Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() xxx-skorpion-xxx kaszlak Nisko | 2005-06-14 11:37:36 witam
pytanie może banalne, ale jednak spytam... jak długo powinno sie ładować akumulator? (mam malucha) pytam bo nie wiem ![]() ładowałem go przed zimą i ogólnie zapalał samochód bez problemu ale wczoraj przekręcam kluczyk i nic... na pych trza było ![]() |
scoodie Viki B CDX Lublin | 2005-06-26 01:28:33 akumulator najlepiej jest ładować prądem "dwudziestogodzinnym". to znaczy, że pojemność akumulatora (np. 40Ah) należy podzielić na 20 (czyli 40:20=2) i prądem o takim natężeniu jaki otrzymamy wynik (czyli 2A) ładować przez 20 godzin. jest to najefektywniejsze ładowanie i najmniej niszczy jednostkę. ewentualnie można ładować prądem "dziesięciogodzinnym" (ja tak robię) czyli analogicznie jak opisałem powyżej - pojemność aku dzielona na 10 daje natężenie z jakim należy ładować aku przez okres 10 godzin.
co do "gazowania" elektrolitu - jest to naturalny objaw podczas ładowania gdyż zachodzi proces elektrolizy. jeśli akumulator ma odkręcane "korki" to należy je przed ładowaniem odkręcić a po ładowaniu dobrze jest zaczekać aż ustanie "gazowanie". nie zdziwcie się gdy aku będzie zachlapany elektrolitem. jeśli akumulator nie ma takich korków (ani np listwy, w której są zamocowane korki) to znaczy, że jest przygotowany do ładowania w bez dodatkowych czynności obsługowych. pzdr ![]() |