Czy warto zakladac gaz do 1.6 efi

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
tak samo jak w tytule jaka cena instalki może ktos się orientuje jaką najlepiwj załóżyć??

Poczekaj z montazem gazu do wyjasnienia sprawy podwyzki akcyzy. Moze sie okazac ze roznica miedzy gazem a pb bedzie nieznaczna a na gazie spalisz wiecej l.

Według mnie warto bo cena gazu nie wzrośnie aż tak drastycznie, jeżeli w ogóle wzrośnie

Oczywiscie, ze warto! A co do tych podwyzek to nie wierze, ze ceny pb i gazu sie zrownaja.

A jesli chodzi o sprawy techniczne, to polecam
instalka II generacji, butla w kole, koszt ok. 1800zl. Tylko zanim zalozysz gaz doprowadz silnik do porzadku, czyli wymiana swiec, filtrow, itd. Jesli cos Ci szwankuje na benzynie, to pozniej ta przypadlosc przelozy sie tez na jazde na gazie.

Panowie a jak wzrosnie? oslony akcyzowe dla kierowcow sa zadne. Po za tym tydzien czasu go nie zbawi warto poczekac ten tydzien i miec jasnosc.

Cytat:
A co do tych podwyzek to nie wierze, ze ceny pb i gazu sie zrownaja

hmmm.. prosty rachunek
(srednie spalanie 7l pb)
7 x 3.90 = 27.3

1.7 (srednia cena l gazu) + 30% = 2.21 + 3litry wiecej na 100 = 10 x 2.21 = 22.10

Dla 6 zeta za kazde 100km..

Jesli jezdzisz naprawde duzo (30000-50000km w roku) to sie jeszcze jakos oplaci..

To tak moim skromnym zdaniem..

Hmmmm???? z tego co się orientuje to akcyza może wzrosnąć na gaz i olej ale tylko taki służący do celów grzewczych a nie na lpg do samochodów wiec ja się narazie nie martwie się o cene gazu i wszystkim poleciłbym to samo

W kwestii technicznej. Najprostsza instalka daje radę w 1,6 EFi, bo aluminiowy kolektor ssący i nie ma problemów z ew. strzałami.

A co do kosztów... to zależy od nogi

nie ma co czekać tylko zakładać

a co do ceny gazu to nie może on przekraczać 50% ceny PB (wytyczne UE)

Cytat:
2005-06-11 19:52:28, WilK pisze:
W kwestii technicznej. Najprostsza instalka daje radę w 1,6 EFi, bo aluminiowy kolektor ssący i nie ma problemów z ew. strzałami. A co do kosztów... to zależy od nogi

tak jak Wilk napisal - I generacja daje rade - jedynie to spalanie w miescie przy mojej nodze 13l i wiecej czasami to troche sporo
ale ostatnio tankuje LPG po 1pln wiec nie narzekam

a ja uważam że gaz to zło konieczne... jeśli naprawdę nie jeźdisz bardzo dużo to odradzam wszystko poza wtryskiem..... chyba ze robisz duże przebiegi to warto...ja już nie dołoże do żadnego auta gazu.... chyba że kupię auto z gazem więc będzie po sprawie.....głupio będzie wyrzucić.... moje zdanie zawsze brzmiało..gaz i ON to nie jest paliwo do aut.... ale to jest tylko moja opinia i zdanie.

Cytat:
2005-06-12 09:04:38, PUNIU pisze:
ale ostatnio tankuje LPG po 1pln wiec nie narzekam

Taki do zapalówek?