Zamek klapy bagażnika

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam dziwny problem z zamkiem klapy bagażnika, a właściwie to nie wiem czy to jest problem, czy tak ma być.
Otóż nie można go otworzyć ani zamknąć kluczykiem. Kluczyk wchodzi do zamka ale się nie przekręca. Jedyny sposób jego otwarcia i zamknięcia to zamek centralny - otwieram drzwi kierowcy to zamek klapy też się otwiera i na odwrót (E36).
Czy takie zachowanie jest normalne, czy coś jest s****lone

Nie jest normalne. Powinno się z kluczyjka otwierać. Jak u mnie tak było to pomogło nasmarowanie zamka WD 40. CX 80 też sie nadaje. Jak tonie pomoże to trzeba będzie rozebrac i zobaczyc co jest nie tak.
Pozdrowionka.

tez to mialem i pomoglo nasmarowanie olejem w spray'u.

No chyba że poprzedni właściciel wymienił wkładkę, ale to już inna bajka. Chciałem się po prostu dowiedzieć czy inni z was też tak mają

Ja tesh miałem taki problem, zacinał się zamek i często trudno było otworzyć/zamknąć. Przed "zimą" (heheh chyba niezbyt dobre określenie) żeby nie zamarzły wstrzyknąłem hydrol (żółty) i wszystkie zamki otwierane bez problemu. Także wszystko co smaruje i nie zamarza jest bardzo dobre
Pozdrawiam

no ja nie będę się wyróżniał i powiem że u mnie ten zakem też coś nawalał ale WD 40 załatwiło problem

Kiedyś mechanior rozkręcał przy mnie wlaśnie wkładkę zamka tylnej klapy w Ibizie chyba 97r. Wcześniej równiez wlewał do niego WD 40 i inne specyfiki. Po rozkręceniu okazalo się że w środku jest pełno paprochów i inne śmieci które blokowały przekręcanie kluczyka.
Po oczyszceniu działał jak z fabryki.
Pozdro.

Mam ten sam problem w e34, tez tylna klapa. Zadne specyfiki nie pomagaja. Jak juz sie przekreci kluczyk to nie mozna go cofnac.
Chyba pozostaje nam z kolega rozbiorka wkladki

TesH tak mam w e34 z klapą :/