Jakie oleje moge mieszać?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam
Kupiłem malucha jednak nie mam kontaktu ze sprzedającym a wcześniej nie zapytałem jaki olej i kiedy ostatnio wlewał. Ponieważ i tak mam zamiar wymienić filtry (powietrze, paliwo), olej oraz wyczyścić gaźnik, stąd moje pytanie. Czy jeżeli wcześniej był wlany olej syntetyk, czy teraz oczywiście po wyczyszczeniu filtru odśrodkowego mogę wlać mineralny?

Mozesz wlac mineral po tym jak byl syntetyk - nie powinno sie robic na odwrot.

Co rozumiesz przez wyczyszczenie filtra oleju ??

pozdr

Wyczyszczenie filtra oleju to znaczy rozkręcenie odśrodkowego filtra , na którym zwykle po zewnętrznej krawędzi osadza się syf i usunięcie trgo osadu. Tak robiłem w starym maluchu więc tym bardziej po zakupie 6-cio latka chciałbym zobaczyć co się w środku zebrało (a może lepiej nie patrzeć?). Dzienki za odpowiedź.

No nie wiem ja sie moze nie znam ale wg moich informacji filtr sie wymienia

pozdr

Cytat:
2005-06-13 23:21:52, thaniel pisze:
No nie wiem ja sie moze nie znam ale wg moich informacji filtr sie wymienia pozdr

Thanielu, widać że nie miałeś malucha... W bobie nie ma tradycyjnego filtra, jest tylko taki "odśrodkowy" w którym siła bezwładności wyrzuca syf na zewnątrz - on nie jest wymienialny, wymaga jedynie czyszczenia

mialem malucha

kupilem w 2003 czerwonego z 2000 roku ... mialem miesiac ukradli i 10tys w plery wiec mialem malucha jednak nie bawilem sie z filtrami bo ni zdazylem

pozdr

spoko, lej tylko taki, o ile juz nie wlales...
syntetyki sa tylko do nowych konstrukcji a jak wiesz konstrukcja silnika malucha siega lat 70' tak wiec olej mineralny jest jak najbardziej wskazany.
ps. pamietam ze jak po remoncie kapitalnym (remontowalem sam) zalalem go mobilem, to bardzo dlugo (juz nie pamietam jak dlugo)byl bardzo czysty , w przeciwienstwie to "naszych" oleji krajowej produkcji...a, nie byl wcale taki drogi, bo bralem z beczki...