Podswietlanie zegarow...

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witajcie w kolejnym, niewiadomo ktorym juz temacie o podswietlaniu zegarow...
ja mam krotkie pytanie: co zrobic ze wskazowkami??!! a mianowicie robiac podswietlanie na niebiesko diodami nie widac wskazowek... (przyjmując, ze zrezygnowalo sie z pogorszajacego efekt naswietlanie ) i tak ostatnio myslalem o zastosowaniu diód UV do naswietlania! bo nie daja one mocnego swiatla, ale białe wskazowki powinny sie świecic!!! co o tym sadzicie??

uwazam ze dobrym pomyslem jest wykorzystanie wskazowek od innego forda

np. od mondeo

no...tez myslalem ze to takie proste

sierra albo cienias jak wspomniał kiedyś kolega na takim temacie

ale przy zmianie wskazowek nie bedzie przeklaman w obrotach i predkosci??

Cytat:
2005-06-08 11:12:59, pytlar pisze:

Też się nad tym zastanawiałem, bo przecież wskazoofki będą się różniły ciężarem od orginału i mogą mieć z tego powodu "opóźnienie". Wiem bo robiłem podobną przekładkę w zegarze od Pannoni . Przełożyłem wskazówkę od Junaka i zegar trochę źle chodził.

Myślę, że w samochodzie będzie podobnie, co

Chyba, że znajdzie się wskazówkę o tym samym ciężaże i długości, tak sobie pomyślałem.

cienias ma takie same, dłuższe chyba o 1mm. i to tylko jedna chyba.

Cytat:
2005-06-08 11:12:59, pytlar pisze:

na poczatku to opoanuj sciagniecie i zalozenie wskazowek tak zeby zmian we wskazaniach nie bylo

Cytat:
2005-06-08 12:01:50, mazzi19 pisze:
na poczatku to opoanuj sciagniecie i zalozenie wskazowek tak zeby zmian we wskazaniach nie bylo

no obrotomierz juz mi jakies 200 orotow mniej pokazuje...

no wiec widzisz. poza tym licznikowi badz obrotomierzowi wszystko jedno jaka jest wskazowka bo kazda ma przeciwwage.
i to nie o wielkosc wskazowki chodzi, bo z mondeo sa np za dlugie ale po spilowaniu pokazuja tokladnie w tm miejscu co chce po wymianie linki przestala ona nawet drgac.
problemem jest w escorcie obrotomierz ale nie mam czasu sie za to zabrac bo prace musze pisac a za kilka tyg bronic. nawet projekt 17" stanal w miejscu

Cytat:
2005-06-08 12:28:41, mazzi19 pisze:
no wiec widzisz. poza tym licznikowi badz obrotomierzowi wszystko jedno jaka jest wskazowka bo kazda ma przeciwwage. i to nie o wielkosc wskazowki chodzi, bo z mondeo sa np za dlugie ale po spilowaniu pokazuja tokladnie w tm miejscu co chce po wymianie linki przestala ona nawet drgac. problemem jest w escorcie obrotomierz ale nie mam czasu sie za to zabrac bo prace musze pisac a za kilka tyg bronic. nawet projekt 17" stanal w miejscu

Dzięki.

Tak też podejrzewałem. Odpowiedź mnie usatysfakcjonowała.

Powodzenia na obronie - nie dziękuj

Cytat:
2005-06-08 12:01:50, mazzi19 pisze:

nie wiem jak z innymi wskazówkami ale seryjną od obrotka bardzo łatwo jest ustawić : po włączeniu zaplonu wskazówka wędruje na zero, więc skoro wiemy jak ma stać to ją tak zakładamy, wyłączając i włączając zapłon sprawdzamy, ew.regulujemy........przynajmniej u mnie w dieslu

jeżeli dobrze pamiętam to prędkościomierz ma punkt bezwładności (zawsze ustawia się w tym samym miejscu) trzeba go namierzyć i zaznaczyć w niewidocznym miejscu........choć tego nie jestem pewien na 100%

no a przy temperaturze i paliwie zaczynają się schody na które nie mam patentu

Temperatura - na zimnym silniku właczamy zapłon, czekamy chwilkę i wkładamy wskazówę w pozycji na początku czarnego polaod dołu. Może nie bedzie idealnie, ale przynajmniej w okolicach normy

Paliwo - zalewamy do pełna, odpalamy, odczekujemy jakiś czas żeby sie ustaliło i wkładamy w max. górnym położeniu. Też nie bedize idealnie, ale mimo wszystko całkiem poprawnie

[ wiadomość edytowana przez: MasterCheat dnia 2005-06-11 00:29:40 ]

Temperaturę możemy ustawić zwierając do masy wtyczkę czujnika przez odpowiedni rezystor. A paliwko... w podobny sposób.

No z tym rezystorem to faktycznie niezły pomysł przy czujniku temperatury
Ale przy paliwku to już nie wiem jak tam to jest rozwiązane

Powiem złośliwie - wpłać składkę To się dowiesz

Eeeee tam składkę. Mam takie już takie zaplecze, ze spokojnie moge się sam dowiedzieć, tylko nie chce mi się szukać

A składka będzie dopiero na przyszły okres składkowy

ps. troche głupio z tymi składkami że nie sa na okrągły roczek od zapłaty, no ale cóż rozumiem ze to byłby dużo większy problem więc już nie nażekam

No no niema co kombinować .. hjeehe Ja bede cosik może moncił u siebie ... ale to przyszłość .. może niedaleka .. ale przyszłość

Cytat:
2005-06-11 20:42:55, MasterCheat pisze:
Eeeee tam składkę. Mam takie już takie zaplecze, ze spokojnie moge się sam dowiedzieć, tylko nie chce mi się szukać A składka będzie dopiero na przyszły okres składkowy ps. troche głupio z tymi składkami że nie sa na okrągły roczek od zapłaty, no ale cóż rozumiem ze to byłby dużo większy problem więc już nie nażekam

Nikogo nie namawiam. Składka jest dobrowolna...