MotoNews.pl

Gaśnie mi auto na gazie

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam serdecznie.Zwracam się z pewnym pytaniem,jakis czas temu założyłem instalację gazową.Od samego początku po przekroczeniu 70km/h,jak wrzuciłem na luz to mi gasnie silnik.Parownik jest zawieszony nisko na wysokości zderzaka w kabinie silnika jak wiadomo,czy to moze mieć woływ na takie zachownie auta.Chcę nadmienić że auto jest po kilku regulacjach i przejechało na gazie ponad 10tys.Pomózcie.Pozdrawiam

Witaj
Już kilka razy pisano o takim przypadku.
Po prostu nawiewa ci powietrze do filtra powietrza.
Rada skieruj wlot powietrza do filtra tak, aby nie nawiewało powietrza od pędu samochodu

Podepne sie bo temat podobny---dolot powietrza zamontowany orginalnie, samochod przy predkosci na luz nie gasnie i schodzi do normalnych obrotow i moje pytanie czy w czasie jazdy gdy wtlaczane jest powietrze z sila pedu to niezmienia sie mieszanka(powietrze-gaz) zabardzo i czy to niezmula silnika?

Dzięki za info.spróbuję coś z tym zrobić może to coś zmieni i nie będzie gasł silnikPozdrawiam

Cytat:
2005-06-09 09:03:23, lechos pisze:
Podepne sie bo temat podobny---dolot powietrza zamontowany orginalnie, samochod przy predkosci na luz nie gasnie i schodzi do normalnych obrotow i moje pytanie czy w czasie jazdy gdy wtlaczane jest powietrze z sila pedu to niezmienia sie mieszanka(powietrze-gaz) zabardzo i czy to niezmula silnika?

Gaśnięcie auta na luzie to stadium końcowe zbyt ubogiej mieszanki, a gdy na razie nie gaśnie to znaczy, że nie jest tak bardzo uboga. Ale z czasem to zacznie się robić i najlepiej już teraz zmienić ustawienie wejścia wlotowego

Cytat:
2005-06-09 09:03:23, lechos pisze:
czy w czasie jazdy gdy wtlaczane jest powietrze z sila pedu to niezmienia sie mieszanka(powietrze-gaz) zabardzo i czy to niezmula silnika?

Nie. Podczas jazdy masz otwarta przepustnice, wiec masz podcisnienie w dolocie, wiec paliwo jest podawane w takiej ilosci, w jakiej jest potrzebne. Jest to tzw. zjawisko doladowania dynamicznego. Nie ma ono przeciwwskazan na benzynie, natomiast na gazie auto bedzie gaslo po zamknieciu przepustnicy.

a może poszukajcie przyczyny w samym silniku
już mowie o co bieka
kumpel niedawno zakladal gaz do
Kadeta i okazalo się po paru kilometrach że auto zachowuje się identycznie czyli gaśnie
w serwisie BOSCH gdzie była montowana instalacja po wielu próbach wyregulowania jej stwierdzili że to jest awaria silnika i należy ją usunąć
wydawalo nam to śmieszne i pojechaliśmy do warsztatu żeby sprawdzili cale auto bo przecież na benzynie chodzi oki
okazało się że rozrząd przeskoczył o jeden ząbek
i teraz jest oki