| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
mwarchalowski Loża Szyderców BMW 316ti / Polonez ... Wrocław / Zakopane / Żywiec | 2005-06-10 17:10:33 |
mcbrain SYMPATYCZNY GOŚĆ Łada Samara 3d Warszawa / Wejherowo | 2005-06-10 17:37:03 Słabiutko... Podobnie wygląda dach w wypadku crashtestów NCAP dla Fiata Pandy i Matiza, a to są o wiele mniejsze samochody! |
MikeB SYMPATYCZNY GOŚĆ Lada USB,LPT,TCP,AT, ... Zaśnieżony Kaczogród | 2005-06-10 17:48:57 Czyli ile? 2 gwiazdki? ![]() |
mcbrain SYMPATYCZNY GOŚĆ Łada Samara 3d Warszawa / Wejherowo | 2005-06-10 17:59:14
Pewnie tak... niby Matiz i Panda dostały po 3, ale to są o wiele mniejsze samochody. Dla zainteresowanych wyniki crash-testów przeprowadzanych przez EURO NCAP . |
adasco Bardzo Ważny GOŚĆ Roomster & kropek Łódź | 2005-06-10 21:27:05 a ja widze, ze - glowa trafia w srodek poduchy, nie zeslizguje sie - czyli OK.
dach wcale tak bardzo sie nie deformuje - co innego jest wazne - aby drzwi daly sie otworzyc i jakie przeciazenia otrzymaja ludzie. a blacha niech sie gnie. nie widze za duzych odksztalcen przedzialu pasazerskiego. pytanie, jak zachowuje sie kokpit i pedaly.... IMHO - nie jest zle! |
soop SYMPATYCZNY GOŚĆ PT Cruiser 2.4L Limi ... Białystok | 2005-06-10 23:31:47 500 mm to jest spora roznica.
Ale znowu tak makabrycznie to nie wyglada moim zdaniem. Makabrycznie to sejciak wygladal. |
Jasio SYMPATYCZNY GOŚĆ sluzbowka :) Lublin | 2005-06-11 00:00:48 E mysle ze chyba kalina jest troche mniej opozniona w momencie wejscia do produkcji niz byla 110 ![]() |
Jasio SYMPATYCZNY GOŚĆ sluzbowka :) Lublin | 2005-06-11 00:26:54 Mysle ze kwestia zagietego dachu nie przesadza o poziomie bezpieczenstwa.Przychylam sie raczej do tego co powiedzial Adas. Poza tym nie ma sie co czarowac jest to auto miejskie i z racji swoich rozmiarow nei bedzie ono tak bezpieczne jak np klasa C czy D |
krycho MEGA ŁADZIARZ Lada 2107 Warszawa | 2005-06-11 00:37:03 Adaś, jeśli dach się gnie to źle świadczy o takim samochodzie. Znaczy to, że strefa kontrolowanego zgniotu nie funkcjonuje prawidłowo i energia kinetyczna nie jest przez nią w pełni amortyzowana i przenosi się na kabinę pasażerską. A to dla pasażerów może być zgubne w skutkach! |
Jasio SYMPATYCZNY GOŚĆ sluzbowka :) Lublin | 2005-06-11 00:46:19 Krycho imho jesli wlasnie zagiety dach oznacza ze przejal on energie kinetyczna zderzenia. Po prostu wiecel elementow wzielo w tym udzial. Na pewno lepiej jest jesli tylko podluznice, maska i zderzaki przejma energie bez odksztalcen dachu ale wazne sa tez sily dzialajace na osoby. Mysle ze mozna by zbudowac cos takiego gdzie zgiela by sie tylko 1/3 przodu ale pasazerowie auta pogineli by od sil dzialajacych na np organy wewnetrzne ktore musialy by "zamortyzowac energie " ;] |
krycho MEGA ŁADZIARZ Lada 2107 Warszawa | 2005-06-11 01:08:33 Łukasz: Od wyłapania energii są właśnie strefy kontrolowanego zgniotu. Zobacz sobie samochody w testach Euroncap, tam samochód ma z reguły rozwalony przód, a dach jest nieruszony! W nowoczesnym samochodzie kabina ma zostać nienaruszona! Do tego dąża konstruktorzy! I to jest dowód na to co napisałem ja i Mike!
Mike: Ja opowiadam się za prawdą! |
mwarchalowski Loża Szyderców BMW 316ti / Polonez ... Wrocław / Zakopane / Żywiec | 2005-06-11 11:09:35 No, więc dziś wracam na forum i czytam, że wszyscy podzieliły się na dwa fronty. Tych, co uważają, że w autku dach może się giąć i tych, którzy uważają, że nie. Otóż ja jestem stanowcza za tymi, co twierdzą, że NIE, przecież zgięcie dachy prawie zawsze jest jednoznaczne ze problemem wydostania kierowcy po wypadku. Mike bardzo mądrze zauważył, że pedały mogą mocno zranić stopy kierowcy a same drzwi mogą pięknie się wkomponować z drzwiami kierowcy. Owszem na[rano konstrukcja jest znacznie bezpieczniejsza niż 110, tylko, że 110 nie miała żadnych poduszek i tak licznych wzmocnień jak Kalina. Jako ciekawostkę mogę napisać, że kalina w wersji na Europę będzie wyposażona w standardzie w boczne poduszki powietrzne ( nie wiem czy PL też będzie uznana przez Waza za Europę). Co do różnicy wielkości to dalej będę oponował, bo świetnie ten przykład obrazuje zagadka, „CO jest dłuższe rajdowe Subaru, czy 206?? Odp. 206, bo ma takie super wystające zderzaki.” Aha a tak naprawdę to kalina jest bardziej konkurentem dla Punto niż Pandy.
Powód, dla, którego przytoczyłem te ceny obu samochodów był prosty, dzięki temu każdy z nas może ocenić stosunek ceny do jakości (również tej w zakresie bezpieczeństwa). Osobiście wydaje mi się, że kalina wcale źle nie wypada w takim porównaniu. P.S Mimo wszystko dalej jestem zdania, że Waz jeszcze musi dużo uczynić, aby dogonić konkurencje w zakresie ochrony pasażerów przed skutkami wypadków. |