "troszke" mocy kompa.

mozna probowac innymi programami, ale nie wroze rewelacji.

Cytat:
2005-11-10 23:06:20, malin2 pisze:
ta operacja wykonana przez windosowski program u mnie trwa kilka dni

Kazdym bedzie jak czesto kasujesz i nagrywasz nowe pliki.

Cytat:
szukam programu

Norton Utilities na przykład.

Cytat:
windosowski program u mnie trwa kilka dni

W windzie nie ma 'windosowskego" programu do defragmentacji. Akurat to w Widowsie nie jest programem Billa.
Każdy program w systemie plików FAT bedzie mielił bardzo długo, zmień system plików na NTFS i defragmentacja potrwa o wiele krócej.
Inną sprawą jest sens defragmentacji, po testach robionych np na Chip Lab i PC Word Computer nie dowiedziono że defragmentacja wpływa na szybkość otwierania programów lub ma inne skutki uboczne. Jeśli na baaardzo pofragmentowanym dysku program otwiera mi się o 2 tysięczne sekundy wolniej, to wolę olać defragmentację i zyskać kilka godzin bez czekania na defragmentację.
Defragmentacja dysków miała sens przy kompach z prockiem 266 i podobnymi, a teraz zysk rzędu kilkutysięcznych sekundy mija się z celem.

Bedzie duzo latwiej odzyskac utracone dane z dysku, a nowe dyski czesciej padaja niz ich wczesniejsze, mniejsze wersje

Cytat:
2005-11-10 23:54:56, QLogic pisze:
Bedzie duzo latwiej odzyskac utracone dane z dysku, a nowe dyski czesciej padaja niz ich wczesniejsze, mniejsze wersje

Prawda

Ojjjj częściej, CAVIAR to ZŁŁŁŁŁŁŁŁŁOOOOOOOOOOOOOOOO !!!!!!

Składałem wiele komputerów, zawsze wsadzałem Baracudy (kolejne modele) i kiedy składałem mój prywatny kolejny komputer dałem się namówić na Caviara....

Efekt - drugi w życiu wyjebany dysk (a miałem ich z dziesięć + kilkadziesiąt dysków zamontowanych przezemnie w komputerach byłych klientów i znajomych), stracone dane, w tym zdjęcia....

CAVIAR TO ZŁOOOOOOOOOOOOOO

Teraz znowu wróciłem do SeaGat'a, ciszej, prędkosć podobna i zapewne bezawaryjnie.

niestety fakt, duze dyski psuja sie czesciej.

ja mam samsunga 6gb ktory uzytkuje czynnie juz prawie 9 lat i dalej dziala jak nowy....

druga 40tka tez poki co zyje. a jak znajomy kupil 200tke to za 3 miesiace w serwisie (tez samsung)

Cytat:
2005-11-10 23:14:58, SlawekH pisze:
Norton Utilities na przykład.

To jest dobry przykład

Również polecam dany program, najlepiej w wersji 2004 - bo jest wystarczająca

dzięki za rady

Najlepsza i najszybsza defragmentacja - kopiujemy całą zawartość dysku na inny, i z powrotem na stary

Cytat:
2005-11-12 20:25:52, Tom69 pisze:
Najlepsza i najszybsza defragmentacja - kopiujemy całą zawartość dysku na inny, i z powrotem na stary

Łącznie z systemem operacyjnym

Cytat:
2005-11-12 20:32:46, -JACO- pisze:
Łącznie z systemem operacyjnym

Dokładnie tyle że trzeba to robić na innym kompie/systemie

Proponuje użyć Norton Ghosta. Jak już kilkakrotnie się przekonałem, zrobienie obrazu i jego przywrócenie skutecznie porządkuje dane. Nie robi tego Acronis True Image, jakby kto próbował.
Jeszcze jedno, nie wszystkie wersje Norton Ghost'a potrafią zapisac obraz na partycji NTFS. Ponadto aby przyspieszyć proces tworzenia i przywrócenia obrazu, najlepiej jest robic obraz na inny dysk (nie partycję!!!).

Norton Ghost nie jest programem, który NIE służy do porządkowania danych na dyskach, ten program przeznaczony jest do robienia kopii zapasowych z dysków lub partycji. Ta ostatnia informacja jest przeznaczona dla mniej wtajemniczonych użytkowników komputerów.

[ wiadomość edytowana przez: AsterixGal dnia 2005-11-14 07:19:56 ]

[ wiadomość edytowana przez: AsterixGal dnia 2005-11-14 07:21:27 ]