MotoNews.pl
4 Czas ładowania akumulatora...? (101050/0) - PT

Czas ładowania akumulatora...?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam
pytanie może banalne, ale jednak spytam... jak długo powinno sie ładować akumulator? (mam malucha)
pytam bo nie wiem jak ostatnio ładowałem (1 raz) to ładowałem do pory aż elektrolit "gazował"...
ładowałem go przed zimą i ogólnie zapalał samochód bez problemu ale wczoraj przekręcam kluczyk i nic... na pych trza było

Ja laduje na automatycznym prostowniku wiec nie wiem ile dokladnie. Fakt ze ostatnio kupilem nowy aku i po paru dniach padl. Naladowalem go i znowu po paru dniach padl. Myslalem ze to cos z ladowaniem itd ale sie okazalo ze mam aku niedoladowany. Ladowalem do momentu mini bulgotania i jest super

pozdr

akumulator najlepiej jest ładować prądem "dwudziestogodzinnym". to znaczy, że pojemność akumulatora (np. 40Ah) należy podzielić na 20 (czyli 40:20=2) i prądem o takim natężeniu jaki otrzymamy wynik (czyli 2A) ładować przez 20 godzin. jest to najefektywniejsze ładowanie i najmniej niszczy jednostkę. ewentualnie można ładować prądem "dziesięciogodzinnym" (ja tak robię) czyli analogicznie jak opisałem powyżej - pojemność aku dzielona na 10 daje natężenie z jakim należy ładować aku przez okres 10 godzin.

co do "gazowania" elektrolitu - jest to naturalny objaw podczas ładowania gdyż zachodzi proces elektrolizy. jeśli akumulator ma odkręcane "korki" to należy je przed ładowaniem odkręcić a po ładowaniu dobrze jest zaczekać aż ustanie "gazowanie". nie zdziwcie się gdy aku będzie zachlapany elektrolitem. jeśli akumulator nie ma takich korków (ani np listwy, w której są zamocowane korki) to znaczy, że jest przygotowany do ładowania w bez dodatkowych czynności obsługowych.

pzdr