Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() Jojo Miłośnik FSO SI /PF 125 '77 Warszawa-Bemowo | 2003-10-14 15:58:41 dobrze że jest ten temat, bo jestem ciekawy jak sie wymienia klin na wale, najlepiej bez rozbierania silnika |
![]() bodziot Miłośnik FSO "Misia" czyli Fiat P ... Kraków | 2003-10-14 16:52:44 co do wymiany klina to niepomoge
ale co do prostej metody uatawiania zapłonu to przeferuje na żarowe czyli ustawiam zapłon na 1 cylindet oraz zeby pokrył sie znak na kole ze znakiem 10" czyli pierwszym z lewej patrąc od przodu pojazdu nastepnie właczam zapłon podpinam żarowe pomiedzy mase a styk sterującu cewki czyli tec gdzie przykrecony jest kabelek idący do apatrtu zapł i krece do mometu jak zgaśnie lampka nastepnie cofam silnik przy pomocy klucza lub pchając auto do tyłu na którymś z biegow ja (preferuje II lub III) nastepnie ponownie krece w dróga strone patrzac czu lampka zgaśnie w momecie miniecia sie znaków jeżeki tak to składm wszystko do kupy a jak nie to koryguje krecac aparatem i ponownie sprawdzając krecąc silnikiem i tak do skutku i taka to metodą masz ustawiony statyczny kat wyprzedzenia zapłonu na 10" czyli tyle ile podaje producent dla silnika 1600 |
Piter20 (M) A3 WRC | 2003-10-14 17:56:28 Bodziot: Tą metodą ustawiałeś zapłon na elektroniku? ![]() |
![]() bodziot Miłośnik FSO "Misia" czyli Fiat P ... Kraków | 2003-10-14 18:08:50
na słuch ale kiedys miałem przyrząd boscha do ustawiania bez sytukowców ale sie popsuł zapomniałem ze to epoka bezstykowców i tu niema statycznego konta wyprzedzenia zapłonu [ wiadomość edytowana przez: bodziot dnia 2003-10-14 18:34:29 ] |