Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() the_undertaker Klubowy Weteran Passat/New Beetle Złotniki Kujawskie | 2005-06-10 15:11:12 1. Nie wiem czy to dobry pomysł polerować szybę reflektora.
2. Przy założeniu że na dłużej będziesz właścicielem Espero może lepiej poszukać nowy reflektor (ewentualnie w lepszym stanie). 3. Środki takie rzeczywiście istnieją, ale pytanie tylko czy czyszczą wtryski czy portfel z pieniędzy. 4. Gaz (instalacja) tak powinien być zamontowany i wyregulowany aby Check nigdy się nie zapalił (takie jest moje zdanie). Jest to możliwe. 5. Rozbierałem pasy i za słabe zwijanie odpowiada sprężyna spiralna (umiejscowiona pod okrągłym plastikiem z boku kasetki). Można to bez problemu rozebrać, ale ostrożnie żeby nic nie zgubić, naciągnąć ową sprężynę i pobluzgać trochę przy składaniu wszystkiego. Następnie zamontować i wkurzać, że niewiele to dało. Wniosek taki: sprężyna już na nic się nie zda więc poszukać nowej lub lepszej jeżeli takową osobno idzie dostać. Ja już się przyzwyczaiłem do ręcznej pomocy przy zwijaniu pasa. Nowy za drogi, 100-150 zeta mi powiedzieli w Daewoo. 6. Dosłownie niedawno ktoś szczegółowo opisał jak sobie z tym problemem poradzić więc tylko znaleźć, druknąć i z papierem do garażu. |
Pawol Nubira 1.6 SX kombi ... Wrocław | 2005-06-10 15:34:26 Co do zdejmowania zderzaka...
Poodkręcaj osłony w nadkolach. Brzeg poszycia zderzaka a dokładniej jego rók który jest praktycznie w nadkolu przyłapany jest na jedną śubę . Zarówno z lewej jak i z prawej. Sruby te normalnie są zasłonięte nadkolani. Troche gimnastyki z tym - ja osobiście srubę wykręcam z kanału - od spodu auta. Potek w okolicach lamp ( po lewej i po prawej) masz po 2 śruby trzymające zderzak. Odkręcasz je też z kanału. I teraz zderzak wyjerzdza do przodu w całości. PAwol |
AndQ Daewoo Espero Zielonka k. Warszawy | 2005-06-10 20:50:56 Co do pasów. Rozbierałem pasy, sprężyna siedzi pod plastikowym dekielkiem. Trzeba ostrożnie go zdejmować bo potrafi wyskoczyć jak diabeł z pudełka ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() Adamo8 Klubowy Weteran ![]() Citroen C4 Picasso Zielona Góra | 2005-06-11 00:17:07
Czyszczenie wtrysków drenuje kieszeń (tylko), najlepiej poganiać trochę na benzynce. Check na gazie to nienormalny objaw. Walczyłem z gazownikami do skutku, wymienili mi kasetę do gazu i pomogło. Gadki gazowników typu "przecież jedzie normalnie" "czasem się musi zaświecić" "instalacja tania to co chcesz", to ściemnianie bo nie potrafią naprawić swoich błędów. Płacąc za montarz gazu mamy prawo wymagać że będzie normalnie. Na gazie w razie włączenia się kontrolki Check nie powinieneś czuć żadnych zmian (ja nic nie odczuwałem) autko powinno iść normalnie (pomijam ilość spalonego gazu). Moje Espero po montarzu gazu paliło 12 litrów na trasie, po walce z gazownikami pali około 9 litrów przy jeździe 120 kkm. Miasto miałem w granicach 15-16 litrów, teraz około 10. Nie jest idealnie ale znośnie. |
![]() the_undertaker Klubowy Weteran Passat/New Beetle Złotniki Kujawskie | 2005-06-11 12:28:35 |
MacMaciek Peugeot 407 Warszawa | 2005-06-11 23:44:06 Jak masz instalację bez całego osprzętu to check może Ci się zapalać i nie ma to większego znaczenia o ile błąd dotyczy sondy lambda
|
![]() JaRabbit Klubowy Weteran Toyota Corolla WF | 2005-06-15 07:33:54 Odnośnie check engine-źródło informacji-Centrum serwisu DU w Wawie. Spece stwierdzili tak:
W silniku działa ustrojstwo pt. pochłanaicz par paliwa. Opary paliwa zbierają się w pochłaniaczu i kiedy komp silnika stwierdzi że warunki są optymalne otwiera zawór i wpuszcza je do silnik,gdize ulegają spaleniu. Ponieważ następuje gwałtowna zmiana spalanej mieszanki ( sygnał z lambdy), komp gazowy głupieje i wyrzuca błąd. Po chwili kontrolka gaśnie,jak skład się stabilizuje. I tak do następnego razu. W mojej espadrynce "optymalne" warunki zauważyłem na trasie przy jednostajnej prędkości 120-130 km/h.Poniżej tej prędkości i w mieście nie wystąpiło to zjawisko. |
-JACO- Klubowy Weteran Megane RS250 Cup Warszawa | 2005-06-15 07:39:14
albo odcieli kontrolkę po przełaczeniu na gassss ![]() Co to jest kaseta gazowa ![]() ![]() ![]() |
![]() HenBas Klubowy Weteran Ford Focus 1,6; Astr ... Chorzów | 2005-06-15 07:53:11
Szybki reflektorów da się polerować - miałem tak robione, celem pozbycia się szerokiej na ok 3 cm rysy ![]() |